Bregje Simons
Bregje Simons Reizen 27 dec 2017 / 18:08 uur

Drie incidenten per dag in Nederlandse vliegtuigen

Er vinden ongeveer drie gewelddadige situaties per dag plaats aan boord van de Nederlandse vliegtuigen. In 2017 staat het totaal aantal incidenten met agressieve vliegtuigpassagiers op 985. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opgevraagd heeft bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Vorig jaar was het aantal vrijwel gelijk. Vergeleken met 2015 is dat aantal flink toegenomen, toen vonden er 723 incidenten plaats. Het gaat dan vooral om voorvallen waarbij passagiers agressief worden tegen medepassagiers of tegen het cabinepersoneel. Ze schelden of schreeuwen, of gebruiken zelfs fysiek geweld. In ongeveer een derde van de gevallen is alcohol in het spel, zo stelt de ILT.

Dronken reizigers voorkomen

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) willen dat er meer gedaan wordt om agressie tegen vliegtuigpersoneel aan te pakken. De luchtvaartvakbonden willen bijvoorbeeld dat Schiphol zich inzet om te voorkomen dat reizigers dronken in het vliegtuig stappen, aldus RTL Nieuws. Maar daar is Schiphol het niet mee eens. „Een drankje op het vliegveld hoort erbij, de meesten gaan er bovendien verantwoord mee om”, is hun reactie.

Een zwarte lijst

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft er binnen hun organisatie al wat regels voor opgesteld. Zij mogen bijvoorbeeld dronken passagiers of passagiers die voor overlast zorgen bij voorbaat al weigeren bij de gate. KLM hanteert ook een zwarte lijst voor passagiers die het te bont hebben gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie incidenten per dag in Nederlandse vliegtuigen
Sluiten