Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 18 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Seksrobot: van lustobject tot Nederlands praatmaatje

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord. De seksrobot heeft nu officieel een versie die ook in het Nederlands met je meekreunt. Tijd dus om iets meer te weten te komen over de levensechte apparaten.

De seksrobot staat bekend als RealDoll. Deze poppen worden al geruime tijd ontwikkeld door Abyss Creations en diens CEO Matt McMullen. Al in de jaren negentig begon hij met het ontwikkelen van deze robots.

Natuurlijk kennen we allemaal de houterig bewegende robots uit films, waarbij de romp altijd kaarsrecht is, de armen en benen houterig zich in een paar standen kunnen manoeuvreren en het hoofd kan draaien. Dat was absoluut niet wat McMullen voor ogen had. Hij wilde de mens zo echt mogelijk namaken.

Skelet met gewrichten

Dus bestaan zijn robots niet uit metaal, maar zoveel mogelijk uit siliconen. Verder is Realdoll voorzien van een skelet met gewrichten, waardoor hij of zij meerdere houdingen kan aannemen.

De eerste vrouwelijke versie – McMullen wilde eerst zijn eigen behoeftes te vervullen – zag al in 1996 het levenslicht. Dit prototype moest natuurlijk flink verbeterd worden, waardoor hij een jaar later Abyss Creations begon. ,,Ik zag de kans om geld te verdienen met hetgeen dat ik het liefste doe: het maken van kunst. Ik daagde mezelf uit om ze zo realistisch mogelijk te maken", zo gaf hij later toe.

Afneembare gezichten

Hij begon verschillende lichamen en ‘afneembare’ gezichten te maken, zodat je het kon laten lijken alsof je seks had met anderen. En gelukkig – voor de heterovrouwen, homo’s, bi’s of mannen of lesbiennes die gewoon één keertje iets willen uitproberen in het geheim – ontwikkelde zijn bedrijf in 2008 ook de eerste mannelijke seksrobot Charlie.

Daar bleef het niet bij. Inmiddels kan je op de site RealDolls zelf je pop kan samenstellen. Tot in de kleinste details. Alleen voor het type en kleur tepel zijn er al tientallen opties. En dus is het inmiddels ook mogelijk om een transgenderpop te bestellen.

Lekker (en) Hollands

Alle opties ten spijt, McMullen had nooit de behoefte om de poppen in het Nederlands te laten praten. Vermoedelijk omdat hij geen idee heeft wat ‘Oeh, ja lekker, ga zo door schat!’ betekent. Gelukkig is het bedrijf van hem al lang niet meer de enige die zich met sekspoppen bezighoudt en hebben we in Nederland inmiddels Mytenga. Deze ontwikkelde Robin, nota bene vernoemd dus naar de robot uit de kinderserie Bassie en Adriaan.

De poppen worden weliswaar gewoon geïmporteerd, maar Mytenga ontwikkelde zelf de software die de poppen in staat stelt om in het Nederlands te kreunen en te steunen, maar ook voor een normale conversatie. Want zo concludeerde, Mytenga-baas Niels van der Voort, veel klanten hebben ook gewoon behoefte aan gezelschap.

Zo loopt de vocabulair dus uiteen van ,,Ik vind het fijn als je bij me bent” tot ,,Weet je, met glijmiddel vind ik het fijner, wil je wat op mijn schaamlippen doen?” Overigens spreekt Robin met een Vlaams accent, om haar zachter te laten overkomen. Op termijn zouden taalopties Fries, Haags en plat Amsterdams ook tot de mogelijkheden moeten gaan behoren, want iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en voor een pop van 5.000 euro mag je natuurlijk wel iets op maat gemaakt verwachten.

Karakters

Dat betekent dus ook dat er verschillende karakters komen, zo benadrukt Van der Voort in gesprek met de NOS. ,,Zodat je bijvoorbeeld een afstandelijke modus hebt. Misschien ook wel een familiemodus, zodat ze geen gênante dingen gaat zeggen als ze naast je op de bank zit.”

Daarmee heeft de sekspop zich inmiddels al veel verder ontwikkeld dan McMullen aanvankelijk bedoeld had. Want de primaire functie was toch vooral het vervullen van de seksuele behoeften. Maar als ze de oplossing blijken tegen eenzaamheid, dan zal hij daar vermoedelijk geen probleem mee hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.