Travel

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Santorini, Griekenland. / Unsplash

In samenwerking met het Grieks Verkeersbureau

2 OKT 2019

Nederlandse toeristen weten Griekenland aardig te vinden en dit is ook helemaal niet gek. Het land telt maar liefst 6000 eilanden waarvan er 227 bewoond zijn. En nou denk je bij Griekse eilanden al gauw aan de grote jongens zoals Kreta en Rhodos, maar hiermee doe je het vakantieland echt tekort. 

Vanuit Nederland kan je in ongeveer 3,5 uur op een van de honderden vakantieparadijsjes in miniatuurvorm zijn. Klein maar fijn, dat is wat eilanden zoals Corfu, Zakyntos, Kos, Samos, Mykonos en Santorini allemaal typeert. En hoewel ze natuurlijk allemaal anders zijn, hebben ze ook van alles gemeen! Hier zijn tien dingen die je op in deze subtropische archipel kunt beleven.

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Zakynthos, Griekenland.

1. Zonnen

Een goede zonvakantie is natuurlijk pas echt compleet met zon en zomerse temperaturen. In dat opzicht zit je in Griekenland helemaal goed. Lekker bakken aan het strand in maanden waarop je in Nederland allang met een winterjas over straat moet lopen. Het zonnetje schijnt tussen de 2500 en 3000 uur per jaar op de eilanden. Zegt dit aantal je niet zoveel? Nederland moet het doen met een schamele 1500 tot 1550 uren zonneschijn per jaar.

Het Middellandse zeeklimaat zorgt ervoor dat het eigenlijk het hele jaar door prettig vertoeven is. Liefhebbers van de warmte zitten gebakken in de zomermaanden, maar ook in oktober is het hier nog steeds een aangename 22 tot 24 graden. Eigenlijk kan je dus van april tot en met oktober op het strand liggen om lekker te zonnebaden. Voor wie niet houdt van winter, zijn de eilanden eveneens een uitkomst. Door de gematigde invloed van het warme zeewater wordt het op de Griekse eilanden nooit kouder dan een graad of 13, 14 overdag. En dat in januari!

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Kreta, Griekenland. / Unsplash

2. Lekker eten

Veel mensen beweren van lekker eten te houden, maar de Grieken menen dit ook écht. Dit zie je terug in hun zeer rijke eetcultuur. Wat je voorkeur ook is, de nationale keuken heeft voor ieder wat wils. Door de ligging aan de oostkant van het Europese continent is een magische mix ontstaan tussen de traditionele mediterrane gerechten zoals we die kennen uit Spanje en Italië, de voorliefde voor vlees uit de Balkan en de verfijnde smaken uit het Midden-Oosten. Die allemaal hun inspiratie haalden uit...? Griekenland natuurlijk. Het resultaat? Een unieke menukaart om je vingers bij af te likken.

Souvlaki, gyros en moussaka zijn de bekendste gerechten en worden over de hele wereld in restaurants geserveerd. Maar wie denkt dat de Griekse keuken alleen maar uit overheerlijk vlees bestaat, komt bedrogen uit. Ze zijn ook meesters in het bereiden van heerlijke verse vis en hebben ook voor de vegetariërs een uitgebreid scala aan soepen, gebakken groentes en rijstgerechten in de aanbieding. Beetje tzatziki erbij?

3. Rondtoeren

Het leuke aan een korte vakantie op een klein eiland is dat je het hele eiland ook daadwerkelijk kan zien. Een rondreisje is op nagenoeg ieder kleiner Griekse eiland prima te doen. Meestal is een scooter hiervoor het ideale voertuig, zo ben je snel van A naar B terwijl je je haren laat wapperen in de verkoelende lucht. Fietsen kan natuurlijk ook, maar de meeste eilanden zijn behoorlijk heuvelachtig waardoor een goede mountainbike en goede conditie geen overbodige luxes zijn.

Toch zijn er ook eilanden die minder bergen hebben. Het eiland Kos is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit eiland is ideaal om fietstochtjes te maken zonder bolletjestrui om je schouders. Je kunt overal een fiets huren voor een fijne prijs en het eiland heeft zelfs speciale fietspaden aangelegd zodat het voor de tweewielers aangenaam vertoeven is. Wel zo prettig omdat met je fiets door het chaotische Griekse wegverkeer te manoeuvreren niet bepaald goed is voor je cortisolgehalte.

