Food

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.

Pasta

Gedroogde pasta is één van die producten die je schijnbaar voor altijd kan bewaren, maar waar toch een relatief korte houdbaarheidsduur opstaat. Wel, goed nieuws, want van die datum hoef je je gelukkig weinig aan te trekken. Volgens FoodSafety.gov kan je een pak gedroogde pasta namelijk nog een jaar of twee langer gebruiken dan op de verpakking staat aangegeven.

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Pasta. / Unsplash

Ontbijtgranen

De meeste ontbijtgranen bestaan voor een groot deel uit suiker en gedroogde granen, dus het hoeft niet te verbazen dat dit product lang goed blijft. Zelfs al open je de verpakking, dan nog blijven ze zo’n vier à zes maanden vers. Het enige wat er kan gebeuren is dat ze minder knapperig worden, maar dat zegt meer over de kwaliteit dan over de eetbaarheid.

Kaas

Koop je een blok kaas in de winkel, dan is die volgens de verpakking vaak niet erg lang houdbaar. Maar eigenlijk is het bij kaas vooral een kwestie van je zintuigen gebruiken. Zit er schimmel op? Ziet hij er bizar uit? Is de geur plots helemaal veranderd? Ziet hij er raar uit? Als het antwoord op die vragen nee luidt, dan kan je met een gerust hart genieten van je kaasje.

Conserven

Aah, conserven, het favoriete voedsel van zij die voorbereid willen zijn op het einde van de wereld. En met reden, want de meeste conserven zijn zelfs volgens het etiket erg lang houdbaar. Bij zure groenten en fruit zoals tomaten of ananas houd je je beter aan die datum, maar andere dingen in blik zijn vaak twee jaar langer houdbaar. Helaas heeft het dus geen zin om een voorraad aan te leggen waar je twintig jaar meer vooruit kan, maar conserven zijn wellicht wel een van de langst houdbare etenswaren in de winkelrekken.

Honing

Voor de houdbaarheidsdatum van een pot honing verstrijkt, moeten er al heel wat jaren voorbijgaan. Het goedje is van nature zeer vochtarm en dat betekent dat de meeste bacteriën er niet kunnen overleven. Alleen als de honing in contact komt met vocht van buitenaf, kan die bederven. Kristalliseert je pot honing? Dat betekent niet dat je hem niet meer mag gebruiken, het zorgt gewoon voor een meer korrelige textuur.

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Honing. / Unsplash


Makkelijke gratin van wintergroenten

Wat eten we vandaag? Makkelijke gratin van wintergroenten

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

VANDAAG, 14:00

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ambasaus (pittige mangosaus)

Ambasaus (pittige mangosaus)

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Wat eten we vandaag? Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

30 MRT 2020

Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Japanse minipizza’s met sushigember

Wat eten we vandaag? Japanse minipizza’s met sushigember

Japanse minipizza’s met sushigember. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

29 MRT 2020

Deze Japanse minipizza’s zijn zó mini dat ze het perfecte borrelhapje zijn. Je maakt ze van gyozavellen, belegd met Japanse ingrediënten én geraspte Mozzarella. Klinkt dat een beetje vreemd? Ja, dat klinkt een beetje vreemd. Is dat lekker? Ja, heel lekker.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

28 MRT 2020

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

27 MRT 2020

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Food Blog Awards waren online pas écht een feestje

Suzanna van Wat Eet Je Dan Wel? neemt de award voor beste nicheblog in ontvangst / Foto: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 NOV 2019

De crème de la crème van de Nederlandse foodblogwereld toog afgelopen vrijdag naar Kanaleneiland (Utrecht) voor een bijzondere avond. Voor de vierde keer op rij werden de Food Blog Awards uitgereikt.

„Wat een bijzondere locatie”, klinkt het regelmatig, terwijl de genomineerden elkaar gedag kussen. In hun mooiste kleding gaan ze op de foto met elkaar - de volgers die hebben gestemd op de influencers moeten immers wel op de hoogte worden gebracht van de voortgang van de avond. Het recept voor de pre-borrel is cava, er zijn hapjes en een dj verzorgt prettige muziek. De spanning is om te snijden, want wie is het neusje van de zalm onder de bloggers en gaat er met die felbegeerde award naar huis?

