Evie Westland
Evie Westland Reizen 2 nov 2016 / 19:30 uur

Mozaïek en muntthee: 5 hotspots van Marrakesh

In Marrakesh rijdt een persoonlijke taxichauffeur dwars door de sloppenwijken om je vervolgens voor de deur van een luxe poolclub van rapper 50 Cent af te zetten. Kortom, het is een stad van uitersten. Metro vertelt je waar je moet zijn en waar je voor moet oppassen.

Met een beetje geluk vlieg je voor nog geen 70 euro naar de Marokkaanse stad Marrakesh. De stad is als bestemming voor een hippe citytrip flink in opkomst. En dus trekken twee vriendinnen en ik de stoute slippers aan en vertrekken we voor een vijfdaagse vakantie naar de Marokkaanse stad aan de voet van de Hoge Atlas.

Taximaffia

Van tevoren lezen we dat we nergens op in moeten gaan en óveral moeten afdingen. Dat gaat gelijk na het landen al mis: we worden door de taximaffia opgewacht en voor 200 dirham (iets meer dan 18 euro) naar onze riad (traditioneel Marokkaans huis met een binnenin gelegen tuin of binnenplaats) gebracht, dat vijf minuten rijden verderop ligt. Later merken we dat je voor een ritje van ongeveer twintig minuten zo’n 50 dirham moet rekenen.

Onderhandelen, je wordt er vanzelf handig in. Je moet wel, want letterlijk ie-de-reen wil iets van je. Jongens willen ‘our boyfriend’ zijn, vanwege onze ‘beautiful eyes’ en niet te vergeten onze ‘nice asses’. Vrouwen met hoofddoek en véle lagen make-up smeren ongevraagd henna op onze handen en de verkopers in de souks (Arabische markt/winkelstraat) nodigen ons meer dan eens uit voor een kopje muntthee. En dan zou je nog bijna de slangenbezweerders en de aapjes op Djemaa el Fna, het toeristische centrale plein, vergeten. Naar het schijnt worden de aapjes op je hoofd gezet en de slangen om je nek gelegd, waarna je verplicht bent te betalen. Met deze kennis in het achterhoofd, ontwijken we beide exotische dieren behendig.

Uitzicht over Djemaa el Fna

‘Maybe later’

Het is soms misschien irritant dat mensen je van alle kanten geld proberen te ontfutselen, maar gezien de armoede die er overduidelijk heerst, is het niet vreemd. Na de eerste dag gaan we er al wat minder krampachtig mee om en beginnen we de humor er wel van in te zien. De keren dat we in vijf dagen tijd ‘No thank you. Maybe later!’ hebben geroepen op de vraag of we in een winkeltje wilden komen kijken/henna wilden/met iemand wilden trouwen, zijn waarschijnlijk niet op twee handen te tellen.

Marrakesh barst van de luxe én minder luxe hotspots. Je moet alleen weten waar je moet zijn. En ook: waar je niét moet zijn. Dinnershow Chez Ali kun je bijvoorbeeld overslaan. In dit Arabische aftreksel van Disneyland krijg je een flauwe couscous en vettig lamsvlees, om vervolgens een klein uurtje naar een paardenshow te kijken die de naam show eigenlijk niet zou mogen dragen. Je krijgt eerder medelijden met de edele dieren. Bovendien wordt er ook hier tot vervelens toe om geld gevraagd. En dat terwijl je voor een avond bij Chez Ali toch zeker 400 dirham (bijna 40 euro) kwijt bent. Bij de volgende hotspots kun je je geld wél goed besteden.

Riad Atlas Quatre
In het knusse restaurantje van hotel Atlas Quatre aan de Route Dar Daou (vlak bij Djemaa el Fna) word je niet alleen vriendelijk bediend: je eet in een prachtige, mediterrane omgeving en geniet van de échte Marokkaanse keuken. Een feestje.

Restaurant L’Ibzar
Even schrikken bij aankomst: is het restaurant nou helemaal leeg? Niets blijkt minder waar, iedereen zit in de binnentuin. En daar hebben ze een goede reden voor, het terras is werkelijk prachtig. We drinken een mojito (jazeker, mét alcohol) en krijgen zoveel eten dat we al na het voorgerecht compleet vol zitten.

Fiesta Beach
Dit hippe zwembad is van rapper 50 Cent. Je waant je gelijk in een van zijn videoclips: de megaflessen champagne, wodka en gin stralen je direct bij binnenkomst tegemoet. Decadentie ten top, dus je moet je even over je eerste schaamtegevoel van rijke westerling heen zetten en dan kun je genieten van de uitstekende service, het verfrissende water en de lekkere gin-tonics.

Bahiapaleis
Voor 10 dirham (nog geen euro) betreed je dit paleis in hartje Marrakesh. Cultureel erfgoed staat niet echt bovenaan de lijst in Marokko, zo doet de prijs vermoeden. Eenmaal binnen wordt dat beeld soms bevestigd: enkele delen van de muren brokkelen langzaam af en de lelijke spotjes staan in schril contrast met de mooie mozaïekpatronen. Toch voeren de mooie tegeltjes en authentieke krulpatronen de boventoon, waardoor het paleis de 10 dirham zeker waard is.

Jardin Majorelle
In deze gigantische bloementuin vind je het huis van wijlen Yves Saint Laurent, die zich graag liet inspireren in de Marokkaanse stad. De Franse kunstenaar Jacques Majorelle deed er veertig jaar over om deze tuin te ontwerpen, op de plaats waar modeontwerper Yves Saint Laurent luxe feestjes gaf in het karakteristieke blauwe huis. Het is dé toeristische trekpleister van Marrakesh en is een bezoekje meer dan waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mozaïek en muntthee: 5 hotspots van Marrakesh
Sluiten