Food

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro

Ogen de kost geven

Metro bezoekt The Food Department op maandag, op de gemoedelijkste avond van Amsterdam. De relatieve rust geeft je kans je ogen hier in dit statige gebouw eens goed de kost te geven. Binnen – alleen al als je met twee enorme roltrappen richting tweede verdieping klimt – maar zeker ook naar buiten. Wat een uitzicht!, vooral natuurlijk met dat Paleis aan de overkant. Ongelooflijk eigenlijk dat de ramen van de bovenste etage nog niet lang geleden waren afgeplakt. Rent24 bracht daar als eigenaar en eerste bedenker van The Food Department verandering in. Al het verschillende voedsel vanuit allerlei wereldkeukens en de dranken inspireren, worden vol creativiteit gekookt, gebakken, gestoomd, gegrilld, ingeschonken of wat dan ook en bovendien wordt er hard gewerkt. Iedereen wil dat The Food Department op zo’n mooie plek slaagt. Da’s heel wat anders dan een niet gebruikte ruimte met afgeplakte ramen.

Voor toeristen, ook de dagje uit-ganger uit Nederland

Er wordt veel Engels gesproken achter de balies en bars en in de keukens, valt meteen op. Dat is geen probleem, wat The Food Department is er vooral voor de toerist. Ook de Nederlandse toeristen die voor een dagje uit naar de hoofdstad komen, vormen de doelgroep. Zij spreken over het algemeen een aardig mondje Engels. Dat geldt ook voor de dame die Metro bijpraat en rondleidt. Evelina, afkomstig uit Litouwen, is sinds enkele weken de locatiemanager en collega van Oostenrijker Andreas. Zij studeerde en werkte eerder in Groningen. Al gaat de ‘g’ nog niet zo goed, het woord Groningen komt er net als pindakaas en stroopwafel al redelijk vloeiend uit. Maar vertellen over The Food Department doet zij graag nog in het Engels.

Metro kent The Food Department niet als merk in tal van steden. Op die opmerking reageert Evelina direct. Met een lach: „Not yet!” Om toe te voegen: „Wij hebben ambitie…  Dit concept kan groeien, ook buiten Nederland.” Ze wijst op de 1100 vierkante meter grote ruimte, waarin vijftien stands, drie bars en een koffiecorner de afgelopen maanden hun draai hebben gevonden (hoogwaardige poffertjes komen er binnenkort nog aan van The Poffertjes Office, waarbij de naam verwijst naar de voormalige bestemming van het gebouw, red.). Evelina: „De eigenaren van dit gebouwen wilden dat ook op deze etage weer leven in de brouwerij zou komen. Toen Rent24 hier rondkeek, hoefden ze amper na te denken. ‘Doen we’, zeiden ze direct. Er werd zo’n zeven maanden verbouwd and there we are.”

Drukte vooral onder lunchtijd

Met een kop dampende thee in de Main Bar in de hand vertelt Evelina dat het na een rustige start in de verschillende eetgelegenheden in de bars steeds drukker wordt. „Vooral tijdens lunchtijd weten mensen ons te vinden, als mensen vanaf station Amsterdam Centraal op weg zijn naar het Anne Frank Huis. ’s Avonds is die gesloten, dat scheelt. Maar we willen over het algemeen natuurlijk steeds bekender worden. En dat is zoals gesteld aan de buitenkant van het pand moeilijk aan te geven.” Metro tipt daarom een bordje op de Dam: linksaf Red Led District, rechtsaf The Food Department („haha, het overwegen waard”). Tijdens deze feestmaand kunnen toeristen en dagjesmensen het voormalige postkantoor trouwens écht niet missen. Het is versierd met duizenden lichtjes.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Het chocoladestroopwafeltaartje waar de Metro-verslaggever van genoot.

Datzelfde postkantoor van weleer staat symbool voor wat er in The Food Department gebeurt: mensen van over de hele wereld met elkaar verbinden. „Het postkantoor deed dat met alle brieven, wij door mensen vanuit de hele wereld samen te laten komen en te laten genieten van eten uit alle windstreken.”

