Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 20 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Op vakantie naar Malta? Met 3 uur vliegen ben je op ‘tropisch Texel’

Nu Malta als enige écht zonnige land in Europa op groen staat, overweeg je wellicht een vakantie naar de Zuid-Europese dwergstaat. Metro’s Lisa Vermeij bezocht het eiland vorig jaar en zocht de leukste hotspots voor je uit.

In nog geen drie uur vliegen ben je er al. Malta ligt middenin de Middellandse Zee en het is er het hele jaar zonnig. Het eiland is het decor geweest voor films en series als Game of Thrones, The Da Vinci Code, Gladiator, Ex on the Beach en Swept Away. En dat is niet voor niets: het eiland kenmerkt zich door stranden met helderblauw water, culinaire hoogstandjes voor een betaalbare prijs en wereldberoemde kunst.

Op 15 juli 2020 vertrok Metro’s redacteur Lisa Vermeij naar Malta. Dat was de datum waarop het eiland na een lockdown weer open ging voor Nederlandse toeristen. Op het eiland waren destijds, net als nu, relatief weinig meldingen van coronapatiënten, waardoor het een veilige vakantiebestemming is.

Metro’s Lisa in Valletta. Foto: Lisa Vermeij

Malta is ook wel ‘tropisch Texel’

Qua oppervlakte is Malta ongeveer net zo groot als Texel. Malta behoort daarom ook tot een van de kleinste landen ter wereld. Eigenlijk is Malta een archipel met meerdere eilanden. Alleen de twee grootste eilanden Malta en Gozo zijn bewoond, op Comino schijnen slechts drie mensen te wonen en de andere vier eilanden zijn onbewoond. Tot 1964 behoorde Malta tot Groot-Brittannië; daarom spreekt bijna iedereen Engels op het eiland. Wel zo easy!

Op deze foto zie je Stille stad Malta
Stille stad Malta. Foto: Lisa Vermeij

Struinen door romantisch Valletta

Valletta is met 6.000 inwoners de kleinste hoofdstad ter wereld. Je kunt de stad omschrijven als een mix van Venetië, Nice en Rome, met hier en daar wat Arabische invloeden. Denk aan veel zandkleurige historische gebouwen, kleurrijke deuren en smalle steegjes, afgewisseld met ruime pleinen. De stad is vrij klein, waardoor je prima alles te voet kunt bereiken.

Tijdens onze trip brachten we eerst een bezoek aan de Upper Barraka Gardens; een tuin die bovenop de vestigingsmuren ligt. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht. Je kijkt namelijk uit over Three Cities (Vittoriosa, Senglea en Cospicua). Gelukkig staan er genoeg bankjes voor een korte pauze, picknick of een leuke fotoshoot.

Als je in de zomer naar Valletta gaat, dan raden we je aan om aan het begin of het eind van de dag te gaan, want de temperaturen kunnen er behoorlijk oplopen. En wat doe je als het bloedheet is? Dan ga je ijs eten! Onze aanrader is Amorino ijs. Je kunt daar verschillende smaken kiezen en vervolgens maken de aardige medewerkers een bloemenkunstwerkje van je ijs. Niet onbelangrijk: het ijs smaakt ook nog eens lekker.

Prachtige kathedraal op Malta

Je mag Valletta niet verlaten zonder de Sint John’s Kathedraal van binnen te hebben gezien. Van buiten is de kathedraal niet heel bijzonder, maar binnen kijk je je ogen uit vanwege alle muren die zijn bekleed met bladgoud. Nog een belangrijke eyecather: De onthoofding van Johannes de Doper, één van Carravaggio’s meesterwerken, hangt hier. De Italiaanse barokschilder schilderde het werk speciaal voor het oratorium in de kathedraal.

