Alice Boothby
Alice Boothby Reizen 18 apr 2017 / 15:10 uur

Er is weer leven in de lobby

De hotellobby is al lang niet meer een plaats waar vermoeide reizigers 24 uur per dag in alle anonimiteit in- en uitchecken.

Het heeft de functie van levendig buurtcafé, flexibele werkplek en restaurant gekregen: schuif aan, klap je laptop open, tik gulzig wat espresso’s weg en blijf vooral hangen voor de cocktailronde.

Wat in New York, Berlijn en Londen aanslaat, waait vroeg of laat ook een keer onze kant op. Dat lijkt ook op te gaan voor de veranderende rol van de lobby. Jonge creatievelingen weten de lobby’s van voor het oog aantrekkelijk hippe hotels feilloos te vinden. En zo wordt menig hotellobby gedomineerd door laptopschermen. Er wordt geluncht, casual gedineerd en geproost. De lobby is vaak geen anonieme non-plaats meer. In de lobby, daar mag je best gezien worden.

Van koffiebar tot lobby
Dat weet ook Vincent van Dijk, trendwatcher en reclamejongen, maar vooral bekend als hotelnomade. In 2010 sliep hij elke nacht in een ander Amsterdams hotel en schreef daar een boek over. Van droomsuite tot luizige hotelkamer: Vincent zag het allemaal voorbijkomen. Hij ziet hotellobby’s als ware ‘safe havens’. „Je zou denken dat hotels alleen voor toeristen zijn. Maar zodra je ontdekt dat je er gewoon kunt binnenlopen om er te zitten, eten, werken en naar de wc te gaan, zal je verbaasd zijn dat dit overal kan. Júist in de chicste hotels. Uit beleefdheid zal niemand vragen wat je er komt doen.”

En dat begonnen steeds meer mensen te doen, waar jonge hotelketens vervolgens weer slim op inspelen. De laatste jaren zag Van Dijk de Nederlandse lobby’s veranderen in een plek waar je wilde zijn én blijven. Met gratis internet en prima koffie leent een lobby zich goed om een dag lang te blijven hangen. „Vroeger gingen hotels ervan uit dat niemand van buitenaf de lobby in zou komen en geen gast lang in de lobby zou willen verblijven. Dat is inmiddels wel veranderd.” Vincent van Dijk zag hoe steeds meer freelancers en studenten de vertrouwde koffiezaak en bibliotheek inwisselden voor een hippe hotellobby. En hoe diezelfde doelgroep ’s avonds terugkwam voor een drankje in de hotelbar.

De lobby van het Volkshotel

Je zou bijna vergeten dat je er óók nog kunt slapen
Wat is dat toch, dat wij nuchtere Nederlanders ook voor het lobbywezen zwichten? Volgens Van Dijk heeft het te maken met de onweerstaanbare drie: service, energie en het internationale aspect. „Een hotellobby is een heel internationale, gemixte omgeving waar het het bruist van de energie. Je treft er jonge mensen, oude mensen en alles daartussenin. Je wordt in het Engels aangesproken en op je wenken bediend en je kunt er makkelijk een paar uur zitten zonder weggekeken te worden. Dat maakt voor veel jonge freelancers zo’n fijne plek.”

Eén van de hotels die de lobbycultuur volgens Van Dijk helemaal begrepen is, is de kleinschalige Britse hotelketen The Hoxton, met naast twee hotels in Londen, ook eentje in Amsterdam. Je treft er geen portier voor de deur, geen opdringerige receptionisten en exorbitante kroonluchters. Stadgenoten, freelancers en toeristen lopen er naar binnen om even te lunchen in ‘buurtrestaurant’ Lotti’s, maken een foto in de photobooth en zoeken de lobby op voor een expositie, lezing, fotocursus of feestje. Je zou bijna vergeten dat er ook nog mensen komen om te slapen.

Van Dijk: „En dat is wat we de komende tijd nog veel meer gaan zien. Hotels die een totaalconcept voor een bepaalde doelgroep gaan aanbieden. Dat doet het relatief nieuwe Zoku in Amsterdam heel slim door flexibele werkplekken aan te bieden en veel stopcontacten, maar ook de Nederlandse keten CitizenM en het Volkshotel hebben de laatste jaren bewezen echte voorlopers te zijn. Of wat dacht je van de SkyLounge Amsterdam, misschien wel de beste en drukste rooftopbar van de hoofdstad. Dat is gewoon de hotelbar van het Hilton, maar voor iedereen toegankelijk.”

Ace Hotel
Een hotelketen die de lobbycultuur zeker omarmd heeft is het hippe Ace Hotel met locaties in Londen, New Orleans, Pittsburg, Los Angeles, Panama, New York, Palm Springs en Portland. Met een laagdrempelige koffiezaak in de lobby en veel culturele activiteiten op de agenda (concerten, lezingen, exposities, boekpresentaties) is het een onweerstaanbare plek voor de toeristen én voor de buurt.

Generator Amsterdam
Hostelketen Generator is sinds kort een nieuwe weg ingeslagen en biedt naast betaalbare hostelbedden (en een paar twee- en vierpersoonskamers) een plek voor de buurt. Zo is het goed toeven op het zonnige terras aan het Oosterpark, is iedereen welkom in de lobby en is het elk weekend feest in de Oosterbar.

Michelberger Hotel, Berlijn
Een creatief hotel in het bruisende Friedrichshain. De lobby is rauw, groots en dynamisch en leent zich om urenlang koffie te drinken op een van de loungebanken. In de tuin vind je een biergarten, ook toegankelijk voor iedereen. Daarnaast wordt er regelmatig wat georganiseerd: van dj tot band: stil is het nooit in het Michelberger.

Volkshotel, Amsterdam
Je vindt Volkshotel in het oude (hoe kan het ook anders) Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat. Het is veel meer dan ‘alleen’ een hotel: de lobby heet Werkplaats en is een plek waar je kunt drinken, werken of vergaderen. Nachtclub Doka is een nachtelijke cocktailbar. Eten, drinken en dansen met uitzicht doe je bij Canvas op de zevende verdieping van het gebouw en Broedplaats VKG zijn biedt werkruimtes voor ruim 85 creatieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Er is weer leven in de lobby
Sluiten