Metro
Metro Reizen 20 mrt 2020 / 16:30 uur

Finland voor derde maal op rij gelukkigste land ter wereld

In 2018, in 2019 én nu ook in 2020 is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dat staat in het World Happiness Report 2020.

Nu ben je waarschijnlijk wel nieuwsgierig naar de ranking van Nederland. Met een zesde plek vallen we net buiten de top 5: Denemarken staat op nummer 2, gevolgd door Zwitserland, IJsland en Noorwegen.

Zes criteria

Het World Happiness Report scoort geluk in een land aan de hand van zes criteria. Dit zijn inkomen, sociale steun, gulheid, vrijheid om eigen levenskeuzes te maken, vertrouwen in de overheid en economie en gezonde levensverwachting.

Het World Happiness Report wordt sinds 2013 door de Verenigde Naties uitgebracht en elk jaar staan de Scandinavische landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden stuk voor stuk in de top 10. Ze doen daar blijkbaar iets goed, is te lezen in het rapport.

Hoge kwaliteit van voorzieningen, zoals zorginstellingen en onderwijs, maar ook een goed functionerende democratie en weinig corruptie dragen bij aan het geluk in de Scandinavische landen. Daarnaast voelen inwoners zich over het algemeen erg autonoom en vrij en is er veel onderling vertrouwen. Het koude weer in die regionen schijnt geen tot weinig effect te hebben op het geluk van de inwoners.

Nederland

Overigens doet Nederland, net als Zwitserland, op sommige van de zes criteria niet onder voor bovengenoemde landen. Nederlanders en Zwitsers hebben eveneens een hoge mate van tevredenheid over het leven, veel sociale steun en veel vrijheid om eigen keuzes te maken. Ook de corruptie is relatief laag.

Naast landen werd ook het gemiddelde geluk in steden gemeten. De inwoners van de Finse hoofdstad Helsinki zijn het gelukkigst, gevolgd door de bewoners van Aarhus, Kopenhagen (beide Denemarken), Bergen en Oslo (beide Noorwegen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Finland voor derde maal op rij gelukkigste land ter wereld
Sluiten