Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 24 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

SpaceX schiet miljardair en kunstenaars rond de maan

Er lijkt dan ook eindelijk recreatieve vlucht door de ruimte op de planning te staan. SpaceX – het bedrijf van Elon Musk – gaat in 2023 de miljardair Yusaku Maezawa (42) om de maan heen sturen met een nog in aanbouw zijnde raket. De Japanner heeft direct alle plaatsen opgekocht.

Geen businesstrip

Maar als je dacht dat hij dit deed zodat hij wat zakenpartners kon inpalmen tijdens een wel heel bijzondere businesstrip, dan heb je het mis. Hij is namelijk van plan om een groep kunstenaars mee te nemen.

De creatievelingen – van architecten tot beeldhouwers tot modeontwerpers – kunnen zich aanmelden voor het project dearMoon. Uiteindelijk zullen er zes tot acht gekozen worden, die zich mogen laten inspireren in de ruimte.

Ervaring delen

„Ik wil deze ervaring met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom heb ik ervoor gekozen om naar de maan te gaan met kunstenaars uit alle delen van de wereld”, aldus Maezawa tijdens de presentatie in een live-video op YouTube. De Japanner heeft hoge verwachtingen. „Ik heb lang en hard nagedacht over hoe waardevol het is om de eerste private passagier tijdens een missie naar de maan te zijn. Tegelijkertijd heb ik ook nagedacht over hoe ik wat terug kan geven aan de wereld en hoe dit bij kan dragen aan wereldvrede."

De oprichter van onder andere Zozotown, de grootste online kledingwinkel van Japan, heeft naar eigen zeggen al van jongs af aan een fascinatie voor de ruimte. „De maan spreekt tot de verbeelding: hij is er altijd en heeft de mensheid voortdurend geïnspireerd. En daarom kon ik de kans om de maan van dichtbij te zien niet voorbij laten gaan."

200 kilometer

De vlucht met Maezawa zal een rondje om de maan vliegen, waarbij de afstand tussen de raket en het hemellichaam zo’n tweehonderd kilometer blijft. Daarna keert de vlucht terug naar aarde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.