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Mykonos, Greece.

4. Landschappen

Witte zandstranden, imposante heuvellandschappen, adembenemende snorkelspots, woeste rotspartijen en glooiende bossen. De Griekse eilanden hebben het allemaal met elk zo hun eigen kenmerken. Geen eiland is natuurlijk hetzelfde en dit zie je ook terug in de variatie van de landschappen. Hou jij van de bergen van Chios? Of ben jij toch meer van de wandelingen door het oerbos van Ikaria?

Elk eiland is zijn eigen kleine habitat en dit zie je dan ook terug in de diersoorten die er voorkomen. Grote zoogdieren zijn hier afwezig, dit zorgt ervoor dat andere soorten de mogelijkheid hebben om te floreren. Landschildpadden, kameleon, hagedissen en gekko's vertoeven er bijvoorbeeld uitstekend. Voor de vogelaars is Lesbos een zeer geliefde bestemming, hier komen maar liefst 350 soorten voor, waaronder een aantal overwinteraars en flamingo's. Olijfbomen staan er gewoon aan de kant van de weg. Corfu staat bekend als het olijvenparadijs. Op dit eiland staan er maar liefst 3 miljoen!

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Olijvenbomen op Corfu, Griekenland. / Unsplash

5. Zoveel historie

Terwijl wij hier 3000 jaar geleden nog in karige hutjes woonden en met speren op jacht moesten naar everzwijnen om in leven te blijven, waren ze in het oude Griekenland hun tijd ver vooruit. De historie van Griekenland is zo uitgebreid, dat zo'n kort verhaaltje dit tekort doet. Laten we het erop houden dat de literatuur, taal, wiskunde, filosofie, religie, wetenschap, wiskunde en architectuur nooit op deze wijze waren ontwikkeld als het Oud-Griekse rijk niet had bestaan.

En niet alleen in ons dagelijks leven, ook op de Griekse eilanden zelf barst het van de historie. 3000 jaar beschaving heeft namelijk een ware snoepwinkel voor liefhebbers van archeologische ontdekkingen veroorzaakt. En deze opgravingen zijn voor iedereen te bezoeken, de Grieken zijn erg trots op hun historie. Athene was - en is - natuurlijk nog steeds de hoofdstad, maar ook op de eilanden gingen de locals destijds naar amfitheaters, tempels en badhuizen. En sommigen hiervan staan nog steeds als een huis.

Wil je nog een leuk feitje over de invloed van de oude Grieken? Dit platform heet 'Metro'. Naast het feit dat dit de grootste krant op aarde is, wordt het eveneens wereldwijd gebruikt als term voor smalspoorverbindingen in grote steden. Dit is overgenomen van de Fransen die in het begin van de 20ste eeuw het stedelijke spoorwegnet van Parijs omdoopten tot Chemin de Fer Métropolitain. Het woord metropolé werd daarvoor gebruikt als aanduiding van een grote stad. Dit woord hebben de Fransen weer van het Griekse woord μητρόπολις (metropolis). De letterlijke vertaling hiervan is 'moeder', 'stad' ofwel: hoofdstad.

6. Cultuur opsnuiven

Al die historie heeft Griekenland gebracht waar het nu staat en dit zie je ook nog terug in hoe het dagelijkse leven er op de eilanden aan toe gaat. Het gebied was in het verleden onderdeel van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk en al deze tijdperken hebben het moderne Griekenland tot een culturele lappendeken met ook heel veel unieke eigen elementen gemaakt.

Toch gaat niet alles zover terug. Een van de tradities in het land voor mannen is met een glaasje ouzo of Griekse koffie over politiek discussiëren. Dus in dat opzicht lijken ze wel een beetje op de Nederlanders. Wees niet bang als dit er met flinke armgebaren en stemverheffingen aan toe gaat, want dit hoort er allemaal bij. Waarschijnlijk zijn het gewoon hele goede vrienden van elkaar.

