Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 16 okt 2017 / 10:03 uur

Liefde kent geen grenzen: Elisa en Silvano

Echte liefde kent geen grenzen. Wat doe je als de liefde van je leven in het buitenland blijkt te wonen of naar het buitenland moet verhuizen? In de nieuwe reeks Liefde Kent Geen Grenzen spreken we met koppels die hun hart hebben gevolgd en zijn afgereisd naar de andere kant van de wereld. Allemaal in der naam der liefde. Deze keer spreken we met Elisa, ze woont samen met haar man Sylvano op Bali.

Zes jaar geleden sloeg de vonk over bij de 26-jarige Elisa en 30-jarige Sylvano, toen nog allebei woonachtig in Amsterdam. Nu zijn ze getrouwd, verwachten ze hun eerste kindje en hebben ze in China, Oekraïne en Duitsland gewoond. Momenteel wonen ze in het paradijselijke Bali.

View this post on Instagram

Say hi to paradise 🌴🙀🌞🙏🏼✨💖 #sundaybeachclubbali#balilife#beautifull#paradisebali#loveit#balilife

A post shared by E L I S A W I L L E M S E N (@mommyofdaleyandjordan) on

Bijna buren

,,We waren eigenlijk bijna buren en we zagen elkaar op een verjaardag van gemeenschappelijke vrienden in Amsterdam. Het was een soort van liefde op het eerste gezicht en we gingen daten.” Sylvano is professioneel voetballer en was op dat moment net terug uit Kazachstan en was even in Nederland. Hij had het er wel over dat hij misschien een contract kreeg bij een club in China, maar Elisa nam het niet al te serieus. Maar het contract werd werkelijkheid en Sylvano vertrok naar China, zonder Elisa.

,,We waren net twee maanden verliefd, dus ik besloot in Nederland te blijven. Want ja we moesten eerst uitzoeken wat we nou voor elkaar voelden.” Maar de liefde bleek hartstikke serieus en Elisa boekte een vakantie naar China. ,,Ik had maar voor een week geboekt, ik vond het ook best eng want het was de eerste keer dat ik alleen op vakantie ging. Achteraf gezien was een week veel te kort, wan het werd een van de allerleukste weken ever.”

View this post on Instagram

Spot de donuts.. 🙄😩😝🍩 @sylvanocomvalius #dunkindonuts#adiction#moterbikelife#lijpescooter#balilife#bikelife#niceday 🌞

A post shared by E L I S A W I L L E M S E N (@mommyofdaleyandjordan) on

Eenmaal thuis in Amsterdam had Elisa last van liefdesverdriet. ,,In die twee a drie maanden die volgden spraken we elkaar elke dag. Na drie maanden ben ik teruggegaan en toen heb ik nog een maand in China gewoond.”

‘Niet even langs voor een kopje thee’

Drie maanden later kwam Sylvano ook terug naar Nederland, maar het reisavontuur ging verder, Sylvano kreeg een contract in Duitsland. En de lovebirds woonden in Trier, Dresden en Kassel. ,,Je denkt oh Duitsland dat is lekker dichtbij, maar Dresden is 8 uur rijden, dus ik kon alsnog niet ‘even’ bij mijn moeder langs voor een kopje thee.” Na drie jaar verruilden ze Duitsland voor Kiev, want Sylvano kreeg een contract bij een club in de hoofdstad van Oekraïne. Van tevoren had ze nooit gedacht dat dat zo’n leuke ervaring zou worden. ,,De plek waar de voetbalclub zat was op dat moment in een oorlogsgebied en ik dacht echt waar ga ik terecht komen? Maar wij woonden in Kiev en dat is een hele leuke stad: aardige mensen, lekker eten, mooie winkels en hele goede koffie!”

