Alice Boothby
Alice Boothby Reizen 28 okt 2016 / 12:11 uur

24 uur in Londen? Hier wil je naartoe!

Stel: je hebt slechts 24 uur in de Britse hoofdstad. Waar eet, drink, winkel en slaap je dan? Metro zocht de beste hotspots voor je uit.

Wie slim plant, kan in een etmaal veel doen. Londen is druk, groot, altijd in aanbouw en overweldigend, maar door het goede metrostelsel en de gratis musea (lees: geen lange rijen), win je veel tijd.

Hotel: The Hoxton Holborn
Op zoek naar een slaapplek in hartje Soho? Boek dan een kamer in The Hoxton, een fijn no-nonsense hotel: hier geen belachelijk dure minibars, stijf personeel en haperige wifiverbindingen. Het relatief nieuwe hotel (2014) belooft een plek te zijn waar iedereen kan slapen, eten, werken en relaxen. En dat is het ook. De in vintagemeubels opgetrokken lobby is een vrolijke en warme werkplaats voor zakenlui, hippe studenten en freelancers. Dat betekent niet dat dit hotel niet een huis is voor de minder hippe vogel.

The Hoxton is druk en populair, maar niet pretentieus. Daarnaast loop je vanaf hier gemakkelijk naar The British Museum in een kwartier, naar Tate Modern in 25 minuten en naar winkelstraat Oxford Street in nog geen twintig minuten. Leuk: je kunt als hotelgast je ontbijtje to go op je kamer laten bezorgen. Hiervoor vul je op een papieren tas je keuzes in (voor hoeveel personen en op welk tijdstip). De volgende dag hangt datzelfde tasje, rijkgevuld, aan je deur. De goedkoopste kamer kost ongeveer 125 euro per nacht voor twee personen.
The Hoxton Holborn, 199 206 High Holborn

https://www.instagram.com/p/BL6W2CCDQcU/

Lunch: Dishoom
Eén van de leukste wijken is en blijft Shoreditch: hip, creatief en toegankelijk, voor ieder wat wils. Je vindt er talloze leuke conceptwinkels, kunstgalerijen, markten en foodtrucks. Wie er op zondag is, heeft geluk. Haal dan je lunch op de Sunday Up Market, een levendige lifestylemarkt met veel (vintage)kleding, kunst en eten. (91 Brick Lane – 10.00 tot 17.00 uur). Eet bij een van de vele marktkramen heerlijke, geurige curry’s en andere wereldgerechten voor weinig. Bij Dishoom kun je ook goed Indiaas eten. Het restaurant ligt ietwat verscholen in een zijstraat van de Shoreditch High Street, maar dat doet niet af aan de populariteit: ’s avonds staat men urenlang in de rij voor een tafeltje. Wie slim is, luncht er ’s middags.

Het restaurant is opgetrokken in de stijl van een koloniaal café in Bombay en onder het mom van shared dining deel je de smaakvolste Indiase gerechten. Fijne bijkomstigheid: voor Londense begrippen is Dishoom niet aan de prijs, de zalige Dishoon chicken tikka roll kost ongeveer 8 euro, voor een portie samosas betaal je ongeveer 4 euro. Sneakerfans doen er trouwens goed aan om tijdens het uitbuiken een klein ommetje te maken naar Sneakersnstuff, een fijne winkel met exclusieve sneakers in alle soorten en maten op nog geen vijf minuten lopen van het restaurant.
Dishoom, 7 Boundary street

Museum: Het vernieuwde TATE Modern
Het best bezochte museum voor moderne kunst, Tate Modern, is een vleugel rijker en een bezoek daaraan mag zeker niet ontbreken tijdens je trip naar Londen. Daarmee is de oppervlakte van Tate Modern met 60 procent (!) vergroot. Wie het museum nu bezoekt, kan kiezen uit twee verschillende liften: die naar The Boiler House (het ‘oude’ gedeelte) of The Switch House, de nieuwe vleugel. Het uit bakstenen opgetrokken Switch House is een vleugel van formaat: het telt tien verdiepingen en er is ruimte voor heel veel performancekunst.

