Lifestyle

Hoe duurzaam is jouw kast? Marieke weet raad!

Marieke Eyskoot. Foto: Melody Lieftink

Foto van 'Sanne van Rij'

5 OKT 2017

Een beetje duurzaam voor de dag komen? Dat kan nog weleens knap lastig zijn. Want ja, laten we wel wezen: waar moet je nou écht op letten bij het kopen van die splinternieuwe flared jeans? Marieke Eyskoot helpt ons uit de brand: de sustainable fashion-expert vertelt aan Metro hoe je als een ware pro de groenheid van je garderobe meet.

Bewustzijn is mode

Voor de vierde keer wordt met de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam (6 t/m 15 oktober) aandacht gevraagd voor bewuste mode. Volgens het event is de belangstelling voor duurzame mode de afgelopen 10 jaar enorm gegroeid: steeds meer mensen willen een eerlijk verhaal achter de producten die ze kopen, zeker sinds de ramp met de kledingfabriek in Bangladesh. Duurzaamheid moet geen trend worden, maar de toekomst.

Topvrouw Marieke

Misschien heb je zelf een royaal gevulde kledingkast, misschien ook niet: feit blijft dat het vrij moeilijk te beoordelen is of de kleding díe je al hebt, enigszins duurzaam geproduceerd is. Waar je op kan letten bij het vullen van je kledingkast, weet Marieke Eyskoot als de beste: zo schreef ze boek ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ en bracht ze tevens het boek ‘Talking Dress’ uit, waarin specifieker wordt ingegaan op duurzame mode. Ze geeft tevens advies aan modewinkels- en merken over het opzetten van een eerlijk label. Groen kent voor haar geen grenzen: van workshops tot het oprichten van een fair fashionbeurs, Marieke deed het allemaal en is niet voor niks door Glamour, Viva, Red en Marie-Claire genomineerd voor hun lijst van topvrouwen.

Dé checklist

Waar je volgens de sustainable fashion-expert op moet letten wanneer je langs je garderobe struint? Luister goed!

1. Stel je kwaliteit boven kwantiteit?

Volgens Marieke is het belangrijk om jezelf af te vragen of je investeert in goede items: „Het kan vaak voelen alsof duurzame items ook een stuk duurder zijn. Maar je kan het anders bekijken: je kan een top van 10 euro kopen die je vervolgens 3 keer aantrekt, of een trui van 50 euro, die je wél 50 keer draagt. Dan ben je uiteindelijk een stuk minder duur uit! Het is belangrijk om te investeren in kwaliteit. Vaak koop je kledingstukken die net-niet zijn, zo komt het bijvoorbeeld weleens voor dat je een prachtige sweater ziet, maar nét niet in je maat. Je gaat dan in the end toch voor die grotere maat, terwijl dat helemaal niet mooi past. Ook herkenbaar: de pasvorm zo mooi vinden, en daarom toch maar een aankoop doen, terwijl de kleur je eigenlijk niet staat. Je hebt dan wel meer kwantiteit, maar zeker niet meer kwaliteit: dat soort aankopen zijn de reden dat je in de ochtend door de bomen het bos niet meer ziet.”

2. Koop je slim?

Daarnaast lijkt het een open deur, maar is het handig om je af te vragen of je verstandig shopt: „Verstandig inkopen scheelt niet alleen een hoop geld, maar is ook een stuk aangenamer voor je ochtendritueel, omdat je veel sneller weet wat je aan kunt en wil trekken. Vraag je bij je items in je kast af: heb ik dit echt nodig? Wanneer je in de winkel staat, kan je bedenken of je het kledingstuk écht vaker aan kan, het goed past, maar ook goed staat. Iedereen heeft wel to-go items waar je continu naar grijpt en waar je je lekker in voelt. Dat gaat vaak gepaard met complimentjes en dat soort kledingstukken zijn dan ook fijn om aan te schaffen. Ook kan je jezelf afvragen of je iets alleen wil kopen 'om het kopen', of omdat je het vaker gaat dragen. Ik koop bijvoorbeeld graag rokjes, maar dragen? Dat doe ik niet. Leer je eigen stijl kennen en ga voor tijdloze items. Een wortelbroek kan voor een paar maanden leuk zijn, maar rock je 'm over een aantal jaar ook nog? Ik heb overigens niks tegen wortelbroeken, haha.”