Beetje knullig


Culinair journalist Laura de Grave ontrafelt de Nederlandse keuken

Laura de Grave / Beeld: Hans de Kort

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

Wat maakt de Nederlandse keuken bijzonder? Culinair journalist Laura de Grave reisde op haar elektrische motor het land door om de meest bijzondere verhalen, ingrediënten en recepten te vinden.

Het ruikt naar pompoen en kruiden als je de keuken van Laura de Grave binnenstapt. „Ik dacht, ik ga weer eens pompoen roosteren”, zegt ze. De pompoen komt van Piet, uit Zeewolde. Wat streekgerelateerd eten betreft is Laura een expert. Ze schreef het Nederland Kookboek, waarin ze op zoek gaat naar de echte Nederlandse keuken. Want die blijkt een stuk gevarieerder dan stamppot en kroketten.

Geheimen uit de Nederlandse keuken


Meer eten uit de streek: 'Die mango smaakt in Chili toch veel beter'

Door je eten bij de boer te halen, herstel je de band / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

We halen knoflook uit China, kersen uit Egypte en komkommers uit Spanje. Terwijl onze eigen producten grotendeels naar het buitenland worden geëxporteerd. Hoe zit het met onze voedselketen?

Nederland doet het goed in de voedingsindustrie, we exporteren heel wat eten. Dat is economisch een voordeel, maar duurzaam is het niet direct. Ook verliezen we onze band met eten door de steeds langer wordende voedselketen. „We weten niet meer waar onze kippendij of een banaan vandaan komt", zegt Jorrit Kiewik, directeur van het Slow Food Youth Network. „Zeker als je in de supermarkt koopt.”

Die lange keten, komt door verschillende dingen. „Meer dan 75 procent van de producten die door Nederlandse boeren worden geproduceerd, wordt geëxporteerd naar het buitenland”, zegt Kiewik. Culinair journalist Laura de Grave vertelt dat de Nederlandse kokkel, een schelpdier dat in de Waddenzee wordt opgevist, voor 90 procent naar Zuid-Europese landen gaat. Meer dan 80% van alle vis uit de Noordzee wordt geëxporteerd, bracht het Nederlands Visbureau naar buiten.


McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed
Likeability of3

McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed

Alle surprises die in de Surprise Happy Meal van McDonald's kunnen zitten. / McDonald's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 NOV 2019

Fans van McDonald's van het eerste uur springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: dit jaar is de 40e verjaardag van de fastfoodketen en dat vieren zij met Happy Meal-surprises uit je kinderjaren! 

De gouwe ouwe tijd dat je nog bij je ouders liep te zeuren om een Happy Meal als je een lange reis maakte vanuit Oma Truus uit Gelderland in de auto richting Alkmaar... Wie heeft hem niet gehad?

De fastfoodketen verzon vanwege dat nostalgische karakter een ludieke actie voor de viering van het 40-jarig bestaan. In de Surprise Happy Meals krijgen kids (of volwassenen die de box natuurlijk ook gewoon mogen kopen) binnenkort een surprise die behoort tot de 'all star collectie': de meest iconische speeltjes van alle jaren Happy Meal ooit!


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

World Vegan Day: 5 fijne vegan hotspots in Nederland

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2019

Het is vrijdag World Vegan Day. Ben jij al om, of heb je wel eens zin om ergens in het land vandaag vegan uit te proberen? Metro zet 5 fijne vegan hotspots door het hele land voor je op een rijtje. 

1. Backyard, Rotterdam


Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Er komt een Baileys Red Velvet-editie

Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Foto van 'Daisy Heyer'

25 OKT 2019

Fans van Baileys springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: er komt een red velvet-smaak van het drankmerk op de markt. 

Baileys werkt samen met een van de bekendste cupcakemakers ter wereld: Georgetown Cupcake, een cupcake-store die iedereen die ooit in Washington DC geweest is waarschijnlijk wel kent. Samen brengen ze deze speciale editie uit, die de smaak van red velvet cupcakes heeft. YUM!