Voor wie niet zo houdt van politieke discussies, is er overigens ook nog genoeg aan lokale tradities, rituelen en feestdagen te beleven. Op Corfu is er bijvoorbeeld een evenement waarbij er vazen vanuit balkons op straat gegooid worden. Nadat de kerkklokken klinken mogen duizenden Grieken vergezeld door een groep enthousiaste toeristen de scherven pakken. Want scherven? Die brengen geluk! Zeker in Griekenland.

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Het Parthenon, Athene, Griekenland

7. Stappen

Voor wie van een feestje houdt is Griekenland misschien wel het meest fantastische land dat er is. Op nagenoeg elk eiland kan tot in de late uurtjes gefeest worden en hierbij mag natuurlijk ook gedronken worden. Probeer vooral eens een glaasje ouzo, maar kijk alsjeblieft wel uit dat je niet te veel neemt. Dit ging destijds bij de redacteur van dienst op 16-jarige leeftijd een beetje mis...

8. Jezelf in de watten leggen

Griekenland ligt op een breuklijn en voor wie een beetje thuis is in geologie weet wat dat betekent: thermische bronnen! De Griekse eilanden hebben er tientallen en deze worden door toeristen van over de hele wereld bezocht. Voor wie een beetje gestresst is en het hectische leven in Nederland tijdelijk vaarwel wil zeggen bieden de eilanden rust. Veel meer rust dan de steden en drukke eilanden zoals Kreta (de noordkant, het zuiden is wel rustig) en Rhodos. Het leven gaat hier in een gemoedelijk tempo. Een uitstekende basis voor een zorgeloze vakantie natuurlijk.

Hoe je dit invult? Dat is aan jou! Van lekker all-inclusive naar een resort aan het zwembad vertoeven met een animatieprogramma voor de kinderen tot een kindvrije wellness waar het je aan rust niet zal ontbreken.

9. Varen

De eilanden worden met elkaar verbonden door middel van een uitgebreid netwerk aan veerponten. Griekenland beleef je niet alleen op het land, maar ook zeker op het water. Ook wanneer je niet per se van A naar B moet is een tour een zeer zware aanrader. Vooral als het 's zomers erg heet is, kan zo'n verkoelend boottochtje heerlijk zijn en dan hebben we het nog niet eens gehad over de adembenemende panoramabeelden die dit oplevert.

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Vissersboot in Lesbos, Griekenland. / Unsplash

10. Instagram opfleuren

En over panoramabeelden gesproken; een vakantie naar de kleinere Griekse eilanden levert je geheid een hoop jaloersmakende kiekjes op. De smartphones van tegenwoordig kunnen alles op fraaie wijze vastleggen en vereeuwigen voor het nageslacht. Ga je voor die selfie in dat pittoreske straatje of ben jij meer van de fraaie overzichtsplaten geschoten van grote hoogte? Het aantal fotogenieke locaties is eindeloos en je hoeft absoluut geen pro te zijn om een subtropisch eilandparadijs in een beeld vast te leggen.

Dit hebben alle vakantieparadijsjes in Griekenland met elkaar gemeen

Sarti, Griekenland.


Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint tijdens de première van Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 in 2010, Londen. / EPA

Grootste Harry Potter-store ter wereld opent deze zomer in New York

Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint tijdens de première van Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 in 2010, Londen. / EPA

Foto van 'Daisy Heyer'

11 JAN 2020

We hebben heel goed nieuws voor Harry Potter-fans, maar dan moet je wel naar New York! Volgens 22 Words komt daar namelijk de allergrootste Harry Potter-winkel ter wereld.

De winkel gaat volgens de website dit jaar nog haar deuren openen en wordt de grootste store die specifiek gericht is op alles rondom Harry Potter en Zweinstein.


Likeability of5

Dit jaarlijkse festival in Nepal moét je heen als hondenliefhebber!

Honden tijdens Kukur Tihar. / Instagram @discovernepal

Foto van 'Daisy Heyer'

11 JAN 2020

Hondenliefhebbers opgelet: als je een verre reis wil maken naar een niet zo voor de hand liggende locatie, moét je naar Nepal tijdens het vijfdaagse Divali-festival. Daar wordt op Kukur Tihar, dag twee van het festival, de hond in het zonnetje gezet. 

Divali wordt ook wel Tihar, Deepavali, Diwali of Deevali genoemd en het is een van de belangrijkste en bekendste feesten uit het hindoeïsme. Je kent het feest misschien wel van beelden uit het buitenland: tijdens het feest worden traditioneel gezien door het hele huis en op mensen hun landgoed lichtjes ontvlamd. Het staat dan ook wel bekend als het Lichtjesfeest.