3. Zitten er tweedehands items tussen?

Als het aan Marieke ligt, is tweedehands kopen een van de oplossingen naar een topgarderobe: „Wanneer je tweedehands koopt, geef je een kledingstuk een nieuw leven. Daarnaast koop je een uniek item en zie je er zelden hetzelfde uit als je buurman- of vrouw. Als je goed zoekt, is het ook nog eens goedkoper. Regelmatig vragen mensen me naar de duurzaamheid van merken: COS is daar een voorbeeld van. Het label doet helaas nog niet genoeg op het gebied van duurzaamheid, maar wanneer je iets van hen op Marktplaats koopt, kan je het wél gewoon aanschaffen. In tegenstelling tot COS zijn er een hoop merken die wel 'eerlijke kleding' aanbieden in allerlei prijsklassen: wanneer je iets van hen koopt, steun je dan ook de business case van duurzame mode. Misschien denk je het idee dat jij in je uppie geen verschil maakt, maar kijk maar eens hoeveel last je kan hebben van één mug in je kamer: één bewuste aankoop, of een gesprek over duurzaamheid met bijvoorbeeld een medewerker van een kledingwinkel, kan al verschil maken.”

4. Puilt je kledingkast uit of valt dat wel mee?

Tot slot kan je jezelf afvragen hoeveel er daadwerkelijk in je kast hangt: minder kopen is volgens Marieke namelijk de sleutel naar duurzamere mode. „Het scheelt letterlijk alles: geld, tijd en heel veel twijfelen en vergelijken. Al die tijd die je nu besteedt aan on- en offline winkelen kan aan een hoop andere dingen gespendeerd worden, zoals een klassiek tripje naar de bioscoop. Meer spullen is meer stress, en rooft ook nog eens zeeën aan tijd!”


Views

300+

Kan een smartphone je digitale zakenpartner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

Foto: AFP

In samenwerking met Huawei

2 UUR

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag boven dit artikel kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

100+

Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


Views

4k+

Dit zijn de beste steden om hardlopend te verkennen

Dit zijn de beste steden om hardlopend te verkennen

Hardlopers in Brussel. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:29

Ben je een heuse sportieveling en verken je een nieuwe stad het liefst met een paar hardloopschoenen aan je voeten? Vier steden om je dagelijkse hardlooprondje het beste voort te zetten!

Parijs

Om je croissant te verdienen is het belangrijk om eerst de calorieën te verbranden. Parijs is de ideale plek. Loop langs de Seine en zie de Eiffeltoren, Notre Dame en Le Jardin des Tuileries. En houd je van iets meer uitdaging? Ren een paar keer de Sacre Coeur op en af. Spierpijn gegarandeerd!


Views

200+

Seksrobot: van lustobject tot Nederlands praatmaatje

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:30

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord. De seksrobot heeft nu officieel een versie die ook in het Nederlands met je meekreunt. Tijd dus om iets meer te weten te komen over de levensechte apparaten.

De seksrobot staat bekend als RealDoll. Deze poppen worden al geruime tijd ontwikkeld door Abyss Creations en diens CEO Matt McMullen. Al in de jaren negentig begon hij met het ontwikkelen van deze robots.

Natuurlijk kennen we allemaal de houterig bewegende robots uit films, waarbij de romp altijd kaarsrecht is, de armen en benen houterig zich in een paar standen kunnen manoeuvreren en het hoofd kan draaien. Dat was absoluut niet wat McMullen voor ogen had. Hij wilde de mens zo echt mogelijk namaken.


Views

600+

Fortnite zorgt voor honderden Britse echtscheidingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Al ruim een jaar kunnen de gamers genieten van het spel Fortnite. Alleen sommigen lijken dat iets te nadrukkelijk te doen. Het leidt in Groot-Brittannië namelijk tot honderden scheidingen.

Divorce Online maakte deze week bekend dat bij de scheidingsverzoeken in 2018 (4.665 stuks tot dusver) er grofweg vijf procent - ruim over de tweehonderd -  als een van de hoofdredenen Fortnite en verslaving werd opgegeven.

Geen verrassing


Views

1k+

Cruyff Foundation niet blij met FIFA-rating Cruijff

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nog een week en dan ligt FIFA 19 in de winkel. Een genot voor veel voetbalfans, maar bij de Cruyff Foundation zijn ze niet helemaal tevreden. Dat heeft te maken met de rating voor Johan Cruijff.

De voormalig topvoetballer is opgenomen als een van de zogenaamde Icons, maar zijn rating in het spel ligt een stukje lager dan die van Pelé en Diego Maradona. De Braziliaan en de Argentijn worden op respectievelijk 98 en 97 gewaardeerd, terwijl Cruijff het moet doen met 94. Daarmee staat hij naast Cristiano Ronaldo en Ronaldinho.

