Daisy Heyer en Lisa Vermeij
Daisy Heyer en Lisa Vermeij Reizen 27 mrt 2018 / 16:00 uur

Slapen in een monumentaal brughuisje? Het kan!

Ben je op zoek naar een bijzondere hotelovernachting, maar heb je geen tijd om een verre reis te maken? Misschien is het SWEETS Hotel in Amsterdam dan iets voor jou.

Verspreid

‘Alweer een nieuw hotel?’ We horen het je denken, maar SWEETS hotel is een gloednieuw hotelconcept waarbij Amsterdamse brugwachtershuisje zijn getransformeerd tot bijzondere hotelsuites. De ‘hotelkamers’ staan dus verspreid door de hele stad en dat maakt het allemaal een stuk interessanter, ook voor mensen die vaker in Amsterdam komen.

Een mini-huisje in het centrum Amsterdam, met een roze badkamervloer, toffe hangstoel en uitzicht op de Amsterdamse grachten: boek je een hotelsuite in het SWEETS Hotel dan kom je dus terecht in een uniek brugwachtershuisje. Het is een innovatief concept voor iedereen die onze hoofdstad wil ervaren vanaf een brug, met de stad als lobby van een hotel.

Foto: Mirjam Bleeker

Werk aan de winkel

Hoe de initiatiefnemers dat gefikst hebben? De huisjes zijn industrieel erfgoed, maar worden niet meer gebruikt waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Mensen met een goed idee mochten een aanvraag doen en uiteindelijk waren de initiatiefnemers van SWEETS degene die er met ‘hun hotel’ vandoor gingen. Al was er nog best wat werk aan de winkel. als we Suzanne Oxenaar en Otto Nan (initiatiefnemers van het LLoyd hotel en SWEETS) zo horen.

Foto: Mirjam Bleeker

,,De huisjes waren natuurlijk helemaal niet geschikt om als hotelkamer te gebruiken. Ieder huisje wordt tot de grond gestript en daarna aangekleed tot hotelkamer. En iedere kamer is anders, omdat ieder brugwachterhuisje anders is. Dus dat is telkens weer ontzettend veel werk", leggen de twee uit.

Vijf-jarenplan

Dat blijkt, want vanaf het ontstaan van het idee tot aan de uiteindelijke opening heeft het vijf jaar geduurd voordat de eerste elf huisjes nu eindelijk te boeken zijn. De andere zeventien huisjes worden de komende jaren opgeleverd. Het ene brughuisje is nog leuker dan de ander. Het liefst zouden wij zo’n minihuisje willen kopen, ,,Maar dat is helaas niet mogelijk", vertelt een van de initiatiefnemers ons direct.

Het oudste monumentale huisje dateert uit 1673 (Amstelschutsluis op de sluizen voor Carré). Toch zie je daar niets van terug, want de brugwachtershuisje zijn stuk voor stuk heringericht door bekende architecten. Ze hebben hun oorspronkelijke bestemming verloren.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in de nacht opeens aan de slag moet als brugwachter. ,,En ook wat betreft geluidsoverlast en dergelijke hebben wij heel veel aangepast",aldus Suzanne Oxenaar. ,,Ik heb mijn zus hier laten slapen als proefpersoon. Zelf ben je zo enthousiast dat je de kleine dingen niet meer opmerkt. Maar ook mijn zus was echter onwijs enthousiast. En ze is kritisch hoor!"

Het oudste monumentale huisje dateert uit 1673 (Amstelschutsluis op de sluizen voor Carré). Foto: Mirjam Bleeker

Co-creatie

Het hotelconcept is een initiatief en co-creatie van de Amsterdamse architecten Space&Matter (o.a. bekend van De Ceuvel, een ecologische, creatieve en sociale hub), projectontwikkelaar Grayfield & Suzanne Oxenaar, Otto Nan en Gerrit Groen, oprichters van Lloyd Hotel & Culturele Ambassade (’s werelds eerste 1 tot 5 sterrenhotel) en Hotel The Exchange. Kamers zijn vanaf nu te boeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slapen in een monumentaal brughuisje? Het kan!
Sluiten