Tika voor de hond


like
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Vier reizen voor de échte avonturiers

Vier reizen voor de échte avonturiers

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Wanneer je even vrij bent van werk is er niets zo leuk als het land even ontvluchten voor een reisje. Of op je werk (in de pauze natuurlijk) misschien al over zo’n vakantie te mijmeren.

Denk aan ontspanvakanties, luxe reizen, of avontuurlijke reizen. Het is maar net waar je zin in hebt. Met name avontuurlijke reizen worden steeds populairder. Denk aan backpacken in Azië, bergbeklimmen in Zuid-Amerika of een roadtrip door Zuid-Afrika. Heb jij binnenkort vakantie en wil je al vroeg in het jaar een avontuurlijke reis maken, maar weet je niet waarnaartoe? Hier vindt je vier tips voor avontuurlijke reizen.

Vier reizen voor de échte avonturiers

De Arenalvulkaan in Costa Rica. / Trail | Unsplash


Vijf kampeertrends voor 2020
Likeability of5

Vijf kampeertrends voor 2020

Foto's: Colourbox

Foto van 'Metro'

24 DEC 2019

Tent mee en weg! Ja, kamperen doen we hartstikke graag en vaak. Voor al die Nederlanders die er zo van houden: dit zijn de kampeertrends 2020.

Gezellig met je camper door Europa roadtrippen, je tent uitgooien op een knusse natuurcamping of het boeken van een bijzonder vakantiehuisje; er zijn diverse manieren om van het kampeerleven te genieten. Hoewel de basis van kamperen er altijd is onder de Nederlanders, zijn er ieder jaar trends binnen deze manier van vakantie vieren. Ook voor 2020 spotten we allerlei te gekke kampeertrends die je niet mag missen wanneer je regelmatig met je caravan, camper of tent op pad gaat.

Het aanschaffen van een camper


like
user_ad0265d5236efe51b053ca3f0b6e0572851802b4_avatar

Aan boord bij de overtreffende trap van een luxe reis

In samenwerking met AMCA Cruises

24 DEC 2019

Voor wie zichzelf eens even echt wil losmaken van werkstress en dagelijkse beslommeringen, zijn er nu absolute droomreizen ontwikkeld.

De wereld zien en ondertussen genieten van ultieme luxe. AMCA gooit het met Celebrity Cruises over een andere boeg: cruise nieuwe stijl, met een overweldigende hoeveelheid luxueuze voorzieningen.


Op vakantie naar Spanje: 5 onontdekte plekken

Op vakantie naar Spanje: 5 onontdekte plekken

Foto van 'Metro'

22 DEC 2019

Spanje behoort tot een van de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. Veel kennen we van het prachtige land, maar zijn er nog pareltjes van onontdekte plekken?

Spanje heeft een indrukwekkende kustlijn, de zon schijnt er (bijna) altijd en het is er ook nog eens een stuk goedkoper dan in Nederland. Nadeel is wel dat veel toeristen voor hun vakantie naar Spanje dezelfde bestemmingen kiezen. Met als gevolg dat massatoerisme op veel plekken in Spanje permanent aanwezig is. Gelukkig zijn er ook nog plekjes waar je rond kunt lopen zonder in het Nederlands aangesproken te worden. Welke plekjes zijn dat? Vijf onontdekte plekken in Spanje op een rij.

1 Trevelez | Andalusië


Waarom je het Amsterdam Light Festival moet zien
Likeability of3

Waarom je het Amsterdam Light Festival moet zien

Foto's: ANP

Foto van 'Metro'

11 DEC 2019

Met Kerstmis voor de deur is er van alles te doen in Amsterdam. Niet te missen momenteel: het Amsterdam Light Festival.