Dichter tegen Pelé


Views

500+

Met deze tips voelt iedere dag als weekend

Met deze tips voelt iedere dag als weekend

Met deze tips voelt iedere dag als weekend

Foto van 'Lisa en Shirah'

GISTEREN

‘Was het maar weekend’, dacht je misschien toen je wekker vanochtend ging. Goed nieuws: ook vandaag kan als weekend voelen. Deze vijf eenvoudige tips helpen je daarbij.

1. Begin je dag zoals in het weekend

Als je op maandagochtend ruw wordt gewekt door je wekker en vervolgens moet haasten voor de trein, verlang je waarschijnlijk naar de ochtenden in het weekend. Het relaxte weekendgevoel kun je vasthouden door je ochtenden doordeweeks iets aan te passen. Zet je wekker een paar minuten eerder en eet je ontbijt in bed, drink langzaam een kop koffie of zet je favoriete vrolijke muziek op. Het maakt niet uit wat je doet, als het je maar aan het weekend doet denken.


Views

900+

Stedentrip: 9x heerlijke hotspots in Barcelona

Je kunt in Barcelona natuurlijk over je balkon hangen, maar je kunt er ook lekker op uit gaan. Genoeg leuke eettentjes! / Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Najaarstripje doen? Barcelona is daar uitermate geschikt voor. De stad heeft tal van winkels, ontzettend veel cultuur, een strand, goede uitgaansgelegenheden en natuurlijk een heleboel fijne plekken om te eten. En dat zijn veel Nederlanders met ons eens, want de stad staat in verschillende data-onderzoeken weer op de eerste plaats in de lijstjes van populairste bestemmingen van Europa.

Maar als je daar bent, voor welke restaurants moet je dan kiezen uit de megalijst van tapastentjes, hamburgerzaken en prachtige zaken? Metro geeft je een update over de lekkerste, hippe eettenten van deze stad. Eet smakelijk!

De Paula


Views

1k+

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

Dagje uit-tips voor kids in Kop van Noord-Holland

Partnercontent

GISTEREN

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In een serie: wat vinden zij daar eigenlijk?

Van oudsher is de Kop van Noord-Holland een vakantiebestemming bij uitstek voor gezinnen en families. Je vindt er van alles: van hippe, kindvriendelijke strandhuisjes tot glamping-campings achter de duinen. Het gebied staat voor de kids garant voor een ontdekkingsreis door de natuur, klimmen in de duinen, avontuurlijke kanoroutes, attractieparken, stoere marineverhalen of schatgraven op het strand. In deel 2: Exotische dierentuinen, klimmen in De KlimVallei en zeehonden spotten tijdens een spannende tocht op de wadden. In deel 2 geeft Metro je 12 tips voor een dagje uit in (zo heet het in de volksmond) De Kop. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

1 Landgoed Hoenderdaell


Views

400+

In Paradox komen de werelden van game en film samen

Robin Ras (links) en Maarten Looise (rechts)/Rusty Lake

Foto van 'Kasper Hermans'

15 SEP 2018

De games van grote filmfranchises uit Hollywood zijn niet te tellen. Van Tomb Raider tot Harry Potter tot Star Wars. Allemaal hebben ze voor een massa aan spellen gezorgd. Rusty Lake doet het net iets anders. De twee Amsterdamse gameontwikkelaars Robin Ras en Maarten Looise maakten een film en game die in elkaar verweven zijn: Paradox.

Comicstijl

Voor wie de spellen van Rusty Lake al kent, verandert er eigenlijk weinig. ,,De game ziet er hetzelfde uit als onze eerdere, in een relatief simpele 2D comicstijl”, vertelt Ras, terwijl hij een dikke week voor de release een van de laatste versies laat zien. Het duo was nauw betrokken bij het schrijven van het script voor de film, die negentien minuten duurt. ,,De productie van de film lag verder wel in handen van de regisseur en producers. We zijn echt verbaasd over hoe goed ze de gamewereld hebben weten te vertalen naar de film.”


Views

1k+

Hoogzwanger model bevalt nét na modeshow van Rihanna

Rihanna en haar modellen op de catwalk. Foto: Getty Images

Foto van 'metronieuws'

14 SEP 2018

Lof, lof en nog eens lof krijgt Rihanna over zich heen. Haar ultra diverse modellensquad voor de modeshow van haar Savage x Fenty show op de New York Fashion Week wordt bejubeld van alle kanten.

