Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 22 nov 2017 / 07:13 uur

Singapore op budget: het kan!

Singapore is de duurste stad van de hele wereld. Helemaal vergeleken met steden in de buurlanden. Het is dus ook niet zo gek dat Singapore niet hoog op het lijstje staat van (budget) reizigers. Van die backpackers die urenlang op zoek zijn naar de goedkoopste vliegtickets, alleen genoegen nemen met de goedkoopste hostelbedden en hun reisschema ook aanpassen op het budget (wel zuidoost Azië, geen Amerika). Zulke backpackers zijn wij ook. Maar wij hebben vrienden in Singapore, dus we gaan erheen. En wat blijkt? Het is helemaal niet zo duur als gedacht!

De duurste stad ter wereld blijkt oneindig veel gratis activiteiten te hebben! Het feest begint al op het vliegveld. Het Changi vliegveld heeft een volledige gratis bioscoop die 24 uur per dag open is, en de natuurliefhebber kan zijn lol op in de zonnebloem-, orchidee- en cactus tuinen.

Maar het grootste feest van Singapore is waarschijnlijk Sentosa eiland. Het eiland voelt aan als een pretpark (die zijn er overigens ook te vinden). Als je via de promenade – over het water – naar het eiland toeloopt hoef je geen entree te betalen. Op het eiland is er voor ieder wat wils: stranden, Universal Studios, aquaria, een fort, oneindig veel indoor- en outdoor activiteiten, en nog veel meer. En vanaf het eiland kan je gratis met de monorail terug!

In de binnenstad zijn Chinatown en Little India’s twee leuke buurten die een hele andere kant van Singapore laten zien. Je waant je in een ander land! Omdat de bevolking zo divers is, hebben er ook diverse buurten ontwikkeld. Dit lijkt misschien op segregatie, in plaats van integratie, maar niks is minder waar. Singapore voert een streng huisvestingsbeleid. Zo representeert elk stadsdeel de volledige bevolking van Singapore (75% Chinees, 18% Maleis, 7% Indiaas, 3% Europeanen en Midden-Aziaten). Zodra de quota van jouw etniciteit bereikt is, moet je een andere buurt zoeken op in te wonen.

Wel is er een verschil in religie te vinden in sommige buurten. Zo is Arab Street en omgeving duidelijk het moslim-kwartier van de stad. Een prachtige moskee (van meer dan 200 jaar oud) staat er statig bij in de straat. Eromheen zijn er leuke boetiekjes, hipster cafeetjes en kleurrijke graffiti (wat voor Singapore een ongewoon verschijnsel is).

En dan de Marina Bay Sands, zoals een olifant in de kamer alle aandacht trekt, trekt het hotel Marina Bay Sands alle aandacht van Singapore. Een poepie-sjiek hotel wat wij met ons budget nooit van ons leven kunnen veroorloven, met een dakterras met infinity pool erbij en uitzicht over de hele skyline. Wat dan wel weer gratis is, is de Marina Bay promenade. De Marina Bay ligt voor het gigantische hotel en vanaf de promenade heb je een prachtige kijk op de skyline van Singapore, kun je de beroemde Merlion bewonderen en heb je een prachtige kijk op de water-lichtshow Spectra.

Maar het (gratis) hoogtepunt vonden wij toch wel de Gardens by the Bay. Singapore heeft de strategie om van een ‘stadstuin’ een ‘stad in een tuin’ te maken. Een hightech en fancy tuin, dat dan wel weer. Gardens by the Bay maakt deel uit van dit plan. Het immense park (101 hectare!) is een futuristisch bos met reusachtige metalen bomen. Deze bomen lichten ’s avonds prachtig op tijdens de lichtshow Gardens Rhapsody. En de tuinen en lichtshow zijn ook helemaal gratis!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Singapore op budget: het kan!
Sluiten