Sanne van Rij
Sanne van Rij Reizen 13 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Wijnfan? Deze 5 gebieden wil je écht gezien hebben

Of het nou rosé, rood of een glaasje wit is – we lusten wel pap van een (goede) slok wijn. Maar, we geven toe: in het buitenland smaakt alles nét ietsje beter. Daarom: vijf wijnplekken van over de landsgrenzen die je gezien (en geproefd) moet hebben.

#roséallday

We drinken anders wijn en we doen het vaker, als we recente onderzoeken en hashtags zoals #roséallday en #winewednesday (ja, echt) mogen geloven. Vorig jaar bleek nog dat millennials, geboren tussen 1980 en 2000, verantwoordelijk zijn voor maar liefst 42 procent van de totale wijnverkoop in de VS. 42! Da’s niet mis, vinden wij zo. Daarbij meldde 17 procent van de doelgroep dat ze de afgelopen maand een flesje van 20 dollar of duurder op de kop had getikt. Met écht wat neerleggen voor een fles of twee hebben we dus veel minder moeite.

Wijnvakantie

Wat je doet wanneer een glas op de bank niet meer genoeg voor je is? Dan ga je gewoonweg op wijnvakantie. Klinkt wellicht een beetje overdreven, maar is echt een ding: er zijn zelfs reisbureaus die er compleet in gespecialiseerd zijn. Je leert hier bijvoorbeeld het verschil proeven tussen druivensoorten en kan wijnmakers het hemd van het lijf vragen over dat ene Pinot Noir’tje. Mocht je het nou wat dichter bij jezelf willen zoeken, kunnen onderstaande bestemmingen een uitkomst zijn – als je géén wijn wil drinken is dat ook een optie, maar wanneer je dat wél wilt, ben je toevallig op een van de geschiktste plekken ter wereld. Cin cin!

  1. Napa Valley – VS

Om maar meteen te beginnen met het land waar die positieve wijncijfers vandaan zijn gekomen: the United States! Napa Valley kan je als wijnliefhebber eigenlijk niet skippen wanneer je toevallig een bezoekje aan California brengt. Napa Valley staat bekend als een van de meest vooraanstaande wijnstreken ter wereld en da’s niet voor niks. Je kan hier toch zo ongeveer wel elke activiteit uitvoeren die je (wijn)hart begeert: van speciale kaastours tot kajakken tussen kleine wijngaarden. Daarnaast is de omgeving ook niet bepaald een straf voor het oog – denk aan zwoele zonsondergangen, felgroene velden en prachtige bergen.

https://www.instagram.com/p/BlGw5kMB__T/

2. Stellenbosch – Zuid-Afrika

Zuid-Afrikanen snappen ’t al tijden: wijn is ooit gemaakt om (royaal) gedronken te worden. Dit resulteert in de magische plek Stellenbosch, op nog geen uur rijden van Kaapstad. Je vindt hier talloze wijnhuizen die variëren van totale luxe (tip: Delaire Graff Estate) tot een relaxtere insteek (tip 2.0: Rust en Vrede). Daarnaast vind je ook hier met gemak een bijzondere activiteit om aan je reis toe te voegen: zo biedt het Waterford Wine Estate een wijn- en chocoladeproeverij aan (kan al weinig meer mis mee gaan, denken wij zo) of een zogenaamde ‘wijnsafari’. Alles in Stellenbosch al gezien? Verplaats je dan naar Franschoek of Constantia, waar het minstens zo beeldig is.

https://www.instagram.com/p/BkKBGOtATPL/

3. Barossa Valley – Australië

Of je bij Australië aan wijn denkt? Misschien niet direct. Toch is dat flink onterecht, want Barossa Valley is een van de oudste wijnregio’s van het land, met wijnhuizen die tot wel 150 jaar oud zijn. Bethany Wines is daar een mooi voorbeeld van, waar dezelfde familie al jarenlang aan het roer staat om de allerlekkerste wijnen te produceren.  Kortom: je gaat hier gegarandeerd weg met een fijn flesje voor thuis (of onderweg, als jij toevallig niet hoeft te rijden!).

https://www.instagram.com/p/BlKeX3oAHAL/

  4. Toscane – Italië

Een open deur, maar daardoor niet minder heerlijk: Toscane in Italië! Deze plek wordt natuurlijk al geroemd vanwege z’n prachtige steden, culturele erfgoed en fantastische gerechten, maar ook wereldberoemde wijnen komen hoepsa vanuit deze streek. Waar je dan ook specifiek zou moeten wezen wanneer je hierheen gaat? Daar is absoluut geen eenduidig antwoord op met zoveel aanbod. De Chianti is in ieder geval het bekendste wijngebied van Toscane, waar –je raadt het al- de bekende rode wijnsoort naar vernoemd is. Wat je dus ook doet: strijk hier neer bij een wijnhuis voor een fantastisch glas wijn en bijbehorend gerecht. Bij voorkeur met truffel hè, als je er dan toch bent.

https://www.instagram.com/p/BlDRtT-guzs/

5. Mendoza – Argentinië

Als je toevallig naar Argentinië gaat en niet vies bent van een proeverijtje, zit je bij de Mendoza-wijnstreek aan het goede adres. We hebben het hier namelijk over het belangrijkste wijnbouwgebied van het land, waar ongeveer driekwart van alle wijn wordt geproduceerd. Vooral de Malbec is hier een toppertje, dat het alleen al het bezoeken waard maakt. Wanneer je hier bent kan je voor een privé- of groepstour langs de wijngaarden en wijnmakerijen (‘bodegas’) gaan, óf je omarmt gewoon je innerlijke Nederlander en stapt lekker op de fiets. Mr. Hugo’s Bicycle Rental Mendoza is daar een goede voor. Vanuit hier word je op pad gestuurd met alle informatie die je nodig hebt, zodat je te allen tijde op het juiste pad blijft. Al kan dat, als we even héél realistisch blijven, na flink wat glazen wijn nog weleens lastig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.