Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 30 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Alyssa emigreerde naar Jamaica voor yoga en liefde

Echte liefde kent geen grenzen. Wat doe je als de liefde van je leven in het buitenland blijkt te wonen of naar het buitenland moet verhuizen? In de nieuwe reeks Liefde Kent Geen Grenzen spreken we met mensen die hun hart hebben gevolgd en zijn afgereisd naar de andere kant van de wereld. Allemaal in de naam der liefde. Deze keer Alyssa van der Ree.

Als we haar spreken weten we één ding zeker: dat emigreren heeft Alyssa van der Ree geen windeieren gelegd. ,,Ik ben gisteren ten huwelijk gevraagd”, zegt ze hoorbaar zielsgelukkig terwijl ze belt vanaf een cliff ergens in een prachtige baai in Jamaica.

Chaotische stad

Kingston, de hoofdstad van Jamaica, is de plek die zij alweer een jaar woont. ,,Het is best wel een grote, chaotische stad zonder stadscentrum”,  legt ze uit. ,,Ik zou liever ergens anders wonen, aan de noordkust bijvoorbeeld want daar is het prachtig. Maar mijn verloofde – zoals ik nu mag zeggen, jeej! – Ray is chirurg. In de ziekenhuizen in Kingston hebben ze hem het hardste nodig.”

Stylist in Amsterdam

Kingston, Jamaica: daar beland je niet zomaar. Alyssa werkte eerst jaren als stylist in Amsterdam voor haar eigen bedrijf Fruitige Foto’s, wat ze samen met een vriendin runde. Het ging goed, heel goed, maar de vriendin in kwestie besloot dat ze er eigenlijk mee wilde stoppen. Voor Alyssa de beste keus die ze konden maken: ze nam haar laatste beetje geld op en vertrok naar Australië, waar ze een heerlijk reisleven begon met als thuisbasis Melbourne.

Daar ontmoette ze haar aanstaande. Hij deed een cursus voor niertransplantaties in de Australische stad, maar woonde zelf op Jamaica. De twee werden halsoverkop verliefd. Toch maakten ze niet meteen de beslissingen om samen naar Jamaica te gaan. Alyssa vertrok eerst naar India voor een aantal cursussen die ze wilde gebruiken om als yogadocent te kunnen lesgeven. Yoga was haar passie, en India dan natuurlijk de place to be. ,,Ray kwam daar ook nog langs en toen ik daarna terugkeerde in Australië maakte ik de belangrijkste beslissing van mijn leven: ik zou met hem mee naar Jamaica.”

https://www.instagram.com/p/BaB6USbH6B/

Voorgoed inpakken

Waar Alyssa na twee jaar eindelijk terugkwam in Nederland was dat niet om haar ‘gewone leventje’ weer op te pakken, maar om eindelijk alle abonnementen en dergelijke op te zeggen en haar spullen in te laten pakken om te verhuizen naar Jamaica.

Daar aangekomen moest ze eerst verschrikkelijk wennen aan het land. ,,Oh, ik heb wat afgehuild. Ik wilde bijvoorbeeld zó graag fietsen, maar dat kan hier gewoon niet. Ze rijden ook als gekken en de eerste keren dat ik in de auto zat verdwaalde ik continu. Een geslaagde dag op Jamaica was voor mij een dag waarop ik niet verdwaald raakte. Tranen van frustratie!”

Vrienden kreeg ze echter al snel, vanwege de yoga-community die haar daar meteen omarmde. Eigenlijk kon Alyssa meteen aan de slag als yogadocent, iets wat ze nu nog steeds iedere dag met veel liefde doet. ,,Ik ben bezig met een yogastudio hier. Yoga is iets wat het eiland echt nodig heeft. Er is veel criminaliteit en onrust. Ik geef ook wekelijks gratis les aan jongeren op dit eiland en die ontspannen gewoon compleet dankzij dat uurtje yoga. Superdankbaar werk!”

Die criminaliteit op het eiland was iets waar ze erg aan moest wennen, ,,Maar je leert er mee omgaan. Wij hebben in Nederland niet dat je bij een stoplicht stopt en er overal bedelaars naar je toekomen. In het begin raakt dat je, nu ben je er aan ‘gewend’. Al raakt het me nog steeds als ik erover nadenk. Maar yoga en meditatie hebben me echt gered hier. Daardoor kan ik rustig blijven.”

Voor altijd?

Of Alyssa voor altijd op Jamaica blijft? ,,Misschien. We zijn nu bezig met een huis en een eigen studio voor mij. Er is nog zoveel te ontdekken en ik ben de schoonheid van dit eiland onwijs gaan waarderen. Voor nu ben ik heel content, maar ik zeg nooit nooit. Kijk hoe mijn leven de afgelopen drie jaar is gegaan. Toen ik losliet kwamen de mooiste dingen.”

Retreats

Ondertussen is Alyssa met haar eigen yogabedrijf bezig met het opzetten van een aantal retreats. De eerste is in januari en vindt plaats in Mexico. ,,Bij de deur moet je al de stress van het dagelijks leven en je werk achterlaten. Daar geniet je echt van yoga, in een prachtige, luxe omgeving.”

In december komt Alyssa terug naar Nederland, na ruim een jaar. ,,Ik verheug me zo op truien, een winterjas en sokken dragen! Als je het altijd warm is, ga je opeens heel erg verlangen naar de kou. We zitten ook te denken aan een huwelijksreis naar Alaska of IJsland haha. Al realiseer ik me wel dat ik woon op een plek waar iedereen van droomt. Maar thuis is geen plek, dat is iets in je hart. En als ik mijn yogamat bij me heb, kan ik mij overal thuisvoelen.”

https://www.instagram.com/p/BX50VQsHOP/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.