Moïra van Sas
Moïra van Sas Reizen 15 feb 2016 / 14:21 uur

Koffer kwijt? Dit moet je doen!

Je bent op de plek van bestemming (of thuis) aangekomen, maar dan slaat de paniek toe: je koffer komt maar niet voorbij op de bagageband. Daar sta je dan, zonder je spulletjes. Blijf rustig en volg dit stappenplan, dan komt alles goed.

Elke dag raken er wereldwijd 90.000 stuks bagage kwijt, waarvan er 30 nooit meer worden teruggevonden. Het goede nieuws is dat 85 procent van de verloren bagage binnen twee dagen weer terecht is. Meestal worden je spulletjes dan kosteloos naar je huis of hotel gebracht.

PIR-formulier
Nadat je hebt gecheckt of je echt bij de goede bagageband staat en echt alle bagage op de band ligt, kan het geregel beginnen. Ga naar een servicebalie op het vliegveld en vul daar een Property Irregularity Report (PIR) in. Met de bagagesticker die je bij het inchecken hebt gekregen en dit formulier gaat de luchtvaartmaatschappij op zoek naar jouw koffer.

Vergoeding
Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een kleine vergoeding voor wat toiletspullen en kleding. Is dit niet zo? Dan kun je deze kosten vaak achteraf indienen bij je reisverzekering. Zijn je spullen na drie weken nog steeds spoorloos, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht aansprakelijk tot maximaal 1400 euro. Komt je koffer nooit meer terug? Dan kun je rekenen op flink wat meer euro’s.

Gevonden!
Wordt je koffer gevonden? Dan wordt deze afgeleverd op het adres waar je verblijft.

Tips

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Het lot een beetje helpen kan geen kwaad. Zo maak je de kans op verlies zo klein mogelijk.

1. Een opvallende koffer of tas zorgt ervoor dat anderen niet per ongeluk jouw bagage meenemen

2. Verwijder alle oude labels van vorige vakanties

3. Hang een naamtag aan je koffer of tas met je gegevens

4. Vind je dit onprettig? Doe dan een papier met gegevens ín je koffer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koffer kwijt? Dit moet je doen!
Sluiten