Redactie Metro
Redactie Metro Tech 16 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Handig: deze VR-app verlost je van je hoogtevrees

Sta jij al te trillen op je benen als je op de televisie een hoge brug ziet en zal je nooit zomaar een berg beklimmen? Er is hoop.

Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een nieuwe methode ontwikkeld om hoogtevrees te bestrijden. Via een nieuwe app die werkt met virtual reality, verliezen mensen verrassend snel hun angst.

Alleen therapie

Ongeveer vijf procent van de wereldbevolking heeft acrofobie, zoals hoogtevrees ook wel genoemd wordt. Daarnaast is er een groot deel van de mensen bang van hoogtes zonder echte paniekaanvallen te krijgen. Tot voor kort konden patiënten enkel in therapie gaan en dat was niet altijd doeltreffend.

Nu hebben wetenschappers een nieuwe en efficiëntere manier gevonden om de angst tegen te gaan. Met een speciaal ontwikkelde app waarin je door een virtuele wereld wordt gestuurd, lijkt de hoogtevrees het veld te ruimen.

https://giphy.com/gifs/UkUWfx31oKr5K

Parcours

Onderzoekers van de University of Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana gaven honderd mensen een vragenlijst. Op basis van de antwoorden kregen de proefpersonen een puntenscore, om te bepalen hoe bang ze waren. De wetenschappers lieten 49 proefpersonen twee weken lang elke dag een halfuur de app gebruiken. In die app worden gebruikers door een parcours op grote hoogten geloodst.

De onderzoekers vroegen de 51 andere mensen om de klassieke therapie te volgen. Zij gingen er een beetje op vooruit, gemiddeld twee punten. De mensen die de app gebruikten, zagen hun angst bijna halveren.

Klinkt goed, nietwaar? Het is voor de angsthazen onder ons nog even afwachten wanneer de app op de markt zal komen, dat is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.