Metro
Metro Reizen 31 okt 2020 / 19:17 uur

Hoekstra: KLM krijgt geen staatssteun nu pilotenvakbond blijft weigeren

KLM krijgt geen tweede tranche staatssteun nu de pilotenvakbond VNV blijft weigeren om akkoord te gaan met een lager loonoffer. Dat zei minister Wopke Hoekstra van financiën. Hoekstra noemde de opstelling van de bond „teleurstellend en ook risicovol”. We kunnen nu niet door met die lening, zei hij.

Pilotenvakbond VNV weigerde zijn handtekening te zetten onder een clausule waarbij de piloten genoegen nemen met een loonmatiging tot 2025, als naar verwachting het steunpakket afloopt. Begin oktober was met KLM overeengekomen dat de piloten, maar ook het andere personeel, tot medio of eind 2022 aan arbeidsvoorwaarden in zouden leveren.

3 miljard

„We hebben steeds gezegd, er is ons veel aan gelegen om door te kunnen en ook KLM door te laten gaan. En tegelijkertijd is bij een onderneming waar we al zoveel voor gedaan hebben en die maximaal gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling en waar we eerder aandelen gekocht hebben, waar we nu een lening van 3 miljard op de plank leggen, het ook redelijk om wat terug te vragen”, zei Hoekstra. „We zullen de lening ook niet verstrekken zolang de kaarten liggen zoals die nu liggen.”

Binnen de bonden klinkt er kritiek op de werkwijze van Hoekstra, maar ook van KLM. De minister en de luchtvaartmaatschappij zouden bijvoorbeeld onderling afspraken hebben gemaakt over besparingen, waarbij ze de bonden bij die onderhandelingen links lieten liggen.

Voor het blok gezet

Verder zou Hoekstra al die tijd hebben geweten van de afspraken die tot uiterlijk 2022 liepen. De minister zou KLM en de bonden met zijn eisen gisteren op het laatste moment voor het blok hebben gezet. Ook binnen de ondernemingsraad van KLM werden vraagtekens gezet bij de opstelling van de minister.

De FNV is nog in beraad over het langere loonoffer. Deze bond komt op voor cabine- en grondpersoneel.

Lees ook: Afvlakking conacijfers zet door, wel iets meer mensen op ic

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoekstra: KLM krijgt geen staatssteun nu pilotenvakbond blijft weigeren
Sluiten