Carolien Tsao
Carolien Tsao Reizen 8 apr 2016 / 12:43 uur

Telefoon niet op vliegtuigmodus? Dit gebeurt er echt

Sommige passagiers zijn ervan overtuigd dat je het vliegtuig neerstort als je je telefoon of tablet niet op vliegtuigmodus zet. We kunnen verklappen: dat is een fabel. Maar wat gebeurt er dan als je de functie uit laat?

Als de functie nergens goed voor was, zou hij vast niet bestaan en zouden de stewardessen er niet eindeloos op hameren dat je het moet inschakelen tijdens de vlucht. Er is in elk geval geen bewijs dat een elektronisch apparaat van een passagier ooit een crash heeft veroorzaakt, dus dat is het niet. Volgens experts is de moderne technologie veilig en betrouwbaar.

In een blogpost voor AirlineUpdates schrijft een piloot dat mobiele telefoons storingen kunnen veroorzaken op radio’s van het vliegtuig, maar dat het wel vrij zeldzaam is. ,,Je hebt vast weleens de storing gehoord als je telefoon dichtbij een speaker ligt”, aldus de piloot. ,,Het geluid dat je hoort is best irritant.”

Zeldzaam

Volgens de schrijver gebeurt het niet iedere keer als er een telefoon aan boord is. Ze vliegen zo’n vijftig keer per maand en horen het in die periode slechts één of twee keer door hun koptelefoon. Echte storing is flink verminderd dankzij de moderne technologie.

Bemanning

De man geeft toe dat storingen vaak veroorzaakt wordt door een telefoon die tot de crew behoort; zij kunnen nog weleens vergeten over te schakelen naar vliegtuigmodus en zitten het dichtstbij de radio, wat de kans op storing vergroot. Als er herhaaldelijk storingen van mobiele telefoons zijn, kan het voorkomen dat het vliegteam daardoor een belangrijke radio-oproep mist van de luchtverkeersleiding.

Om storingen én irritaties bij piloten te voorkomen, overschakelen op vliegtuigmodus als je de lucht in gaat dus. Maar onthoud: neerstorten gebeurt niet als je het vergeet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Telefoon niet op vliegtuigmodus? Dit gebeurt er echt
Sluiten