Dat onze hoofdstad niet alleen populair is bij Nederlanders, maar ook bij buitenlandse toeristen is te zien aan de groei van het aantal toeristen in Amsterdam. Grote kans dus wanneer je in december van plan bent om naar het gezellige Mokum te gaan, het er aardig druk kan zijn. Laat dat gegeven je in ieder geval niet ontmoedigen, want juist in het winterse seizoen is er veel te beleven in de stad. Van schaatsen op de schaatsbaan op het Museumplein of met een beetje geluk op de grachten tot aan heerlijke glühwein drinken bij een van de kraampjes op het Rembrandtplein. Ook leuk: bezoek het Amsterdam Light Festival en laat je verrassen door diverse lichtkunstwerken. In dit artikel geven we je enkele redenen waarom je deze winter absoluut het Amsterdam Light Festival moet bezoeken.

Waarom je het Amsterdam Light Festival moet zien

dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onvergetelijke ervaringen haal je op in Zuid-Afrika

Onvergetelijke ervaringen haal je op in Zuid-Afrika

De natuur in Zuid-Afrika is onvergetelijk. / Foto’s: SA Tourism

In samenwerking met South Africa Tourism

21 NOV 2019

Ho, een olifant! Even remmen maar. Rijden in een open jeep door de adembenemende natuur in een park en dan plotseling oog in oog ‘staan’ met een leeuw, giraffe of neushoorn. Dat zijn ervaringen die je nooit zult vergeten. En: je doet ze op op nog geen halve dag reizen: Zuid-Afrika, land van wildlife & nature.

Vele Nederlanders hebben het op hun bucket list gezet. Genieten van de flora en fauna van Zuid-Afrika, van natuur en dieren die we in eigen land nooit zullen zien. Ben jij misschien zo’n reiziger die een trip naar Zuid-Afrika absoluut op z’n moet-ik-absoluut-nog-doen-lijst heeft staan? Voor die toekomstige vakantiegangers heeft het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau (South Africa Tourism) een leuke quiz opgezet. Zuid-Afrika heeft ontzettend veel te bieden, voor totaal verschillende mensen. Je kunt nu checken wat voor Zuid-Afrika-bezoeker jij bent.


Vliegtuig krijgt voor stedentrip concurrentie van duurzame trein

Vliegtuig krijgt voor stedentrip concurrentie van duurzame trein

Foto van 'Metro'

17 NOV 2019

Welk vervoersmiddel gebruiken Nederlanders het liefst als ze op stedentrip gaan? Uit onderzoek van Stedentrips.nl, dat 1481 Nederlandse vakantiegangers ondervroeg, blijkt dat 30 procent nog het liefst het vliegtuig pakt.

Het duurzame alternatief, de trein, wordt echter steeds populairder. 18 procent van de Nederlanders op stedentrip gaat nu bij voorkeur per spoor.

Voorkeur duurzame alternatieven groeit


Top 5 kindvriendelijke campings aan het Gardameer

Top 5 kindvriendelijke campings aan het Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Colourbox

Foto van 'Metro'

15 NOV 2019

Met de winter op komst, is het voor velen tijd om rustig aan - voor een zomers gevoel - de eerste vakantiegids op tafel te leggen. Of om Metro te lezen uiteraard, want hier vind je alvast de eerste vakantietips. In dit geval: (met de kinderen) zin krijgen in het Gardameer, het grootste meer van Italië.

Het Gardameer is een heel populaire vakantiebestemming. Veel jongeren gaan erheen om te feesten, maar het is ook een geliefde plaats voor ouderen om te genieten van de natuur. Daarnaast zijn diverse campings speciaal ingericht om gezinnen te verwelkomen met (kleine) kinderen. Wat zijn dan de leukste en vooral kindvriendelijkste campings?

Bella Italia


Klaar met de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe? Ga eens naar Lyon

Klaar met de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe? Ga eens naar Lyon

Klaar met de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe? Ga eens naar Lyon. /Colourbox

Foto van 'Lennaert Rooijakkers'

11 NOV 2019

Sla jij een bezoek aan massale en gejaagde steden het liefst over, gruwel je van het afvinken van lijstjes met obligate toeristische attracties en zorg je graag goed voor de inwendige mens? Dan is Lyon een plek waar je je hart kan ophalen.

Lyon ken je vast van de verkeersborden op weg naar Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië. Maar heb je er weleens aan gedacht om de afslag naar de derde stad van Frankrijk te nemen? Doe het maar eens, je zal er geen spijt van krijgen.