Op de catwalk waren modellen met verschillende huidskleuren en lichaamsvormen te zien. Onder de modellen bevond zich ook een hoogzwangere: de 22-jarige Simone Thompson, beter bekend als Slick Woods. En hoogzwanger kun je letterlijk nemen, want na haar loopje brak het water van het model.


Views

3k+

#60 Ik moet weten wie die trut is die Sam versierde

Ik moest weten wie die trut was die mijn vriendje probeerde te versieren. Foto: Pexels

Foto van 'Maud'

14 SEP 2018

Maud heeft een fantastische week met Sam gehad op Mallorca. Daarna volgde een geweldig weekend Lowlands met Jessie. Maar na al deze hoogtepunten, kwam er onverwachts een groot dieptepunt. Sam heeft opgebiecht dat hij is vreemdgegaan. Het was bij een zoen gebleven, maar voor Maud was het huis te klein. Wat volgde was een grote ruzie. Maud wil het liefst verdwijnen en in een opwelling begint ze te zoeken naar ‘werken in het buitenland’.

Zonder dat ik het door heb, ben ik al een uur aan het scrollen op buitenlandse websites: Au-pair in New York, druiven plukken in Australië of werken in een call center in Lissabon. Het aanbod is reuze, daar ligt het niet aan. Maar als ik heel realistisch ben is het niet verstandig om te vluchten naar het buitenland. Deze week begin ik met een nieuwe studie en om nu weer een tussenjaar te nemen, gaat misschien wel wat ver.

Het idee om even weg te gaan van alles en iedereen is heel fijn, maar het is natuurlijk geen oplossing van mijn problemen. Ondertussen open ik Facebook. Op de pagina van de club waar Sam was geweest zocht ik naar foto’s van de avond dat hij vreemdging. Ik moest weten wie de trut was die mijn vriendje probeerde te versieren! Helaas, geen resultaat. Ik voelde me net Sherlock Holmes: ik moest iets vinden! Ik probeerde zelfs in te loggen op Sam zijn Facebook om te zien of hij berichtjes had. Wederom, geen resultaat.


Views

3k+

'Hoe meer groepsapps, hoe meer stress'

'Hoe meer groepsapps, hoe meer stress'

Afbeelding ter illustratie / EPA

Foto van 'Anne Kersten'

13 SEP 2018

'Verjaardag september', 'Borrelen', 'Cadeautje collega S.'. Als je door je Whatsapp scrollt, kom je tientallen groepsapp's tegen waar je (soms tegen je wil) in zit. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat die groepsapp's een bron van stress zijn, schrijft Knack. Massaal uit die groepsapp's stappen dus!

Pushmeldingen

In München is, in samenwerking met jongeren, een onderzoek naar Whatsappstress gedaan. De jongeren, die praktisch gezien opgroeiden met apps als Whatsapp, klaagden over de stress die ze ervoeren wanneer ze veel appjes binnenkregen en de pushmeldingen zich opstapelden. Sarah Diefenbach, professor Psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München: „We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden. Wij vroegen aan de deelnemers van ons onderzoek om die pushberichten twee weken uit te zetten. Dat leverde hen een opvallende daling van stress op. Al had het ook een nadeel: hun omgeving reageerde vaak boos omdat ze niet snel genoeg meer reageerden op berichten."


Views

2k+

Dankzij deze 13 pics wil jij direct naar IJsland

Hoe mooi is IJsland? HEEL MOOI! / Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

13 SEP 2018

Nu de zomer eigenlijk zo goed als voorbij is, wordt het tijd om weer na te denken aan bestemmingen voor een winterse vakantie. Dan kun je natuurlijk gaan voor het immer populaire snowboarden of skiën in Oostenrijk, maar er is meer 'kouds' op de wereld waar wij heel graag heen zouden willen voor een reisje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bloedmooie IJsland?! Winterjas aan, sjaal om en gaan, zeggen wij na het zien van deze bloedmooie beelden.


Views

3k+

Complete 4K tv-zender nu ook in Nederland

4K tv-zender met stunts op straat gelanceerd

Met straatraces en spectaculaire demonstraties in Amsterdam vierde Insight TV haar officiële launch In Nederland. / Sanne Nadine Hes

In samenwerking met Insight TV

13 SEP 2018

Met straatraces en spectaculaire demonstraties in Amsterdam heeft Insight TV haar officiële launch In Nederland gevierd. De nieuwe TV-zender en streaming service belooft millennials superscherp beeld, actiesport en influencers. 's werelds eerste 4K UHD-zender is nu in ons land te zien.