Op deze foto zie je een prachtige sfeervol straatje in Valletta
Een prachtig sfeervol straatje in Valletta. Foto: Lisa Vermeij

Gozo & Comino

Gozo wordt ook wel gezien als het kleine zusje van Malta. Met de ferry ben je vanaf Malta binnen twintig minuten op dit idyllische eiland. Gozo is een walhalla voor geschiedenisliefhebbers. Neem alleen al het tempelcomplex Ggantjia. Het complex is opgegraven in 1827, maar de megalithische tempels zijn eigenlijk stokoud. Ze dateren uit 3600-2500 voor Christus. Lange tijd waren dit dus de oudste tempels ter wereld, totdat in Turkije de tempels van Gobekli Tepe werden gevonden.

Maar er is meer dan historie. Wat dacht je van strand en een megablauwe zee? Als je op Gozo bent mag je het mini-eiland Comino eigenlijk niet overslaan. Vanuit Gozo kun je hier met een motorbootje voor een paar euro naartoe. Auto’s zijn hier niet toegestaan, er is slechts één resort en er wonen drie mensen. Comino staat bekend om de Blue Lagoon, een baai met water zo helderblauw dat je je begint af te vragen of je niet in een zwembad ligt. Het schijnt dat je op sommige plekken tot 30 meter diep zicht hebt. Hou je van duiken of snorkelen? Dan kun je dat het beste doen in Comino.

Op deze foto de tempels van Gozo
Tempels van Gozo. Foto: Lisa Vermeij

Mmmm.. De keuken van Malta!

De Maltese keuken is veelzijdig en heeft naar ons idee het beste van verschillende werelden. De keuken is het best te vergelijken met de Italiaanse keuken (pizza & pasta), maar dan gecombineerd met Arabische invloeden (mezze). Ook de Engelse keuken komt geregeld terug. Tel daarbij op dat ze in Malta gek zijn op bier en wijn en je hebt een topvakantie. Heel duur is het allemaal niet; voor 1,60 euro heb je al een biertje.

Home made cocktails!

Het Broadside Terrace is gevestigd in het vijfsterren Corinthia Hotel. Ook als je er niet slaapt is het luxe hotel een tussenstop waard. Bij Broadside Terrace heb je een mooi uitzicht over de zee en ondertussen maken ze daar ook nog eens goede cocktails. Je geeft aan de cocktailshaker je favoriete smaken en alcohol door en vervolgens krijg je een custom made cocktail, geheel naar je eigen smaak. Adres: St George’s Bay, St. Julian’s.

Op deze foto zie je Cocktails van broadside Terrace
Cocktails van Broadside Terrace. Foto: Lisa Vermeij

Harbour Club – Valetta

Zin in een romantisch avondje dineren? Dan kun je je geliefde reisgenoot meenemen naar de Harbour Club. Op links heb je uitzicht over de zee, op rechts kijk je uit op een prachtige kathedraal. Op de kaart staat veel verse vis, beef en ook voor de vegetariërs maken ze zelf gerechten naar keuze. Adres: 4/5 Barrierra Wharf.

Op deze foto zie je St Paul's Pro-Cathedral, Valletta
St Paul’s Pro-Cathedral, Valletta. Foto: Lisa Vermeij

Gululu

Restaurant Gululu zit aan het water in St. Julians Bay. Je kijkt uit over een haventje en vooral s ’avonds is het erg mooi verlicht. De plek is goed, maar ook het eten is erg lekker en betaalbaar. Op de kaart staan vis en zeevruchten, pasta’s en er zijn zelfs vegan opties. We kunnen je aanraden om vooraf een mize (mezze) te bestellen. Een plateau met antipasta, broodjes en lekkere dipjes. Adres: Spinola bay 133.

Op deze foto zie je eten uit Malta
Foto: Lisa Vermeij

Partytime!

Niet voor niets komen veel jongeren naar Malta voor een taalcursus. St. Julians Bay is dé uitgaanswijk van Malta! Rondom Baystreet tref je leuke barretjes, clubs en disco’s. Als je hier de deur uit gaat, trek dan wel je mooiste kledingsetje aan, want in Malta gaan ze net zoals in Engeland fully dressed op pad! Heb je geen zin in wilde avondjes uit? Dan kun je bij Paranga’s International Beachclub genieten van lekkere drankjes, muziek en een mooi uitzicht op zee.

Lees ook: Helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.