Wie dacht dat het uitzicht op St Paul’s Cathedral en de Millennium Bridge vanaf ‘het oude’ Tate Modern al spectaculair was, moet de lift naar het nieuwe panoramadek op de tiende nemen. Vanaf daar heb je het mooiste uitzicht over heel Londen en haar indrukwekkende skyline in aanbouw. Leuk detail: je kijkt ook zo de woningen in van chique designflats naast het museum. Toptip: Bezoek de nieuwe vleugel van Tate Modern óf vroeg in de ochtend of in de avonduren, dan is het relatief rustig en kun je extra goed van dat adembenemende panoramadek genieten.
TATE Modern, Bankside

Winkelen (1): Lillywhites
Nieuwe sportoutfit nodig? Lillywhites is de grootste sportwinkel in heel Engeland met zes goedgevulde verdiepingen in hartje Londen. Van sneakers tot volledige cricketuitrusting; je kunt het zo gek niet verzinnen of Lillywhites heeft het. De zaak zit sinds de opening in 1925 al aan Piccadilly Circus en leverde jarenlang aan het Britse koninklijk huis. Dat is er overigens niet vanaf te zien: verwacht geen poespas, het is bij Lillywhites áltijd druk en rommelig. En er wordt vooral gestunt met prijzen. Wie een schoen in een bepaalde maat zoekt, moet wel een beetje geduld hebben. Een medewerker roept de maat en het artikelnummer via een walkietalkie om naar een collega in de kelder. Die moet ‘m vervolgens (zes trappen) weer komen brengen.
Lillywhites, 25 Regent Street

Winkelen (2): MADE
Het sympathieke interieurmerk MADE heeft er de afgelopen jaren veel fans bijgekregen en dat is logisch: MADE verkoopt fraai, origineel design van jonge ontwerpers voor schappelijke prijzen en richt zich volledig op de online markt, om zo kosten te drukken. Nu kopen de meeste mensen geen bank zonder er daadwerkelijk op gezeten te hebben en daarom zijn zaken als deze in het leven geroepen: in Soho vind je een fijne showroom waar je rustig inspiratie op kunt doen en de ontwerpen in het echt kan bewonderen. Koopt toch weer een stuk lekkerder. MADE heeft ook een Nederlandse website. MADE, 100 Charing Cross Road

Dineren: Sketch
‘Ben je al naar de toiletten geweest?’ Dat is de eerste vraag die zowat iedereen elkaar stelt als je voor het eerst plaatsneemt in Sketch. Dit restaurant in het chique Mayfair is een lust voor het oog en alleen daarom al een reden om een kijkje te nemen. Sketch bestaat uit een fantastische theekamer (ze serveren er afternoon tea), een loungebar en twee restaurants, waarvan één met twee Michelinsterren (The Lecturer Room). Absoluut hoogtepunt is het flamingo rozegekleurde restaurant The Gallery, met fluwelen banken en een marmeren vloer bestaande uit 64 verschillende stukken marmer die met de hand zijn gelegd. Het lijkt even alsof je zó een film van regisseur Wes Anderson instapt.

En die toiletten? Je urineert in een soort eivormige spaceshuttles, of, in het geval van de man, in een waterval. Het restaurant bestaat inmiddels dertien jaar en blijft ongekend populair: wie hier wil eten, doet er goed aan zeker drie weken van tevoren te reserveren. En wie het huidige interieur nog wil bewonderen, moet snel zijn: Sketch gooit elke vier jaar het interieur drastisch om en als we het personeel mogen geloven, gaat dat medio januari 2017 weer gebeuren.
Sketch, 9 Conduit Street

Reistip
Van de Big Ben, Buckingham Palace en Westminister tot aan musea als The British Museum en Tate Gallery of winkelen in Regent Street. In Londen hoef je je geen moment te vervelen. Een voordelige busreis naar Londen boek je bij Eurolines. Door te reizen met Eurolines heb je geen internetzorgen, want de wifi is gratis! Ook gratis: twee stuks bagage meenemen op reis. Je kunt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Breda, Eindhoven of Groningen opstappen en je stapt uit in hartje Londen. Bekijk de beschikbare data op Eurolines.nl of kom langs in een van de Eurolines ticketshops. Daar vind je ook de zeshonderd andere bestemmingen van Eurolines.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
24 uur in Londen? Hier wil je naartoe!
Sluiten