Alice Boothby
Alice Boothby Reizen 13 apr 2017 / 08:46 uur

Een snelle gids naar de mooiste eilanden in Thailand

Wie hoopt nog een ongerept paradijselijk eiland in Thailand te vinden, zal goed moeten zoeken. Miljoenen toeristen zijn je inmiddels voorgegaan. Goed nieuws: deze parels bestaan nog!

Onlangs haalde het idyllische eiland Koh Tachai het nieuws: één van de mooiste eilanden ter wereld moet noodgedwongen afgesloten worden voor toeristen omdat het tijd nodig heeft om te herstellen. De duizenden mensen die dagelijks het eiland bezochten, lieten veel afval slingeren en vernielden het koraal. De maat was vol, het slot ging erop.

Thaise eilanden zijn al decennialang ontzettend populair. Thailand is een ideaal instapland voor wie nog nooit eerder in Azië geweest is: het land is laagdrempelig, volledig ingesteld op massatoerisme en comfortabele resorts worden er gebouwd bij de vleet. Met name op populaire eilanden als Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao en Koh Phi Phi. Van chique vijfsterrenhotels tot budgetfeesthostels, deze eilanden bieden voor ieder wat wils. Behalve voor reizigers die op zoek zijn naar eilanden met meer authenticiteit, zonder de plakkerige geplastificeerde menukaarten in het Engels, Heineken in de schappen en westerse maaltijden.

Volgens Mariska (27), blogger achter Tips Thailand, bestaan zulke eilanden zeker nog. Ze liggen alleen nét iets verder dan de populaire eilanden en worden vaak gekenmerkt door een lang regenseizoen, waardoor het bezoekseizoen relatief kort is en het massatoerisme (tot nu toe) uitblijft.

Koh Phayam

Vlak aan de grens van Myanmar ligt het Koh Phayam, één van Mariska’s favorieten. Het eiland is klein van stuk: 10 kilometer lang en 5 kilometer breed. De natuur is grotendeels ongerept en de stranden heb je vaak voor jezelf. Luxepaardjes kunnen dit eiland beter overslaan: er mogen geen auto’s rijden, er zijn geen pinautomaten, er is geen stromend warm water en de elektriciteit valt geregeld uit. „Op dit eiland tref je hippies, backpackers en avontuurlijke gezinnetjes. Je slaapt daar in bamboehutten op het strand, drinkt in één van de gezellige reggaebarretjes en in de jungle kun je zeldzame vogels en apen spotten", aldus Mariska.

Seizoen: November – februari/maartReizen: Te bereiken via luchthaven Ranong. Vanaf de pier vertrekt twee keer per dag een lokale slowboat die er ongeveer twee uur over doet. Er varen ook speedboaten, die er veertig minuten over doen.Voor wie: De avontuurlijke reiziger die op zoek is naar rust en eenvoud.

Koh Chang Noi

Het rustige Koh Chang Noi (Noi betekent klein, red.) wordt volgens Mariska voor zeker 90 procent bevolkt door (gepensioneerde) Duitsers. Wifiloos op vakantie? Dan is Koh Chang Noi jouw eiland. Dat hebben ze er namelijk niet en elektriciteit is alleen beschikbaar tussen 06.00 en 23.00 uur ’s avonds. Naar een warme douche of ventilator kun je trouwens ook fluiten, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een waanzinnige jungle en talloze cashewplantages. De wekelijkse activiteit op het eiland is de pizza-avond op woensdag, bij één van de weinige restaurantjes.

Seizoen: November – februari/maartReizen: Te bereiken via luchthaven Ranong. Vanaf de pier vertrekt twee keer per dag een lokale slowboat die er ongeveer twee uur over doet. Er varen geen speedboaten.Voor wie: De ietwat oudere reiziger die op zoek is naar rust (en Duitsers, misschien).

Koh Yao Noi

Mariska: „Ik snap nog steeds niet waarom dit eiland niet ontdekt is door grote hordes toeristen. Het zit precies tussen dé twee grote toeristische steden in: Phuket en Krabi. Misschien komt het omdat je hier door het lage water niet heel goed kunt zwemmen.” Koh Yao Noi is een kleinschalig islamitisch eiland waar je je in iets meer luxe kunt wanen. Hoewel het eiland weinig restaurantjes en hotels telt, komen hier liefhebbers van fine dining aan hun trekken. Je betaalt meer, maar eet wel met prachtig uitzicht op rijstvelden en je kunt hier genieten van exclusieve gerechten zoals krokodil.

Seizoen: November – februari Reizen: Phuket: longtailboten (ongeveer een uur) en speedboaten (twintig minuten) vertrekken ieder uur.Voor wie: Perfect voor een huwelijksreis: ietwat meer luxe, maar wel kleinschalig.

Koh Yao Yai

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het buureiland van Koh Yao Noi. Hoewel het visserseiland groter is van formaat, is het eenvoudiger en ongerepter dan de buur. Je vindt er geen parasols op het strand of groots opgezette resorts. Het aantal restaurants op het eiland is op twee handen te tellen en je kunt hier vooral lekker lokaal Thais eten. Mariska: „een heerlijke plek als je de drukte wilt ontwijken. Prachtig met authentieke Thaise huizen op palen en vrouwen die overdag visjes drogen op gespannen doeken.”

Seizoen: November – februariReizen: Phuket: longtailboten (ongeveer een uur) speedboaten (twintig minuten), vertrekken ieder uur naar Koh Yao Noi, waar je moet overstappen. Voor wie: Mensen die op zoek zijn naar het échte Thaise leven (en van vis houden).

Surin Eilanden

Zelden zie je een uitgestorven strand zó wit en de zee zo blauw. Je kunt op deze eilanden bijzonder goed duiken, snorkelen én kamperen. Mariska: „’s Ochtends rits je je tent open en kijk je uit over de zee en zie je zó het koraal liggen. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Ik heb hier tussen de haaien gezwommen je kunt ook schildpadden spotten, zonder dat je gelijk met een hele groep andere toeristen naar zo’n beestje aan het zoeken bent.”

Seizoen: November – april (gesloten 16 mei – 31 oktober)Reizen: Vanuit Khuraburi: speedboat (ongeveer een uurtje) vertrekt alleen ’s ochtends één keer per dag. Vanuit Khao Lak: Speedboat (ongeveer drie uur) wisselend vertrek.Voor wie: De kampeerliefhebbende reiziger die niet vies is van snorkelen en duiken.

A post shared by World's Most Wonderful Places (@mydestinationguide) on