Metro
Metro Reizen 26 apr 2017 / 09:28 uur

8 x De leukste foodfestivals van Europa

Foodtrucks en streetfoodfestivals zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de meeste wereldsteden.

Reiszoekmachine Skyscanner zet de leukste foodfestivals in Europa op een rij. Heb je meteen een excuus om die stedentrip te boeken en te genieten van Hongaarse főzelék, Zweeds smørrebrød of Portugese vinho verde.

Foodies Festival, Verenigd Koninkrijk

Wanneer: het hele jaar door in de UKKosten: vanaf 10 pond.

Jaarlijks rond eind april trapt het Foodies Festival af in Brighton om vervolgens een zomer lang door het land te toeren. Het foodfestival viert in 2016 al zijn elfde editie. Dit is je kans om een aantal topchefs en Michelin-sterrenchefs te zien koken en hun signature dishes te proeven in het Chefs Theatre. Terwijl je geniet van livemuziek kun je overal wat proeven en je favoriete producten mee naar huis nemen. De eerstvolgende editie van het Foodies Festival vindt plaats in The Downs in Bristol van 13 tot en met 15 mei.

Beeld: Pintér Árpád

Gourmet Food Festival, Boedapest

Wanneer: 12 tot en met 15 mei, 2016Kosten: vanaf 13 euro.

Volgens de organisators van het Gourmet Food Festival is dit the place to be als het gaat om authentiek en lokaal Hongaars eten. Bij de foodtruck van Fritú eet je de lekkerste lángos (een Hongaarse snack met aardappel en kaas) en bij de balkanfastfoodbar PolaPola proef je de beste pljeskavica (burgers) op Bosnisch platbrood. Daarnaast kun je zelf leren hoe je főzelék maakt, een vegetarisch gerecht, of kun je een workshop cocktail shaken volgen. Het Gourmet Food Festival vindt plaats in het Millenáris Park in het centrum van Boedapest.

Prague Food Festival, Praag

Wanneer: 27 tot en met 29 mei, 2016Kosten: vanaf 16,50 euro.

Omdat het Prague Food Festival in 2016 zijn tiende editie viert, wordt het festival dit jaar op een wel heel koninklijke locatie gehouden, namelijk in de tuinen van de Praagse Burcht! 24 van de allerbeste restaurants uit Praag worden vertegenwoordigd op het festival. Ze hebben allemaal een eigen kraampje op deze voormalige, middeleeuwse wijngaard. Een betere afsluiting van een dagje Praag kunnen wij niet bedenken. Proef van verschillende traditionele appetizers als Král sýrů (kaas), smul van authentieke soepen, hoofdgerechten en desserts met daarbij een lokaal en biologisch biertje of wijntje.

Smaka på, Stockholm

Wanneer: 2 tot en met 6 juni, 2016
Tickets nog niet te koop ten tijde van publicatie.

Smaka på, ook wel bekend als Taste of Stockholm, is het bewijs dat Zweden meer is dan alleen Zweedse gehaktballetjes. Met jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers is Smaka på een van ’s werelds grootste culinaire festivals. Ook deze editie vindt plaats in de Kungsträdgården, door locals ook wel de ‘Kungsan’ genoemd. Vijf dagen lang kun je bij foodtrucks smullen van delicatessen van over de hele wereld. Wil je iets Zweeds proberen? Bij Melanders eet je het lekkerste smørrebrød.

Fête de la Crêpe, Gourin, Frankrijk

Wanneer: 30 en 31 juli, 2016Kosten: vanaf 8 euro, aan de deur te koop.

Proeven van de Franse charme, ver weg van het massatoerisme? Bezoek dan eind juli Gourin, een kleine gemeente in het westen van Frankrijk waar jaarlijks het Crêpe Festival gehouden wordt. Zowel het bestaan van de crêpe als de galette (de hartige variant van de crêpe) wordt uitbundig gevierd met traditionele muziek en dans en tientallen kraampjes waar je de crêpes in alle soorten en maten kunt proeven. Over maten gesproken: de wedstrijd wie de grootste crêpe kan maken, is het grootste spektakel van het hele festival.

Beeld: Christian Lindgren

Copenhagen Cooking, Kopenhagen

Wanneer: 19 tot en met 28 augustus, 2016
Tickets nog niet te koop ten tijde van publicatie.

Kopenhagen is een wereldbestemming als het om gastronomie en culinaire hoogstandjes gaat. Om dit te vieren, organiseren de Denen jaarlijks een van de grootste foodfestivals van Noord-Europa: Copenhagen Cooking. Niet alleen worden hier Deense gerechten vertegenwoordigd, ook andere Scandinavische keukens komen aan bod. Je kunt meedoen aan kookworkshops, wijnproeven tot je erbij neervalt en de honderden markten bekijken die verspreid staan over de hele stad!

Festival da Sardinha, Portimão, Portugal

Wanneer: 12 tot en met 16 augustus, 2016
Tickets nog niet te koop ten tijde van publicatie

Picture this: een tafeltje in de zon, met uitzicht op zee en een schaal van de lekkerste gegrilde sardientjes die je ooit hebt gehad. Wie dit plaatje wil laten uitkomen, vliegt naar de Algarve en bezoekt het Festival da Sardinha in Portimão! Hier eet je niet alleen de lekkerste sardientjes van Portugal, maar geniet je onder andere ook van Portugese vinho verde (wijn). Geniet intussen van fijne openluchtconcerten of kijk naar de spectaculaire eetwedstrijd waar locals zo snel en zo veel mogelijk sardientjes naar binnen werken.

I Primi d’Italia, Foligno, Italië

Wanneer: 20 september tot en met 2 oktober, 2016
Tickets nog niet te koop ten tijde van publicatie*

Pasta, gnocchi, risotto… De Italiaanse keuken behoort tot een van de klassieke keukens die over de hele wereld geliefd zijn. In het dorp Foligno in het midden van Italië wordt jaarlijks in september een levendig festival gehouden om de Italiaanse keuken te vieren. I Primi d’Italia biedt proeverijen, demonstraties, masterclasses, pastasculpturen en clips uit Italiaanse foodfilms. Ook worden er gerechten uit de middeleeuwen nagebootst om mensen kennis te laten maken met het Italiaanse eten van toen. Superleuk, vindt Skyscanner!

*Voor de meest up-to-date ticketprijzen en meer informatie, bezoek je de website van de festivals. Prijzen kunnen veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 x De leukste foodfestivals van Europa
Sluiten