Daisy Heyer en Lisa Vermeij
Daisy Heyer en Lisa Vermeij Reizen 12 dec 2017 / 09:19 uur

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in deze Belgische topstad. En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar…

Slapen in een oude bank

Wij sliepen in het splinternieuwe FRANQ hotel dat sinds oktober 2017 is geopend in een voormalig bank (de naam komt van de Belgische Franq).

De lobby van Hotel FRANQ. / Privébeeld

Het moderne hotel is perfect voor een weekendje Antwerpen: ze hebben heerlijke hotelbedden, een mooie lobby, een uitgebreid ontbijt, een goede douche en met vijf minuten lopen ben je in de binnenstad. Je loopt er per abuis misschien zo voorbij, maar dit hotel is 100 procent de moeite waard.

Een andere goede optie is U Eat & Sleep Antwerpen gelegen aan de jachthaven, vooral leuk voor een romantische get-a-way. Vanuit dit designhotel heb je zicht op de rivier en het MAS Museum Antwerpen.

Hip & heerlijk culinair

Je zou het misschien niet denken, maar waar we een paar jaar geleden enkel toeristische en ouderwetse eettentjes zagen, stikt het in Antwerpen tegenwoordig van de hippe eetgelegenheden en culinaire hotspots. Zo kun je voor een rustig dagje werken of een koffietje tussendoor terecht bij Coffeelabs aan de Lange Klarenstraat 19.

Voor een uitgebreide lunch gingen wij even verderop naar Natuurkost, aan de Hopland 46. Het lijkt best een prijs, maar je krijgt hier zo’n partij vers, heerlijk voedsel dat je úren daarna nog steeds vol zit. En het ziet er ook nog eens supergezellig uit!

Een vol bord eten bij Natuurkost. / Privébeeld

Een uitgebreid, iets luxer diner kun je verorberen bij RAS, aan de Ernest van Dijckkaai 37. Vooral het RAS-dessert is hier een onwijze aanrader. Eigenlijk drie minitoetjes in één: yum. Ook De Burgerij, aan de Sint-Laureiskaai 8, vonden wij er heel fijn uit zien. Want een burger is toch eigenlijk al-tijd een goed idee?

Wie tussendoor wat lekkere hapjes wil kan bij U Eat & Sleep Antwerpen net zo goed terecht als voor een nachtje slapen. Het restaurant en de foodbar zien er beiden hip uit, het personeel is superaardig en de kaaskroketjes en het kaasplankje zijn een aanrader. Evenals de kleine burger trouwens.

Hapjes bij U-EAT. / Privébeeld

Maar ook de voedselhal Mercado is een aanrader. Vergelijkbaar met de Foodhallen in Amsterdam, maar dan stukken rustiger en veel intiemer. En voor een winters drankje doen kun je prima terecht bij pop-up bar Aspen Bocaredo aan de Rijnkaai 150.

Winterse activiteiten

CHINA LIGHT ZOO. / Privébeeld

We wisten al dat je heel goed kunt winkelen en eten in Antwerpen, maar er is meer (veel meer) te doen! Om te beginnen moét (je gaat geen spijt krijgen) je naar CHINA Light ZOO: de sensationele lichtshow in de dierentuin van Antwerpen. Dit is voor zowel kinderen als volwassen een lust voor het oog en is nog tot 14 januari te zien.

En wat dacht je van een ritje in het reuzenrad op het Steenplein? Vanaf vijftig meter hoogte heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Kleed je wel warm aan, want je zit in de open lucht. Met slecht weer is het reuzenrad dan ook gesloten.

In het reuzenrad of van de tube-baan. / Privébeeld

Kunstliefhebber? Ga dan even langs bij het MAS (Museum aan de Stroom) en laat gelijk een toffe foto maken op het dak van het museum. Of houd je meer van actie? Neem dan de veerboot naar de Linkeroever voor een winterse wandeling langs de Schelde. Ga schaatsen op de ijsbaan op de Groenplaats en laat het kind in je los op de tubing-glijbaan. Daarna kun je lekker opwarmen met warme chocomelk, gluhwein of iets anders lekkers op de kerstmarkt verderop, die er tot zondag 7 januari staat.

Shoppen tot je erbij neervalt

Daar op die kerstmarkt kun je trouwens de nodige kerstige snuisterijen kopen, maar qua shoppen heeft de stad zo rond de feestdagen nog veel meer te bieden. Natuurlijk heb je in Antwerpen de bekendste shopstraat van misschien wel het hele land: de Meir. Daar zitten alle grote modezaken als H&M, Bershka, Monki en New Look.

De stad heeft heel de maand december koopzondagen, iets wat verder nog hoogst ongebruikelijk is in België. Op zondag was het dan ook hartstikke rustig in de stad, heerlijk!

Winters Antwerpen. / Privébeeld

Daarnaast heeft Antwerpen steeds meer leuke pop-up stores. Rond de Onze Lieve Vrouwekathedraal zitten bijvoorbeeld enkele leuke zaakjes voor originele cadeautjes, zoals de Mme Bovary Gift Shop, waar je toffe sieraden kunt kopen.

Happy Newyear!

Niet alleen met kerst is Antwerpen leuk ook: met Oud en Nieuw is de Belgische stad super gezellig. aan de Schelde vindt een hele vette vuurwerkshow plaats en als je dat weekend iets langer blijft: vanaf 3 januari is er Wintersolden. Dat betekent: heel veel kleding voor weinig geld! Voor meer tips rondom kerst in Antwerpen kun je altijd terecht op de website van de stad, www.visitantwerpen.be.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg
Sluiten