Evie Westland
Evie Westland Reizen 15 jul 2016 / 13:03 uur

Kamperen tussen de watervallen: avontuur in IJsland

Het land van Björk, Vikingen, gletsjers en geisers. IJsland is als toeristische bestemming flink in opkomst. Tijd om eens een bezoekje aan dit grondgebied te brengen. Metro Lifestyle’s Evie reisde af richting het noorden.

We neuriën tijdens deze vakantie meerdere keren het deuntje van de film The Lord Of The Rings. Je zou er niet gek van staan te kijken als je plots een mythische figuur als Gandalf zou tegenkomen in de bergen van IJsland. De uitzichten zijn fenomenaal en de landschappen veelzijdig, wat ervoor zorgt dat je continu het gevoel hebt dat je in een Fantasy terecht bent gekomen. We zijn dan ook niet verbaasd als blijkt dat sommige gedeelten van de populaire serie Game Of Thrones hier zijn opgenomen.

We, dat zijn mijn vriend Stijn en ik. Gewapend met tentje, slaapzakken, gehuurde 4×4 auto en warme kleding trotseren we de bizarre IJslandse natuur.
Als ik ’s nachts arriveer in Reykjavik is het nog licht. Je kunt het hoogstens vergelijken met een lichte schemer in Nederland, en daardoor heb je niet het gevoel dat het al midden in de nacht is. Een lapje voor je ogen is daarom – zeker wanneer je gaat kamperen – geen overbodige luxe.

Warm bad

De eerste dag zijn we behoorlijk versuft van het korte nachtje. We halen ’s ochtends onze huurauto op, een kleine Suzuki Jimny 4×4. Het wordt ons beste reismaatje, want deze mini jeep heeft meer in zijn mars dan je op het eerste gezicht denkt.

Het eerste tochtje is naar Hveragerði, waar we na een uurtje hiken beloond worden met letterlijk een warm bad. De temperatuur in de zogenaamde Hot River is namelijk heel aangenaam en hier kom ik even bij van de vlucht. We besluiten het allemaal lekker rustig aan te doen en zoeken een camping die redelijk in de buurt ligt, een stukje verder op de Route 1, de hoofdweg in het land.

Bepakt en bezakt

Aan de waterval

Over dat kamperen gesproken dus. Dat staat in schril contrast met hoe ik ooit eerder in mijn leven kampeerde. Waar ik vroeger met mijn ouders op een luxe camping met allerlei faciliteiten en entertainment in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië stond, staan we nu op een grasveldje midden in de natuur. Onze eerste camping staat pal bij een waterval, en gedurende de tiendaagse reis is dat eerder regel dan uitzondering. We maken er na twee dagen dan ook ons doel van om iedere avond bij een waterval te kamperen (mission failed overigens, maar het is ons tóch zeker 90 procent van de tijd gelukt).

Wat ook heel fijn is aan de campings in IJsland, is dat ze bijna allemaal een gemeenschappelijke ruimte hebben waar je kunt koken. Verder bieden ze alleen het hoognodige; meestal een douche en altijd een toilet.

Tentje opgezet

Paardrijden door de bergen

We rijden verder over Route 1 en maken een stop om iets te gaan doen wat ik al jaren niet meer heb gedaan: paardrijden. Het is totaal anders dan de rondjes die ik vroeger op de manege reed; de paarden klimmen en dalen met gemak door de toch best steile bergen. Veel rijtechniek komt er verder overigens niet bij kijken, de paarden lopen rustig in de pas achter elkaar aan en zijn zo mak als maar kan.

De vakantie bestaat verder uit hiken. Heel veel hiken. Zo maken we op de derde dag een grote wandeling door de bergen bij het Mýrdalshreppur, in de regio Suðurland. We zijn al met al zo’n acht uur aan de wandel (we doen het lekker rustig aan) en belanden in allerlei verschillende landschappen. Na een uur of drie komen we letterlijk niémand meer tegen, en komt het enige geluid dat we horen van onze eigen voetstappen. Dit is op en top genieten.

We horen en zien geen anderen meer

Vatnajökull

En onder het mom van veel wandelen door verschillende landschappen, hiken we de dag daarop zelfs over Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Hierbij gaan we wel met een groepje en een gids op pad, en krijgen zogenaamde ‘crampons’ ondergebonden: ijzeren, puntige schoenen, die zorgen voor grip op het ijs. In het begin is het een beetje onwennig, maar oefening baart kunst en algauw bewegen we ons soepel over Vatnajökull heen.

De dagen vliegen voorbij, en na acht dagen moeten we tot onze grote spijt afscheid nemen van onze Jimny. Hij heeft ons door lage rivieren en gatenkaaswegen tijdens onze offroad-avonturen geleid. De laatste twee dagen brengen we door in Reykjavik en dan is het avontuur toch echt voorbij. Platzak (IJsland is dúúr!), maar een flinke dosis ervaring rijker. En dat is niet uit te drukken in Euro’s óf IJslandse Kronen.

Offroad

Wat neem je mee naar IJsland?

1. Save up
Spaar je euro’s en wees bereid om te spenderen. IJsland is zeker niet goedkoop. Zeker als je wat tochten wil maken, een autootje wil huren of houdt van biertjes drinken op het terras. Je kunt geld besparen door te kamperen (gemiddeld waren wij zo’n tien euro per persoon, per nacht kwijt) en boodschappen te doen bij supermarkten als Kronan of Bónus.

2. Zonnebrand
Toen ik mijn backpack inpakte, stond zonnebrand niet bepaald op mijn checklist. Dom, dom, dom, zo bleek later. Door het wandelen in de bergen en het continu buiten zijn, kun je flink verbranden. Bovendien was het weer een stuk beter dan ik in eerste instantie verwachtte.

3. Outdoor gear
Bergschoenen, een warme regenjas en sportieve kleding zijn een musthave in IJsland. Ook een warme slaapzak is geen overbodige luxe. Daarnaast is een ooglapje fijn, omdat het dus altijd licht blijft, ook ’s nachts.

De route

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamperen tussen de watervallen: avontuur in IJsland
Sluiten