Deze charmante stad in het zuidoosten van Frankrijk, waar de Rhône en de Saône samenkomen, doet met zijn oude binnenstad, imposante kerken en basilieken en prachtige herenhuizen aan het water op sommige punten echt niet veel onder voor Parijs. Maar het is een stuk minder gehaast en toeristisch dan de Franse hoofdstad (laat staan snobistisch.)


De 5 leukste zonbestemmingen deze winter

De vijf leukste zonbestemmingen deze winter

Santa Cruz, Tenerife. / Adam Nieścioruk | Unsplash

Foto van 'Metro'

28 OKT 2019

Zie je op tegen de winter? Dan krijg je door dit artikel zin in de zon.

Ieder jaar lezen we al in september en oktober de mogelijke - vaak heftige - voorspellingen voor de komende winter. Ook dit jaar waren deze voorspellingen niet mals: de koudste winter in tientallen jaren wordt voorspeld. Hoewel er best wat winterliefhebbers in Nederland te vinden zijn, is er ook een grote groep die al gruwelt bij het idee van sneeuw, donkere dagen en kou. Hoe kun je de aankomende koude winter beter 'overleven' dan door lekker naar de zon te gaan? Hier hebben we vijf van de leukste zonbestemmingen van deze winter voor je verzameld. Wij weten in ieder geval wel wat we gaan doen dit koude najaar en de komende winter.

De 5 leukste zonbestemmingen deze winter

Tenerife. / Fausto García | Unsplash


Vanaf 2021 gaat er een rechtstreekse trein van Amsterdam naar Wenen

Op dit moment moet je minimaal een keer overstappen om in Wenen te komen en duurt een rit zeker meer dan 10 uur. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

6 OKT 2019

Vanuit Amsterdam kun je al gemakkelijk naar Parijs, Berlijn en Londen reizen. En als het aan het Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB ligt, kun je vanaf 2021 ook met de trein in een keer van Amsterdam naar Wenen reizen.

In een interview met de Wiener Zeitung zegt ÖBB-topman Andreas Matthä: „We plannen vanaf januari 2020 een Nightjet naar Brussel en werken daar met spoed aan. Een nachttreinverbinding naar Amsterdam komt het jaar daarop."

2016 voor het laatst


5 toffe festivals buiten NL die jij wil meemaken deze herfst en winter

EPIZODE⁴ - Vietnam is één van de festivals die écht de moeite waard zijn om het vliegtuig voor te pakken.

Foto van 'Daisy Heyer'

5 OKT 2019

Nu het weer in Nederland weer écht Nederlands begint te worden en het festivalseizoen officieel voorbij is, kun je binnen zitten sippen, maar je kunt ook hard werken en sparen voor een van de te gekke festivals die buiten Nederland gaan plaatsvinden deze herfst en winter! Metro zet vijf toppers voor je op een rijtje! 

MOGA - Marokko (11 tot 13 oktober) 


De leukste steden tijdens de herfstvakantie

Vier van de leukste steden tijdens de herfstvakantie

Domplein in Utrecht. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Metro'

1 OKT 2019

Trek je warme jas maar weer aan, neem een gevulde portemonnee mee en bereid je voor op warme chocolademelk, lekkere high tea’s en shoppingsessies. De herfstvakantie staat voor de deur en je hoeft absoluut niet het land uit om een heerlijke vakantie te beleven.

In Nederland vind je namelijk genoeg te gekke steden die je binnen één of meerdere dagen met de trein kunt ontdekken. Het enige wat jij hoeft te doen is een goed humeur meenemen, de trein in te stappen en te genieten van een dagje weg. Extra mooi meegenomen is dat de NS in dit soort periodes vaak stunt met goedkope treinkaartjes waardoor je trip helemaal niet duur hoeft te zijn. In dit artikel geven we je enkele tips voor leuke steden in Nederland die je in de herfstvakantie kunt bezoeken.

De leukste steden tijdens de herfstvakantie

Utrecht op z’n mooist. / Jonne Mäkikyrö | Unsplash


Later op vakantie? Koop geen tolvignet voor een jaar

Later op vakantie? Koop geen tolvignet voor een jaar

Foto: Rob Engelaar | ANP

Foto van 'Metro'

27 SEP 2019

In de zomer trekken honderdduizenden Nederlanders naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Hierbij besteden we meer geld aan vakantie dan ooit. Voor wie er niet voor koos om tijdens het hoogseizoen weg te gaan: lees dit.