Betaalbare kwaliteit

Amsterdam heeft meer plekken waar meer partijen gerechten aanbieden. Evelina valt ze niet af, ze komt er zelf ook. Maar zijn er verschillen? „Zeker. Neem alleen al de ligging in hartje centrum en het gebouw waar je binnen stapt. We zijn wat meer op de toerist gefocust, want echte Amsterdammers komen niet zo snel naar de Dam of naar de Kalverstraat. Daar is het wat hen betreft veel te druk. Maar een belangrijk verschil is de prijs. De kwaliteit van de food is hier goed en je kunt voor 10 of 15 euro al een prima maal krijgen.”

Voor Evelina is het persoonlijk ook genieten. „In Litouwen eten we echt alleen maar aardappelen en vlees. Altijd hetzelfde, een beetje wat Nederlanders overdag doen. ’s Ochtends een broodje, ’s middags een broodje. Altijd een broodje, haha. Nee, in The Food Department gaan we voor diversiteit. Kom maar kijken, dan laat ik ze allemaal zien.”

Rondje The Food Department

Main Bar

Met een grote bar in het midden van de ruimte, hoge tafels, lage tafels en zitjes voor meerdere personen een gezellige plek voor een borrel vooraf of een afzakkertje.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Toni Loco

Trek in Italiaan? Dan moet je hier voor de knapperige pizza zijn. Evelina: „Een slize is maar 3 euro en als je er twee op hebt, ben al een heel eind.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

China Supreme

Leuk: de menukaart aan de balie heeft ook Chinese letters. Deze ‘Chinees’ maakt vooral verse noodles. Evelina: „Je kunt het ook krijgen in een crèpe.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Proper Ribs

Duidelijk. Liefhebbers van puik vlees van de barbecue stappen hier ongetwijfeld naar binnen.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Sushito

Met pokébowls en sushito vind je hier Azië in Amsterdam. Sushito? Ja, een hele leuke mix van sushi en burrito.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Ta Toru

Ook uit Azië, maar hier gaat het om saté. Evelina: „Geitensaté van de Molukken. Ik hield zelf niet zo van saté, maar hier eet ik het absoluut wel.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Tacos en Tequila

Waarom moeilijk doen met een naam als het makkelijk kan? Maar lekker is het wel!

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Onbekenden schuiven bij elkaar aan

Beer & Wine

Een bar met bierbanken. Evelina: „We wisten niet zeker of bezoekers die banken zouden gaan delen. Maar onbekenden schuiven zo bij elkaar aan, hartstikke leuk.” De bieren variëren van Heineken tot heel speciaal, de wijnen komen onder meer uit Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Lios

Giros vind je hier niet, echte Griekse streetfood des te meer. Evelina tipt: „Wraps met octopus of kip.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Dimsum District

Weer terug naar Azië, wat maken ze daar toch veel. Net als ‘de Griek’ vind je hier veel streetfood. Gestoomd, geserveerd in leuke mandjes en de gerechtjes zijn geschikt om te delen.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Petit Gâteau

Hele kleine taartjes, voor bij de koffie of als dessert. Metro naam een taartje met chocolade en stroopwafel. En wil naar die plek terug…

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

The Butcher

Voor wie af en toe watertandt bij de gedachte aan een hamburger. The Butcher legt deze Schotse Angus op de grill.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Cocktail Bar

Hier valt naast de hoeveelheid cocktails het gedimde licht op. Evelina: „Ben je in een romantische bui of wil je gewoon even lekker een gesprek voeren? Dan zou ik deze bar aanraden. Met uitzicht op het Paleis.”

Matts Wonderland

Ze roepen je naam haast als je langsloopt: hotdogs en milkshakes. Evelina: „Wonder-hotdogs en wonder-milkshakes.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Van ’t Spit

Kippetjes draaien hier rond, dus dat je ze dampend op je bord krijgt weet je zeker. Dan man die ze braadt, waarschuwt de verslaggever met een glimlach: „Het is Van ’t Spit, niet Kip van ’t Spit. Everybody says Chicken of the Spit. Wrong.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Bepita

Pita uit Israël, met alle verse ingrediënten uitnodigend in de vitrine. Evelina: „Ribeye en kebab kun je hier uiteraard krijgen, maar dit is dé plek waar vooral de vegetariërs goed terecht kunnen.”

