Elselotte Smink
Elselotte Smink Reizen 27 dec 2016 / 15:46 uur

Winter in Wrocław: 6 hotspots in de Poolse stad

De middelgrote stad in Polen is dit jaar één van de twee culturele hoofdsteden van Europa en wordt door de inwoners liefkozend vrots-love genoemd.

Metro nam een kijkje in de stad, die barst van de kleurrijke historische gebouwen maar toch ook dat grijze Oostblok-karakter heeft. Wat viel ons op en wat mag je zeker niet missen?

Stad van tegenstrijdigheden

Wrocław heette tot 1945 Breslau, omdat de stad tot die tijd op Duits grondgebied lag. Dat is te zien: zo zijn er in de stad ontzettend veel gebouwen, pleinen en bruggen te vinden die doen denken aan Duitsland.

Afgezien van deze mooie pareltjes staan er ook nog een hoop grijze gebouwen in de stad. Wrocław is veel aan het opknappen, waardoor je soms binnen enkele meters zowel een prachtig gerestaureerd pand kunt zien (met roze muren: wauw!), als een aftandse flat. Het geeft de stad een eigen karakter en zorgt ervoor dat je je niet snel verveelt.

Winter in Wrocław: 6 hotspots van de Poolse stad
Mooi roze is niet lelijk. Foto: Elselotte Smink

Wroclaw is (nog) niet helemaal berekend op toeristen. Dat is ook geen probleem, want met handen en voeten en een beetje gebrekkig Engels kom je een heel eind. De mensen in Wroclaw zijn op het eerste gezicht niet het meest toegankelijk, maar wanneer je enthousiast vragen stelt (lees: de Poolse menukaart probeert te ontcijferen), helpen ze je met liefde.

Deze hotspots zijn het bezoeken waard:

1. Jazzcafé Ragtime

Wie niet vies is van jazzmuziek, zit goed in de Poolse stad. In het oude stadscentrum zijn meerdere cafeetjes te vinden, waar in de avonden live jazzmuziek wordt gespeeld. Lijkt chique, maar is helemaal gratis. Tel hier de goedkope drankprijzen bij op en je hebt een betaalbare avond uit. Wij vonden jazzcafé Ragtime het leukste. Je waant je daar, door de rode muren en klassieke inrichting, even in de jaren 20. Dat we geen avondkleren dragen maar flared jeans en Dr. Martens en biertjes in onze handen hebben in plaats van cocktails, past alleen maar bij de leuke tegenstrijdigheid van de stad.

Winter in Wrocław: 6 hotspots van de Poolse stad
Nadodrze. Foto: Elselotte Smink

2. Nadodrze

Hangende lichtpeertjes en smoothies in weckpotten: check. In dit hippe eettentje aan de rand van het centrum smul je tot 13:00 van een heerlijk ontbijtje (hemelse worstjes met ei en een zoet broodje, voor veganisten hebben ze ook opties). Nadodrze is leuk en fris ingericht. Totaal niet Pools maar daarmee wel een welkome afwisseling tussen de donkere kroegen en restaurants die de stad kent. De prijzen neigen meer naar zoals ze in Nederland zijn maar je krijgt zeker waar voor je Poolse zloty’s.

Winter in Wrocław: 6 hotspots van de Poolse stad
Kalaczakra. Foto: Elselotte Smink

3. Kalaczakra

Dit gekke kroegje slash kunstgalerij, midden in de stad, ziet er van buiten door het kleurgebruik al uit als het decor van een sprookje. Vanbinnen wordt dat bevestigd: door de kroeg hangt een soort koperen draak die ook fungeert als trapleuning. De muren zijn er blauw en volbehangen met Jugendstil-achtige schilderijen. Je ziet in Kalaczakra mensen werken, zelfgemaakte baksels eten en biertjes drinken. De sfeer is er heel gemoedelijk en het personeel, toepasselijk getatoeëerd en gepiercet, is ontzettend aardig.

https://www.instagram.com/p/BDayzE4j-NC/

4. In Beer

Laat je niet afschrikken door de schreeuwerige neonletters op de gevel, want van binnen ziet In Beer er een stuk gezelliger uit. De kroeg, gelegen is ingericht met The Big Lebowski-thema en hangt vol platen en schilderijen van de legendarische film. Het bier in deze kroeg is voor Poolse begrippen prijzig (omgerekend vier euro voor een halve liter), maar nog steeds prima betaalbaar.In Beer heeft geen website, maar je vindt de kroeg midden in de stad op het volgende adres: Rynek 10.

Winter in Wrocław: 6 hotspots van de Poolse stad
Etno café. Foto: Elselotte Smink

5. Etno café

Deze moderne koffietent zit op meerdere plekken in de stad en kent één grote locatie en meerdere kleine to-go tentjes. Etno kenmerkt zich door het ontzettend aardige personeel dat met liefde de hele menukaart (veel taart) voor je vertaalt, voorzien van grapjes. De koffie en thee zijn er ontzettend lekker. Extra bonus is dat je enorme koppen krijgt voorgeschoteld voor omgerekend 1,50 euro per stuk.

Winter in Wrocław: 6 hotspots van de Poolse stad
Foto: Getty

6. Standbeelden

Wroclaw is een stad die zich heel goed leent voor lange wandelingen. Er is namelijk meer dan genoeg te zien als het gaat om natuur, gebouwen en kunst. Laatstgenoemde laat zich zien in de vele standbeelden die de stad huisvest. Waaronder de kaboutertjes, die in 2001 zijn opgericht ter ere van de verzetsbeweging Oranje Alternatief. Deze kabouters vind je door de hele stad.Je vliegt via Eindhoven naar de Poolse stad vanaf 30 euro voor een enkeltje. Slapen doe je in één van de vele Airbnb-opties, of in de relatief goedkope hotels en hostels die de stad telt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Winter in Wrocław: 6 hotspots in de Poolse stad
Sluiten