Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 5 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Zó laat je muffe winterkleding weer schoon ruiken

Nu de temperaturen weer zakken tot herfstachtig niveau, is het tijd om je favoriete winterkleding weer uit de kast te halen. Maar die kunnen nog weleens muf ruiken. Hoe kom je daar vanaf?

Je kunt natuurlijk tientallen wasjes gaan draaien om die truien en dikke panty’s te wassen. Maar de natuur (en jij, want tijdrovend!) worden daar vast niet erg blij van. Daarom zochten we makkelijke manieren voor je op om zelf je wintergarderobe op te frissen.

1. Wodkaspray

Of je nu fan bent van de doorzichtige drank of niet: je wollen trui floreert erbij. Vul een spuitflesje met (goedkope) wodka en spray dit op vijftien centimeter afstand over het uitgehangen kledingstuk. Laat het een even drogen. Door de alcohol worden de stinkbacteriën gedood en heb jij weer een fris kledingstuk. Je hoeft niet bang te zijn dat je naar nachtclub ruikt: wanneer de wodka is opgedroogd geeft deze geen geur meer af.

Zó laat je muffe winterkleding weer schoon ruiken
Foto: Getty

2. Luchten en stomen

Een net aangeschafte tweedehands winterjas kan ook nogal eens muffig ruiken. Je kunt dit verhelpen door de jas óf een nachtje buiten te hangen (onder een afdakje) óf deze in de badkamer te hangen als je gaat douchen. Zo stoom je het kledingstuk en gaat de tweedehandswinkel-lucht er binnen no time vanaf.

3. Textielverfrisser

Wie zijn kleding niet alleen wil opfrissen maar ook lekker wil laten ruiken, doet er verstandig aan een flesje textielverfrisser te kopen. Je vindt dit in bijna alle supermarkten. Wil je zelf de geur bepalen? Vul een (planten)spuit met een mengsel van een kopje van je favoriete wasverzachter, een flinke scheut witte azijn en twee koppen water. Zet de spuit op de fijne nevelstand en sprayen maar.

4. Meer ruimte in je kast

Inkoppertje, maar wanneer je kast helemaal volgestouwd is met kleding, werkt dit natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de frisheid van je mode-items. Blok dus een middag om je kast helemaal herfst- en winterproof te maken. Berg bijvoorbeeld je zomerkleding op in luchtdoorlatende boxen en bedenk welke kledingstukken je niet meer draagt. Dat scheelt al een hoop ruimte!

Welke truc ga jij uitproberen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.