Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 13 nov 2017 / 14:12 uur

De onderwaterwereld van Brunei

We scheuren weer lekker het water over, maar dit keer niet op een plek waar het wemelt van het duiktoerisme. In tegenstelling tot het drukke Mabul, zitten we nu met zijn viertjes – wij, onze duikinstructeur Kimmee en de bootbestuurder – op het water met geen enkele andere (duik)boot in zicht. Kimmee vertelt ons dat het niet gebruikelijk is om doordeweeks te duiken, omdat er niet genoeg animo voor is. Voor ons maakt ze een uitzondering. Duiken in Brunei is een unieke ervaring. Want zeg nu zelf: hoeveel mensen ken jij die naar Brunei zijn geweest, en hoeveel daarvan hebben daar ook nog eens gedoken?

Eerlijk is eerlijk, de hele wereld is al ontdekt. Iedereen weet hoe zuidoost Azië eruit ziet, zonder er te zijn geweest. Iedereen weet ook altijd alles over alle landen – zo blijkt uit vele reacties van mensen die reageren op onze artikelen met (goedbedoelde) adviezen over landen waar ze nog nooit zijn geweest. Wij vinden het daarom een uitdaging om op die plekken het onbekende te vinden. En meer te zien dan het stereotype van een land. Daarom besluiten we in Brunei de onderwaterwereld te bezoeken.

Duiken in Brunei is, zoals gezegd, vrij onontdekt. Nog geen tien jaar geleden opende de eerste duikschool in Brunei en tot op heden trekt het alleen ervaren duikers en onderwaterfotografen. En het is niet alleen een gave duik plek omdat het nog ‘nieuw’ is. In de Zuid-Chinese zee bij Brunei liggen namelijk een heel aantal prachtige wrakken op de zeebodem. De schepen liggen 12 tot 33 meter diep en zijn allemaal uitgebreid historisch onderzocht en geregistreerd. Een groot aantal schepen is gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de ongestoorde zee werd het al snel een trekpleister voor allerlei (scholen) tropische vissen, naaktslakken – prachtige gekleurde, niet die vieze die je in je achtertuin vindt met regen – kogelvissen, zeebaars, barracuda en veel ander prachtig zeeleven.

Met ons Open Water PADI mogen wij ‘maar’ tot 18 meter diep, waardoor veel wrakduiken afvallen. Gelukkig is er voor ieder wat wils en kunnen wij bij het Dolphin 88 wrak terecht. Het Maleisische schip is pas in 2013 gezonken toen het, op weg naar Lawas, op de rotsen botste in slechte weersomstandigheden. De top van het wrak ligt op zo’n 15 meter en trekt vele scholen vissen aan. De zichtbaarheid is meestal goed bij de top, maar wordt dramatisch slecht als je dieper gaat.

Het eerste wat ons opvalt als we afdalen is dat het water veel groener is dan we gewend zijn. Bij de eilanden Mabul, Perhentians en in Thailand is het water veel blauwer! Dit geeft meteen een hele andere kijk op de onderwaterwereld en haar inwoners. We zijn een uur lang omringt met de meest kleurrijke vissen en zien een octopus. Ook zwemmen we twee keer door het wrak heen, wat best spannend – en krap – is! Onze instructeur laat ons ook lekker rondkijken in plaats van een ‘schoolreisje’ onderwater waarbij we haar volgen en alles moeten bekijken wat ze aanwijst. Een uur lang kijken we onze ogen uit, wetende dat er niet snel een uniekere duikervaring zal komen. Wat is dat genieten!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De onderwaterwereld van Brunei
Sluiten