Zijn we ons nog bewust waar ons eten vandaan komt? In het nieuwe programma Travel with a Goat, binnenkort uitgezonden op Insight TV, komt die vraag aan bod. Twee foodbloggers maken een reis van drie dagen met een geit die voor de slacht is bedoeld. Ze raken in meer of mindere mate gehecht aan het dier. Na de reis komen ze aan bij de slager en staan ze voor de moeilijke keuze: wat nu?

Het is een van de programma’s dat binnenkort te zien is op het wereldwijde tv-kanaal. Insight TV is volledig 4K en zorgt zorgt daarmee als entertainmentkanaal voor een primeur. 4K wordt ook wel ultra-hd (UHD) genoemd, en richt zich volledig op millennials.


Views

4k+

Dit zijn de nieuwe plannen van Apple

Dit zijn de nieuwe plannen van Apple

De iPhone XS komt op de markt.

Foto van 'Hester Ramaker'

12 SEP 2018

Apple presenteerde woensdagavond de nieuwe plannen voor de iPhones via een persconferentie vanuit Cupertino in Californië. Dit is het belangrijkste nieuws.

iPhone XS

De iPhone XS komt op de markt. Het betreft een smartphone met twee schermgroottes, verkrijgbaar in goud, zilver of grijs. De telefoon kan een half uur lang, twee meter onderwater blijven.


Views

2k+

Likeability of 5

'Ik zat opeens van top tot teen onder de eczeem'

Michelle zat opeens op haar 19e helemaal onder de eczeem. Ze is er nog altijd niet vanaf. / Privébeeld Michelle Keij

Foto van 'Daisy Heyer'

12 SEP 2018

‘Eczeem is flink in opmars’ kopte De Telegraaf woensdag groot op hun voorpagina. Volgens de krant is de huid van steeds meer Nederlanders aangetast door chronisch eczeem en/of de schilferziekte psoriasis. Maar hoe is het op met chronische eczeem te leven? En wat kun je ertegen doen? Metro sprak twee lezeressen die al jaren moeten dealen met ernstige eczeem. „Er zijn momenten dat ik door het huis wilde gillen: waarom heb ik dit?!”

Erfelijk

De één heeft het ‘pas’ vijf jaar, de ander kampt er al haar hele leven mee. Arianne Stoof-Beerens (36) heeft vanaf haar geboorte last van chronische eczeem. „Het ligt bij mij aan erfelijkheid; mijn moeder en oma hadden het ook en ook mijn dochters hebben er last van, gelukkig wel veel minder dan ik. De ene periode is het erger dan de ander, maar het is er wel altijd.”


like
user_431cbb6475353a3c2bf6799f174b9bd96e0d7e46_avatar

Views

3k+

Vergeet de hipster, het is tijd voor de 'scrumbo'

De hipster is niet langer hip. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

12 SEP 2018

Als hipster door het leven gaan is niet langer hip, de ‘scrumbo’ wel. Dus vergeet die retro- en vintagekleding en dat baardje, onverzorgdheid is in! Dit bekent dat je je voortaan mag kleden alsof je in een versleten joggingpak net uit je bed komt, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is.

Volgens Amerikaanse tijdschriften als Esquire en Vanity Fair is een ‘scrumbo’ iemand die eruitziet als een tiener die zich al dagen niet gewassen heeft en wiet gaat verkopen op een afgelegen parkeerplaats. Denk naast versleten trainingspakken dus ook aan lelijke prints, grote kettingen en vettig haar.

Peperdure merken


Views

3k+

'Mooiste meisje van de wereld' lanceert kledinglijn

Thylane Blondeau wordt al jaren 'het mooiste meisje ter wereld' genoemd en viel als kind al op als model. / Instagram @thylaneblondeau_fanpage

Foto van 'Daisy Heyer'

12 SEP 2018

Ze noemen haar het mooiste meisje ter wereld: Thylane Blondeau, die elf jaar geleden onwijs opviel als kindermodel. Of ze daadwerkelijk het mooiste meisje ter wereld is, daar zijn de smaken natuurlijk over verdeeld, maar goed in de mode-industrie doet ze het zeker.

Nog altijd is ze volop bezig met fashion en nu niet alleen meer met het leven als model, maar ook als ontwerpster. De 17-jarige Blondeau komt namelijk met een eigen kledinglijn.


Views

3k+