Van -15 naar +30 graden

Oekraïne hebben ze achter zich gelaten en inmiddels wonen Elisa en Sylvano al een halfjaar aan de andere kant van de wereld op Bali. Op het moment dat we Elisa spreken ligt ze bij het zwembad en kijkt ze uit op een prachtige zonsondergang. ,,Het leven in Bali is heel mooi, ik mag niet klagen nee.” Toch was het niet altijd even makkelijk, want Elisa raakte zwanger en juist tijdens een zwangerschap wil je je moeder en vrienden dichtbij je hebben. ,,Je wilt praten en dingen delen als je zwanger bent, want het is allemaal nieuw, maar dat gaat gewoon een stuk moeilijker als je aan de andere kant van de wereld zit. Ik praat niet zo snel over mijn gevoel en via Facetime en WhatsApp gaat dat ook gewoon een stuk moeilijker.”

View this post on Instagram

What a wonderfull day.. 💖🙏🏼🌴 so freakingggg blessed 🌞 #junglefish#ubud#jungle#infinitypool#view#balilife#balibaby#love#green#nature#chilling

A post shared by E L I S A W I L L E M S E N (@mommyofdaleyandjordan) on

Cultuurshock?

Bali wordt door vele reisgidsen uitgeroepen als een van de mooiste eilanden ter wereld. Het leven op Bali voelt voor Elisa ook een beetje als een grote vakantie. Echt last van een cultuurshock heeft ze niet, want het leven op Bali is erg op toeristen ingesteld. ,,Het is niet eens echt nodig om Indonesisch te leren, bijna iedereen praat wel Engels.” Het leven op Bali is fantastisch, maar ze merkt wel dat sommige dingen minder goed ontwikkeld zijn dan in Nederland. ,,In Nederland is alles gewoon zo goed en strak georganiseerd, dat merk je vooral als je in het buitenland zit. Het gaat hier allemaal wat langzamer.”

Wat ze nog meer mist aan Nederland, behalve haar vrienden en familie? ,,Ik mis het gemak van de Albert Heijn! En appelstroop, pindakaas en rijstwafels. Mijn moeder heeft laatst nog rijstwafels meegenomen, want in het land van de rijst hebben ze geen rijstwafels.”

View this post on Instagram

Coconut all day!! 😍🎉 secretbeachhhhhingg 💖 . . #coconuts#beach#sand#sun#water#lovinglife❤️#balilife#bali#secretbeach

A post shared by E L I S A W I L L E M S E N (@mommyofdaleyandjordan) on

Voor – en nadelen?

Elisa heeft door al het reizen geleerd dat het onmogelijk is om alles te willen plannen in het leven. ,,Ik leef veel meer met de dag, vroeger maakte ik mij altijd druk om kleine dingen, maar doordat ik veel alleen was kon ik ook nadenken over wat ik nou echt belangrijk vind in het leven." Ook heeft ze minder snel vooroordelen over mensen of bepaalde plekken.

Zonder echte liefde red je het niet

Een verhuizing naar het buitenland is ook een test voor de liefde, volgens Elisa moet je voor namelijk wel echt de volledige steun krijgen van je echtgenoot. ,,Ik heb heel veel steun aan mijn man, we zijn echt een team en ook beste vrienden. Ik kan je vertellen als je geen team bent, dan lukt het leven hier niet, hoe mooi het hier ook is.”
De 26-jarige Amsterdamse voelt zich door het vele reizen snel thuis op een nieuwe plek. ,,In Nederland was ik altijd veel met vrienden en familie en ik hield echt van gezelligheid en uitgaan. In het buitenland was ik ineens op mezelf aangewezen en ging ik nadenken over alles.” Toch is het soms nog lastig om echt nieuwe vrienden te maken. ..Het is moeilijk omdat ik weet dat het tijdelijk is. Het is moeilijk om dan een diepe vriendschap aan te gaan. Mijn vrienden in Amsterdam begrijpen mij gewoon het allerbest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Liefde kent geen grenzen: Elisa en Silvano
Sluiten