Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 7 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat eten we vandaag? Salade van baby romaine sla met pistachedressing

Serveer je salade eens een keer een beetje anders met dit recept voor baby romaine sla met pistachedressig. De romige dressing wil je met lepels tegelijk naar binnen schuiven. Het originele recept komt van het hippe restaurant Wildair in New York, waar we ooit aanschoven voor te gekke eigentijdse gerechten.

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 4 kropjes baby romaine sla (little gem)
  • 100 gram ongebrande pistachenotne
  • 200 gram zachte roomboter, ongezouten
  • 1 eidooier
  • Klein bosje bieslook, fijngehakt
  • Klein bosje dragon, fijngehakt
  • Klein bosje dille, fijngehakt
  • 1 citroen
  • Olijfolie, naar smaak
  • Zout & peper

Bij Wildair krijgen ze naar eigen zeggen vaak de vraag of er avocado in die dressing verstopt zit. Het antwoord is nee: door de buitenste blaadjes van de kropjes baby romaine kort te bakken in boter, en die met boter en al, een eidooier en pistachenoten te malen in een blender, krijg je een boterige, romige pistachedressing.

Voor deze salade laat je de kropjes baby romaine heel, waardoor je ze in principe zo uit het vuistje zou kunnen eten. En zeg nou zelf: heb je ooit zo’n elegante salade gezien?

Wat eten we vandaag? Salade van baby romaine sla met pistachedressing
Salade van baby romaine sla met pistachedressing. | Foto: Culy

Sla met pistachedressing

Hak 60 gram van de pistachenoten fijn in een vijzel of met een mes.

Snijd de kropjes baby romaine in de lengte doormidden. Verwijder de buitenste blaadjes en bewaar ze.

Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de verwijderde slablaadjes met een snufje zout ongeveer een minuut in de warme boter, tot ze wat geslonken zijn.

Doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg ook de boter uit de pan, 40 gram van de pistachenoten en de eidooier toe. Meng tot een romige pistachedressing. Voeg eventueel nog wat zout toe, naar smaak.

Klop in een kommetje wat citroensap samen met wat olijfolie door elkaar tot je een lekkere dressing hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Dresseer de kropjes baby romaine sla naar smaak met de citroendressing en leg op elk bord twee helften. Verdeel de pistachedressing eroverheen. Tip: dit gaat heel goed in een knijpfles, zoals een lege ketchupfles, maar je kunt het er ook gewoon op lepelen.

Bestrooi de sla tot slot met de achtergehouden pistachenoten en de verse kruiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.