Alice Boothby
Alice Boothby Reizen 26 aug 2016 / 13:30 uur

Weg van het massatoerisme: 8 x doen in Xiamen

Xiamen (spreek uit als ‘she-ah-men’) is al jaren een geliefde vakantiebestemming onder Chinese toeristen, en wordt nu langzamerhand ook ontdekt door westerse vakantiegangers. Steeds meer internationale vliegmaatschappijen vliegen rechtstreeks op de stad; zo vliegt Xiamen Airlines sinds kort tweewekelijks vanuit Amsterdam, KLM vijf keer.

Kuststad Xiamen ligt precies tussen grote steden als Shanghai en Hongkong in, op hoogte van Taiwan. Voor Chinese begrippen is Xiamen erg klein: er wonen ‘slechts’ vier miljoen mensen in de stad die zo groot is als de provincie Utrecht. Hoewel Xiamen razendsnel uitbreidt, is de authentieke cultuur tot op heden keurig bewaard gebleven.

1. Campus
Xiamen is een échte universiteitsstad met ruim 28.000 studenten en de campus is één van de highlights van de stad. Je vindt er indrukwekkende authentieke architectuur gemixt met moderne meesterwerken, prachtig aangelegde tuinen en vijvers met van die typisch Chinese bruggetjes. Sophie de Jong studeerde Chinees in Xiamen en baalde dat internationale studenten niet op die ‘mooie’ campus studeerden, maar net buiten de stad. „Als toerist mag je alleen in de namiddag en avond het terrein op en dat is zeker de moeite waard. Je raakt ook vrij snel met studenten en docenten in gesprek, die in tegenstelling tot veel andere Chinezen erg goed Engels spreken.”

2. Nanputuo tempel
Volgens Sophie is een bezoek aan de campus goed te combineren met de indrukwekkende Nanputuo tempel, de mooiste van de stad. „Het is leuk om vanaf de botanische tuinen het kabeltreintje te nemen over de heuvel heen naar de tempel. Je stapt uit in een prachtig park en als je de heuvel afloopt kom je bij de boeddhistische tempel uit. Vanaf hier loop je vervolgens ook weer makkelijk naar het strand. Nog leuker: huur fietsen en fiets naar het strand!”

Kabeltrein in Xiamen. Foto: Sophie de Jong

3. Furong Tunnel
Duizenden studenten lopen dagelijks door de Furong tunnel: een kilometer lange tunnel van het hoofdgebouw van universiteit naar de campus in Zeng Cuo An. Wie van streetart houdt, kan zijn hart ophalen: dit is de langste ‘artistieke’ tunnel van China: door de jaren heen hebben studenten indrukwekkende kunstwerken aan weerszijden van de tunnel achtergelaten. Wie goed kijkt, ontdekt politieke statements op de muren, maar ook liefdesverklaringen.

4. Hakka dorp
Vanuit de luchthaven in Xiamen is het ongeveer drie uur rijden naar de Hakka gebieden in Fuijan. Hier vind je de Tulou, traditionele huizen van Het Hakka-volk. Mischa van Reenen, Chinaspecialist van jouwchinareis.nl, kan deze tocht van harte aanbevelen. „Het is een prachtige reis door de uitgestrekte binnenlanden van China, je kijkt je ogen uit.”

Tulou huizen. Foto: Mischa van Reenen

Tulou zijn grote rondvormige gebouwen gemaakt zijn van aangestampte aarde, tot wel vijf verdiepingen hoog. Van buitenaf lijkt een Tulou op een fort, van binnen zijn het complete dorpen waar zo’n tachtig families kunnen wonen. Veel Tulou woningen dateren uit de veertiende eeuw, sommige huizen zijn vorige eeuw nog gebouwd. De Tulou hadden ooit als doel om veiligheid aan de Hakka’s te bieden en rovers en tyfoons tegen te gaan. Tegenwoordig zijn de bijzondere huizen van het Hakka-volk een heuse attractie. Busladingen Chinese toeristen reizen af naar woningen om ze met eigen ogen te kunnen zien. Mischa: „Het zijn als het ware een paar dorpjes bij elkaar. Bij de ene op toeristen ingestelde Tulou betaal je entree, bij de ander niet. Het leukste is om in zo’n Tulou te blijven overnachten. Je betaalt er zeker niet de hoofdprijs voor en Chinese toeristen doen dit, in tegenstelling tot westerse toeristen, niet. Zodra alle bussen verdwenen zijn heb je het dorp voor jezelf.”

5. Het eiland Gulangyu
Het pittoreske eilandje Gulangyu is dé populaire bestemming onder Chinese toeristen. Je vindt er veel koloniale architectuur en geen gemotoriseerde vervoersmiddelen. Het wordt de ‘Riviera’ van China genoemd en volgens Mischa zie je er Chinezen flaneren, maar staat dit haaks op de minder chique restaurants die je hier zult tegenkomen (‘gewoon op plastic stoeltjes, zoals overal in China’). Opmerkelijk genoeg is op dit kleine eiland wel weer de grootste Starbucks van heel China gevestigd. Waar het écht rustig is op het eiland, is het strand (incluis wuivende palmbomen). Mischa: „Chinezen doen niet aan zonnen.” Het beklimmen van de Sunlight Rock biedt een mooi uitzicht over Gulangyu en de skyline van Xiamen. Tip van Sophie: „blijf op dit eiland overnachten. Veel toeristen komen hier maar voor een dag, de rest van de avond én ochtend heb je het eiland voor jezelf.”

Gulangyu. Foto: Leonieke Glasbergen

6. Night market
Wie wil genieten van Chinese keuken mag volgens Sophie zéker de night market bij Zengcuan road niet overslaan. Zengcuan road is dé winkelstraat, te vergelijken met een Nanjing road in Shanghai en aan weerszijden van de straat vindt je overal streetfood kraampjes. „Omdat Xiamen aan zee ligt, kun je overal vis vinden. De inktvisspiezen op de markt zijn ongekend populair, erg lekker en worden voor je neus klaargemaakt.”

7. Kalligrafeerkunst
Een bijzondere straat in Xiamen is de Datong road, een straat die wordt getypeerd door eindeloos veel winkels die kalligrafeer kunst- en artikelen verkopen. „Het is heel leuk om daar doorheen te lopen. Je vindt er kwasten in alle soorten en maten en kunt je persoonlijke stempel laten maken.”

8. Theevelden
Wie aan de drukte van de stad wilt ontsnappen, zal het bijzondere Wuyishan goed kunnen waarderen, ten noordoosten van Xiamen. Het is een aardige rit per nachttrein, maar volgens Leonieke Glasbergen van Your Planet Travel meer dan de moeite waard. „Het is een fantastisch natuurgebied waar je eindeloze theevelden vindt. Hier wordt de speciale ‘Big Red Robe’ Oolong-thee verbouwd, een zalige thee met een bijna chocolade-achtige geur. De thee wordt lichtjes gerookt en half gefermenteerd en wordt door theehuizen voor veel geld geveild. Wil je je reis extra speciaal maken? Maak dan onder leiding van een gids een wandeling in het gebied en vraag naar de maoïstische tempel in de bergen. Daar kom je níemand tegen, alleen een paar monniken die graag hun vers geplukte pinda’s met je delen.”

Theevelden. Foto: Leonieke Glasbergen
Reageer op artikel:
Weg van het massatoerisme: 8 x doen in Xiamen
Sluiten