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Extra activiteiten op 6 december

Voor Evelina de rondleiding beëindigt, wijst ze nog even op vrijdag 6 december. Ze nodigt toeristen en Amsterdammers, die na Pakjesavond meteen in een kerstsfeer willen komen, uit om die dag een kijkje te komen nemen. De kerstslingers met kleurige ballen hangen er trouwens nu al, maar: „Op 6 december hebben we extra activiteiten. Dan is er live-muziek, dj’s, fotografen, een kidscorner en nog veel meer. Yes, Christmas is coming.”

The Food Department is elke dag geopend, van 10.00 tot 22.00 uur. Meer informatie vind je hier.


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Food Blog Awards waren online pas écht een feestje

Suzanna van Wat Eet Je Dan Wel? neemt de award voor beste nicheblog in ontvangst / Foto: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 NOV 2019

De crème de la crème van de Nederlandse foodblogwereld toog afgelopen vrijdag naar Kanaleneiland (Utrecht) voor een bijzondere avond. Voor de vierde keer op rij werden de Food Blog Awards uitgereikt.

„Wat een bijzondere locatie”, klinkt het regelmatig, terwijl de genomineerden elkaar gedag kussen. In hun mooiste kleding gaan ze op de foto met elkaar - de volgers die hebben gestemd op de influencers moeten immers wel op de hoogte worden gebracht van de voortgang van de avond. Het recept voor de pre-borrel is cava, er zijn hapjes en een dj verzorgt prettige muziek. De spanning is om te snijden, want wie is het neusje van de zalm onder de bloggers en gaat er met die felbegeerde award naar huis?

Beetje knullig


Culinair journalist Laura de Grave ontrafelt de Nederlandse keuken

Laura de Grave / Beeld: Hans de Kort

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

Wat maakt de Nederlandse keuken bijzonder? Culinair journalist Laura de Grave reisde op haar elektrische motor het land door om de meest bijzondere verhalen, ingrediënten en recepten te vinden.

Het ruikt naar pompoen en kruiden als je de keuken van Laura de Grave binnenstapt. „Ik dacht, ik ga weer eens pompoen roosteren”, zegt ze. De pompoen komt van Piet, uit Zeewolde. Wat streekgerelateerd eten betreft is Laura een expert. Ze schreef het Nederland Kookboek, waarin ze op zoek gaat naar de echte Nederlandse keuken. Want die blijkt een stuk gevarieerder dan stamppot en kroketten.

Geheimen uit de Nederlandse keuken


Meer eten uit de streek: 'Die mango smaakt in Chili toch veel beter'

Door je eten bij de boer te halen, herstel je de band / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

We halen knoflook uit China, kersen uit Egypte en komkommers uit Spanje. Terwijl onze eigen producten grotendeels naar het buitenland worden geëxporteerd. Hoe zit het met onze voedselketen?

Nederland doet het goed in de voedingsindustrie, we exporteren heel wat eten. Dat is economisch een voordeel, maar duurzaam is het niet direct. Ook verliezen we onze band met eten door de steeds langer wordende voedselketen. „We weten niet meer waar onze kippendij of een banaan vandaan komt", zegt Jorrit Kiewik, directeur van het Slow Food Youth Network. „Zeker als je in de supermarkt koopt.”

Die lange keten, komt door verschillende dingen. „Meer dan 75 procent van de producten die door Nederlandse boeren worden geproduceerd, wordt geëxporteerd naar het buitenland”, zegt Kiewik. Culinair journalist Laura de Grave vertelt dat de Nederlandse kokkel, een schelpdier dat in de Waddenzee wordt opgevist, voor 90 procent naar Zuid-Europese landen gaat. Meer dan 80% van alle vis uit de Noordzee wordt geëxporteerd, bracht het Nederlands Visbureau naar buiten.


McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed
Likeability of3

McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed

Alle surprises die in de Surprise Happy Meal van McDonald's kunnen zitten. / McDonald's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 NOV 2019

Fans van McDonald's van het eerste uur springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: dit jaar is de 40e verjaardag van de fastfoodketen en dat vieren zij met Happy Meal-surprises uit je kinderjaren! 

De gouwe ouwe tijd dat je nog bij je ouders liep te zeuren om een Happy Meal als je een lange reis maakte vanuit Oma Truus uit Gelderland in de auto richting Alkmaar... Wie heeft hem niet gehad?

De fastfoodketen verzon vanwege dat nostalgische karakter een ludieke actie voor de viering van het 40-jarig bestaan. In de Surprise Happy Meals krijgen kids (of volwassenen die de box natuurlijk ook gewoon mogen kopen) binnenkort een surprise die behoort tot de 'all star collectie': de meest iconische speeltjes van alle jaren Happy Meal ooit!


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

World Vegan Day: 5 fijne vegan hotspots in Nederland

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2019

Het is vrijdag World Vegan Day. Ben jij al om, of heb je wel eens zin om ergens in het land vandaag vegan uit te proberen? Metro zet 5 fijne vegan hotspots door het hele land voor je op een rijtje. 

1. Backyard, Rotterdam


Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Er komt een Baileys Red Velvet-editie

Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Foto van 'Daisy Heyer'

25 OKT 2019

Fans van Baileys springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: er komt een red velvet-smaak van het drankmerk op de markt. 

Baileys werkt samen met een van de bekendste cupcakemakers ter wereld: Georgetown Cupcake, een cupcake-store die iedereen die ooit in Washington DC geweest is waarschijnlijk wel kent. Samen brengen ze deze speciale editie uit, die de smaak van red velvet cupcakes heeft. YUM!


Likeability of3

Slecht nieuws frietenfans: de frietkraam verdwijnt langzaam uit NL

Zo'n frietkraam wordt dus een zeldzaam straatbeeld in ons land. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

25 OKT 2019

In twintig jaar tijd is meer dan de helft van de frietkramen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Dat concludeert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld in een interview met het AD.

Lekker een patatje met en een frikandel speciaal bij de plaatselijke frietkraam op bijvoorbeeld de kermis: het wordt misschien een unicum. Elke maand verdwijnt er ergens een frietkar van de straat volgens Zuiderveld. „Over tien jaar zijn er misschien nog maar honderd tot tweehonderd kramen over in Nederland", voorspelt hij.

Ooit telden Nederland zeker 2000 frietkramen. Met name in Rotterdam is er volgens hem een actief beleid tegen kramen, terwijl in Den Haag relatief nog veel losse kramen te vinden zijn.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?


Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Bij elk gerecht zit een foto van Freddy in een andere outfit. Beeld: Lekker Fred

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Freddy Tratlehner, bij het grote publiek beter bekend als Vjeze Fur, ken je waarschijnlijk allang niet alleen meer van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapper én keukenprins is razend populair op Instagram met zijn kookvideo’s. Voor wie net zo goed wil kunnen koken als Freddy, is er nu zijn kookboek Lekker Fred.

„Het eerste wat ik vroeg toen ik dit aanbod kreeg, was of het niet heel veel werk is om een kookboek te maken”, vertelt Tratlehner. „Ja, zeiden ze, het is wel veel werk. Maar ik wilde het ook goed doen, bijvoorbeeld bij elk gerecht een foto in een andere outfit. Dus ik maakte het zelf ook wel veel werk. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Je moet wel trots zijn als het af is. Dat heb ik hier wel echt mee.”