Ben je nog van plan om er in de herfst op uit te trekken? En staat een tripje naar Oostenrijk, Tsjechië of een ander land waar je een tolvignet nodig hebt op de planning? Koop in dat geval geen jaarvignet, maar kies voor een vignet met een kortere geldigheid. Hiermee ben je namelijk een stuk goedkoper uit volgens de ADAC, de Duitse ANWB.

Voordelig een vignet kopen


Reizen in 2020: VR, slimme koffers en robothulpen

Reizen in 2020: VR, slimme koffers en robothulpen

Foto: Sean O. / Unsplash

Foto van 'Metro'

26 SEP 2019

Koffers die je op afstand kunt volgen. Robots die in je hotel de roomservice regelen. En via virtual reality alvast kennismaken met je vakantiebestemming. Dat zijn innovaties die horen bij reizen in 2020.

De reiswereld ziet er vandaag de dag totaal anders uit dan dertig jaar geleden. Vakantiebestemmingen zijn gemakkelijker te bereiken, reizen is goedkoper en we hebben meer kennis over bepaalde landen door de komst van internet. Het is niet voor niets zo dat Nederlanders anno 2019 vaker én verder op vakantie of op reis gaan. Maar: er is meer dan dat. Waar we een paar jaar geleden nog massaal kaartjes stuurden naar familie, vrienden en geliefden kun je nu binnen enkele seconden een fotootje appen vanaf de andere kant van de wereld. Ieder jaar zijn er verschillende innovaties te zien op het gebied van reizen. Welke zien we volgend jaar?

Virtual reality speelt een grote rol


'Mensen willen zelf hun vakantie samenstellen, geen standaardpakket'

'Mensen willen zelf hun vakantie samenstellen, geen standaardpakket'

​​​​​​​Reisorganisatie Thomas Cook ging maandag failliet, wat leidde tot geannuleerde vakanties en vluchten. Waarom worden traditionele reisbureaus steeds minder populair? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

23 SEP 2019

Reisorganisatie Thomas Cook ging maandag failliet, wat leidde tot geannuleerde vakanties en vluchten. 21.000 werknemers vrezen voor hun baan. Waarom worden traditionele reisbureaus steeds minder populair?

Reisbureaus dalen flink in populariteit en mensen plannen steeds vaker zelf hun vakantie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een grote meerderheid (67 procent) van de vakanties via internet geboekt wordt. Vooral fysieke reisbureaus hebben het zwaar te verduren, slechts een op de tien vakanties wordt daar geboekt. Een klein aantal vakanties wordt via e-mail of via de telefoon geboekt.

Reisbureaus hebben het absoluut moeilijk, zegt toerismedeskundige Stephen Hodes. „Het boeken van reizen gaat veel meer online of direct bij de accommodatie. Mensen zoeken bijvoorbeeld zelf een Airbnb en vinden daar een geschikte vlucht bij. Reisbureaus moeten daarom hard werken om hun toegevoegde waarde te tonen.”


Nederlandse klanten Thomas Cook: geen idee waar ze aan toe zijn

Donkere wolken voor Thomas Cook... / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

23 SEP 2019

De ondergang van de Britse reisoperator Thomas Cook levert Nederlandse klanten veel onduidelijkheid op. De Nederlandse tak, die onderdeel uitmaakt van de in Duitsland geregistreerde Europese activiteiten, is namelijk nog niet failliet en ook in België is de touroperator nog niet kopje onder gegaan. Maar wat dat voor de klanten betekent? 

Vooralsnog draaien de Nederlandse ondernemingen Thomas Cook en Neckermann gewoon door. Wel hebben de bedrijven besloten uit voorzorg geen nieuwe klanten aan te nemen. De balie van Thomas Cook op Schiphol bleef maandag gesloten.

Omdat het faillissement in Duitsland en Nederland nog niet is aangevraagd, kunnen ook concurrenten als TUI nog niets zeggen over het mogelijk overnemen van vakanties die klanten bij Thomas Cook hadden geboekt. „Dan moet er eerst een faillissement zijn en dan gaat de SGR aan de slag", legt een woordvoerder uit. Ook voor het garantiefonds zelf is het om die reden lastig handelen.