Metro
Metro Reizen 11 nov 2020 / 08:14 uur

NS: meld je voortaan aan bij elke treinreis, om drukte te voorkomen

Vanaf vandaag wil de NS graag dat je je aanmeldt voor je treinreis, nog voordat je in de trein stapt. Als je dat hebt gedaan, krijg je een seintje als de trein drukker wordt of zelfs helemaal uitvalt, meldt de vervoerder. Je hoeft dan niet continu de NS-app te checken. De aanmelddienst kun je vanaf vandaag vinden in die app.

Er reizen op dit moment al minder mensen met de trein, vanwege de gedeeltelijke lockdown. Toch kiezen veel mensen uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel, geeft NS-topman Tjalling Smit aan.

Eén Twitteraar is er al vroeg bij: zijn reis is aangemeld. Alleen ging dat niet heel soepel volgens hem.

Treinwijzer

Er liep eerder al een proef met de aanmelddienst, ook wel Treinwijzer genoemd. Die proef liep op het traject Amsterdam-Zandvoort en wanneer reizigers een fiets meenemen. Daardoor is de techniek achter de Treinwijzer bijna 200.000 keer getest. De afgelopen weken heeft de NS de voorspelling voor drukte in treinen naar eigen zeggen verbeterd en aangepast op de coronasituatie.

Elke reiziger die zich aanmeldt helpt de dienst ook weer vooruit. Met hun informatie worden de voorspellingen namelijk steeds nauwkeuriger, aldus de vervoerder. „Voor elke reis die je aanmeldt, kunnen we bij je volgende reis weer een betere voorspelling doen. En je helpt er ook andere reizigers mee”, zegt Smit.

Vrijwillig

De NS hoopt dat zoveel mogelijk reizigers Treinwijzer gaan gebruiken. De vervoerder verwacht dat de aanmeldservice belangrijker wordt na de lockdown, zodra er meer mensen met de trein reizen.

Treinwijzer gebruiken is niet verplicht, alleen gewenst. Reizigersorganisatie Rover vindt dat de dienst ook vrijwillig moet blijven, zelfs als het weer drukker wordt. Rover denkt dat de nieuwe dienst voor veel reizigers welkom is, maar dat net zoveel reizigers bezwaar hebben tegen het vooraf registreren van hun reis. „We vinden het daarom van groot belang dat het registratiesysteem vrijwillig blijft en nooit zal uitmonden in een verplichte reservering van de reis”, zegt Rover-directeur Freek Bos.

Lees ook: Bolsonaro: Brazilië moet niet met corona omgaan ‘als flikkers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NS: meld je voortaan aan bij elke treinreis, om drukte te voorkomen
Sluiten