Filmpjes op papier


Likeability of5

KitKat Japan vervangt plastic door papieren origami-verpakking

De verpakkingen van de KitKat's in Japan wil je eigenlijk niet weggooien. / Nestlé Japan

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

In de strijd om plastic afval te verminderen heeft KitKat Japan een voorzichtige, maar speelse eerste stap gezet: de verpakkingen van de chocoladerepen zijn overgegaan van plastic naar papier, inclusief instructies om origami te maken van het stuk papier als de repen op zijn. 

Nestlé, die KitKat onder zich hebben, liet op 10 september weten via Twitter dat zij al hun plastic verpakkingen die niet te recyclen zijn willen hebben vervangen in 2025, „Omdat we toewerken naar een waste-free toekomst."


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2019

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria's vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella


Diëtist: Pizza gebalanceerder ontbijt dan cornflakes

Pizza als ontbijt? Eetsmakelijk! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

4 SEP 2019

Soms heb je van dat nieuws dat je maar al te graag wíl geloven. Zeker als je een avondje bent wezen stappen en heel graag pizza als ontbijt wil. Een Amerikaanse diëtiste claimt dat het in elk geval een stuk gebalanceerder is dan een kom vol cornflakes.

Chelsey Amer is de dame die deze claim doet. En eerlijk is eerlijk, haar argumentatie maakt het zo'n gek idee nog niet. Tegen ABC News zegt de New Yorkse: „Verrassend genoeg kan pizza een meer gebalanceerde optie zijn dan menig suikerrijke ontbijtgranen."

Verhoudingen


Burger King introduceert de FreaKINGdel

Burger King introduceert de FreaKINGdel

De FreaKINGdel bestaat uit een frikandel met mayonaise, ui en curry op een hamburgerbroodje. Foto: Gabriel Bouys / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 SEP 2019

Nederland heeft er weer een burgervariant van een authentiek Hollandse snack bij. Dinsdag introduceerde fastfoodketen Burger King de FreaKINGdel, geïnspireerd op de klassieke frikandel.

Hun snackie

Ruim twintig jaar nadat concurrent McDonalds de McKroket voorgoed op de Nederlandse markt bracht (hij was eerder kort verkrijgbaar), kunnen nu ook liefhebbers van de populairste snack van ons land hun snackie vinden bij een burgergigant.


Er worden 20.000 potten ijs weggegeven voor niets!

Eén van de ijssoorten die jij gratis op kunt pikken deze week. / Ben & Jerry's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 SEP 2019

De bloedhitte mag dan wel voorbij zijn, voor ons is het nooit te koud voor een goede bak Ben & Jerry's. Wie daar net zo over denkt heeft deze week enorm geluk: het ijsmerk geeft namelijk de hele week in totaal 20.000 potten Moo-Phoria ijs weg. Helemaal gratis!

Naar het station

De nieuwe ijssoort van het merk bevatten 50 procent minder vet dan de reguliere bakken ijs. Top, want er mogen wel wat zomerkilo's vanaf! Voor die gratis bakken hoef je dan ook bijna niets te doen, behalve een klein beetje sportiviteit tonen door op je fiets te springen of de benenwagen te nemen naar het dichtstbijzijnde station waar je de bakken gratis kunt ophalen.


Blogger start onbedoeld grootste eetclub in het land

Blogger en eetcluboprichter Leonie ter Veld in haar keuken / Beeld: Leonie ter Veld

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 AUG 2019

We zijn steeds meer te spreken over onze eigen kookkunsten en dat uit zich ook in een nieuwe trend: de eetclub. Na haar verhuizing naar Haarlem, ging ook foodblogger Leonie ter Veld op zoek naar een eetclub. Ze begon daarmee per ongeluk de grootste eetclub van Nederland.

Toen ze nog in Amsterdam woonde, had Leonie een eetclub met buurtgenoten. „De BoLo Eetclub, we woonden allemaal in de buurt Bos en Lommer”, vertelt de foodblogger. De club bestond uit allerlei mensen die ‘iets’ met eten hebben, van een culinair journaliste tot een (food)ondernemer. „We zijn bijna allemaal naar een andere stad verhuisd dus ik wilde op zoek naar een nieuwe eetclub.”

Viral oproepje


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal