Food

Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Bij elk gerecht zit een foto van Freddy in een andere outfit. Beeld: Lekker Fred

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Freddy Tratlehner, bij het grote publiek beter bekend als Vjeze Fur, ken je waarschijnlijk allang niet alleen meer van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapper én keukenprins is razend populair op Instagram met zijn kookvideo’s. Voor wie net zo goed wil kunnen koken als Freddy, is er nu zijn kookboek Lekker Fred.

„Het eerste wat ik vroeg toen ik dit aanbod kreeg, was of het niet heel veel werk is om een kookboek te maken”, vertelt Tratlehner. „Ja, zeiden ze, het is wel veel werk. Maar ik wilde het ook goed doen, bijvoorbeeld bij elk gerecht een foto in een andere outfit. Dus ik maakte het zelf ook wel veel werk. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Je moet wel trots zijn als het af is. Dat heb ik hier wel echt mee.”

Filmpjes op papier

„Ik heb geprobeerd de recepten zo op te schrijven zoals ik praat”, vertelt Tratlehner. „Dus ook als je niet van koken houdt maar mijn filmpjes wel leuk vindt, is het wat voor jou.” Die filmpjes, hoe begon dat eigenlijk? „Ik zag Nikki Tutorials die telkens hetzelfde doet op Instagram, maar wat ik wel heel tof vind.”

Dus besloot hij het medium te bestormen met kookvideo’s. „Het moest simpel zijn, het gevoel van thuiskomen en echt zijn. Of lijken. Soms doe ik dingen wel over. Maar of het nou echt is of echt lijkt, dat maakt voor Instagram niet uit. Het is nooit 100 procent echt. Als ik met mijn vrouw in de keuken sta zeg ik niet zoals op Instagram: ‘Vandaag bij Lekker Fred! Dit zijn de ingrediënten! Weet jij al wat we gaan koken?’ Nou ja, soms doe ik dat ook wel.”

Gerechten met verhalen

De recepten in het boek worden vergezeld door de verhalen achter de gerechten. Onder andere het verhaal van zijn vader die ooit zonder te betalen wegliep uit een restaurant omdat de Hollandaisesaus uit een pakje kwam. Reden voor een goede Hollandaisesaus uit de koker van de thuischef.

De brutaliteit zit wel in de familie. „Mijn moeder stal vroeger altijd koffiekopjes bij het tankstation. Van die kopjes waar het merk van de koffie op staat. Als we nu ergens zijn zeg ik altijd: hé mam, neem mee! Ze merken het toch niet.” En ook de nieuwe generatie is een beetje brutaal: „Als ik ga koken, zet ik mijn zoon altijd op het aanrecht. Net als ik vroeger, wil hij dan alles proeven. Dan is er ineens een hapje uit de courgette, superschattig.”

Idealistische eettafel

Wie de ingrediëntenlijst bestudeert, ziet dat je de gerechten vooral moet maken met biologische ingrediënten. „Ik hoor steeds meer dat ik idealistisch ben. Het zijn de tijden er helaas voor. In een volgend boek hoop ik dat het wel ecologischer wordt, dat het misschien meer een leidraad is. Meer in balans. Maar het moet er niet teveel bovenop liggen.”

Wat we dan kunnen verwachten? „Vegan koken, daar wil ik naartoe. Ik heb in één keer negen boeken gekocht, nu moet ik nog beginnen. Er zijn hele spannende dingen in te maken. En ik vind het leuk dat het iets nieuws is, dat het niet vaststaat. Je moet echt op zoek gaan om de heftigheid van smaak te krijgen.”

Beter geen vlees

Minder vlees eten, dat moeten we sowieso doen volgens de kok. „Ben ik van mening. Je moet, je moet. Nee, dat is wel beter voor de opwarming van de aarde. Beter eet je helemaal geen vlees.” Als je het dan toch wil, dan het liefst biologisch. „Ik heb zoiets: als je gaat koken, zorg dan dat het ook echt goed is. Eet het niet te vaak en geniet ervan.” Overigens is het boek niet alleen voor de idealisten. „Ik heb de recepten opgeschreven zoals ik praat. Dus als je mijn filmpjes leuk vindt, vind je dit ook leuk. Iedereen moet de gerechten kunnen maken.”


Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?


KitKat Japan vervangt plastic door papieren origami-verpakking

De verpakkingen van de KitKat's in Japan wil je eigenlijk niet weggooien. / Nestlé Japan

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

In de strijd om plastic afval te verminderen heeft KitKat Japan een voorzichtige, maar speelse eerste stap gezet: de verpakkingen van de chocoladerepen zijn overgegaan van plastic naar papier, inclusief instructies om origami te maken van het stuk papier als de repen op zijn. 

Nestlé, die KitKat onder zich hebben, liet op 10 september weten via Twitter dat zij al hun plastic verpakkingen die niet te recyclen zijn willen hebben vervangen in 2025, „Omdat we toewerken naar een waste-free toekomst."


Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2019

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria's vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella


Diëtist: Pizza gebalanceerder ontbijt dan cornflakes

Pizza als ontbijt? Eetsmakelijk! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

4 SEP 2019

Soms heb je van dat nieuws dat je maar al te graag wíl geloven. Zeker als je een avondje bent wezen stappen en heel graag pizza als ontbijt wil. Een Amerikaanse diëtiste claimt dat het in elk geval een stuk gebalanceerder is dan een kom vol cornflakes.

Chelsey Amer is de dame die deze claim doet. En eerlijk is eerlijk, haar argumentatie maakt het zo'n gek idee nog niet. Tegen ABC News zegt de New Yorkse: „Verrassend genoeg kan pizza een meer gebalanceerde optie zijn dan menig suikerrijke ontbijtgranen."

Verhoudingen


Burger King introduceert de FreaKINGdel

Burger King introduceert de FreaKINGdel

De FreaKINGdel bestaat uit een frikandel met mayonaise, ui en curry op een hamburgerbroodje. Foto: Gabriel Bouys / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 SEP 2019

Nederland heeft er weer een burgervariant van een authentiek Hollandse snack bij. Dinsdag introduceerde fastfoodketen Burger King de FreaKINGdel, geïnspireerd op de klassieke frikandel.

Hun snackie

Ruim twintig jaar nadat concurrent McDonalds de McKroket voorgoed op de Nederlandse markt bracht (hij was eerder kort verkrijgbaar), kunnen nu ook liefhebbers van de populairste snack van ons land hun snackie vinden bij een burgergigant.


Er worden 20.000 potten ijs weggegeven voor niets!

Eén van de ijssoorten die jij gratis op kunt pikken deze week. / Ben & Jerry's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 SEP 2019

De bloedhitte mag dan wel voorbij zijn, voor ons is het nooit te koud voor een goede bak Ben & Jerry's. Wie daar net zo over denkt heeft deze week enorm geluk: het ijsmerk geeft namelijk de hele week in totaal 20.000 potten Moo-Phoria ijs weg. Helemaal gratis!

Naar het station

De nieuwe ijssoort van het merk bevatten 50 procent minder vet dan de reguliere bakken ijs. Top, want er mogen wel wat zomerkilo's vanaf! Voor die gratis bakken hoef je dan ook bijna niets te doen, behalve een klein beetje sportiviteit tonen door op je fiets te springen of de benenwagen te nemen naar het dichtstbijzijnde station waar je de bakken gratis kunt ophalen.


Blogger start onbedoeld grootste eetclub in het land

Blogger en eetcluboprichter Leonie ter Veld in haar keuken / Beeld: Leonie ter Veld

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 AUG 2019

We zijn steeds meer te spreken over onze eigen kookkunsten en dat uit zich ook in een nieuwe trend: de eetclub. Na haar verhuizing naar Haarlem, ging ook foodblogger Leonie ter Veld op zoek naar een eetclub. Ze begon daarmee per ongeluk de grootste eetclub van Nederland.

Toen ze nog in Amsterdam woonde, had Leonie een eetclub met buurtgenoten. „De BoLo Eetclub, we woonden allemaal in de buurt Bos en Lommer”, vertelt de foodblogger. De club bestond uit allerlei mensen die ‘iets’ met eten hebben, van een culinair journaliste tot een (food)ondernemer. „We zijn bijna allemaal naar een andere stad verhuisd dus ik wilde op zoek naar een nieuwe eetclub.”

Viral oproepje


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal


Fijne hamburgerdag! Hier eet je de beste burgers

Fijne hamburgerdag! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 MEI 2019

Hoera, het is vandaag Hamburgerdag! De reden om de allerbeste burgers in het land te eten. Je hebt dit heerlijke gerecht tegenwoordig in alle soorten en maten en daarom deden we een rondvraag waar je nou de beste burgers kunt scoren.

Hamburgers?

Maar eerst, waar komt die hamburger nou eigenlijk vandaan? Deze gegrilde schijf vlees is inmiddels in talloze soorten te verkrijgen, maar hij vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er heerst wel een groot misverstand rondom de burger: er wordt nogal eens aangenomen dat 'ie in de Tweede Wereldoorlog in Hamburg is ontstaan bij Amerikaanse soldaten.


Dit is het duurste kopje koffie ter wereld

Als je dit kopje koffie op de rekening hebt staan, vergaat het lachen je wel... / Pexels

Foto van 'Metro'

25 MEI 2019

De kwaliteit van koffie is vaak doorslaggevend bij het overwinnen van een zware ochtend. Dat denken ze in Californië ook, want daar leggen ze met veel plezier 75 dollar (een kleine 70 euro) neer voor een kopje zwart goud van de beste kwaliteit.

De koffiebarketen Klatch Coffee wist als één van de enige ketens de koffie, die de duurste ter wereld is, te bemachtigen. Klatch Coffeee biedt het exclusieve kopje met de Elida Natural Geisha 803-koffie aan in filialen in Zuid-Californië en San Francisco. Het getal verwijst naar de prijs die Klatch Coffee neerlegde per pond (ongeveer een halve kilogram) bonen. Het bedrijf beschrijft de koffie als een zeldzame soort arabica uit Panama, met een florale, theeachtige smaak en met noten van jasmijn en bessen.


Wijn tóch een beetje goed voor je gezondheid

A wine a day keeps de tandarts away! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

8 MEI 2019

„Ach, alcohol werkt ontsmettend!", heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je eigenlijk veel te verkouden was voor een borrel. Hoewel de kans groot is dat jij je de volgende dag nog beroerder voelde dan voor je ging drinken, is het niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn werkt namelijk tegen bacteriën.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk moet je nog steeds niet overmatig gaan drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nou rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen bacteriën waar je keelpijn én gaatjes van krijgt.

Antibacteriële werking


Culineren kun je 'C-ker' leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de 'gewone' mens. / Foto: Restaurant C

Foto van 'Daisy Heyer'

27 MRT 2019

Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant C

Dat is precies wat ondergetekende dacht. Maar wat blijkt: ‘culineren kun je leren’, zo zei mijn vriend. Ik wilde wel eens meemaken of mijn vooroordelen juist waren en de perfecte plek om dit uit te testen bleek Restaurant C in Amsterdam. Culinair betekent eigenlijk kookkunst en als we het hebben over Restaurant C heb je het eigenlijk al over kookkunst an sich. Restaurant C Amsterdam serveert lunch en diner op basis van tussengerechten verdeeld in temperatuurzones. Klinkt allemaal enorm ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het vooral hele lekkere gerechten die van ijskoud tot warm en weer koud geserveerd worden. Van 0 tot 200 graden en weer terug naar de -20.


Koken met Monique, de kids én HelloFresh
Likeability of5

Koken met Monique, de kids én HelloFresh

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

27 MRT 2019

Je kent het wel. Overdag werk je, ‘s middags haal je de kids op en dan kom je erachter dat de wekelijkse boodschappen maar tot woensdag reikten. Je moet dus naar de supermarkt om het avondeten te regelen. Maar wat haal je? Om deze situatie te voorkomen, besloten Monique en haar gezin twee weken lang de Familiebox uit te proberen.

Discussies? Echt niet!

„Dan sta je in de supermarkt en dan heb je eigenlijk geen idee wat je moet eten die avond. Volgens mij heeft iedereen dat weleens”, vertelt Monique. „Als gezin scheelt het ons een hoop tijd én gezeur. We hoeven niet meer na te denken of te discussiëren over het avondeten met de kinderen. Ook mijn boodschappentassen zijn een stuk lichter tegenwoordig.”


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zelfs kippenhouder Ruud doet een weekje zonder vlees

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 MRT 2019

Maandag begint de Nationale Week zonder Vlees. Heel Nederland wordt opgeroepen om de ossenworst en speklapjes even te laten staan en te kiezen voor de vegetarische keuken. Goed voor het milieu én je schijnt enthousiast te worden van de vleesloze gerechten.

„Elke dag vlees eten is echt allang niet meer van deze tijd”, antwoordt bedenker Isabel Boerdam op de vraag waarom ze dit initiatief heeft genomen. „En als je eenmaal een week lang vegetarisch hebt gegeten dan zie je dat het super makkelijk is. Maar veel mensen eten uit zichzelf niet zo snel vegetarisch, dus dan weet je niet wat je ermee moet. De Nationale Week Zonder Vlees laat ze het beste van de vega keuken zien.”

Bewuster eten


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Magnum, Ben & Jerry en Ola: alle ijsjes gaan vegan

Er waren al een paar vegan Ben & Jerry-varianten, maar dat worden er nu nóg meer en ook de rest van de bekende ijsjes komen in vegan-variant. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Vegan is hip: daar kun je, helemaal als randstedelijke inwoner, niet meer omheen. En eigenlijk ook niet meer als groot bedrijf, dus besloot Unilver om ál hun bekende ijsmerken, zoals Magnum, Ben & Jerry en Solero, binnenkort ook te gaan fabriceren in een vegan-variant, meldt RTLZ. 

Volgens marketingmanager van Unilver Sebastien Deneux, hebben straks alle bekende ijsmerken een veganistische variant. Zo is er vanaf maart een vegan Magnum te koop, die in plaats van melkproducten wordt opgebouwd uit eiwit van erwten.

Meer vegan in the family


Vergeet de gin tonic: de Pisco Sour is het helemaal!

Beeld ter illustratie. / Ming Chao

Foto van 'Daisy Heyer'

5 FEB 2019

Gin tonic, move over: het is de pisco sour die het dit jaar helemaal is op het gebied van cocktails. Althans, als we de kenners moeten geloven, want het drankje staat deze week in het zonnetje. Verschillende barren in Nederland creëeren deze week een variant op de bekende cocktail. Maar wat voor drankje is dat pisco nou eigenlijk?

Geen beschermde origine

Pisco is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven. De drank wordt van oorsprong gedronken in zowel Peru als in Chili. De twee landen vechten al eeuwen om de rechten van het drankje, zodat enkel zij de 'pisco' mogen produceren, want de pisco heeft niet zoals bijvoorbeeld tequila een beschermde origine. We weten dus niet zeker waar de pisco écht vandaan komt, maar we hebben wel een vermoeden: de stad Pisco en de provincie Pisco liggen namelijk in Peru...