Food

Fijne hamburgerdag! Hier eet je de beste burgers

Fijne hamburgerdag! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 MEI 2019

Hoera, het is vandaag Hamburgerdag! De reden om de allerbeste burgers in het land te eten. Je hebt dit heerlijke gerecht tegenwoordig in alle soorten en maten en daarom deden we een rondvraag waar je nou de beste burgers kunt scoren.

Hamburgers?

Maar eerst, waar komt die hamburger nou eigenlijk vandaan? Deze gegrilde schijf vlees is inmiddels in talloze soorten te verkrijgen, maar hij vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er heerst wel een groot misverstand rondom de burger: er wordt nogal eens aangenomen dat 'ie in de Tweede Wereldoorlog in Hamburg is ontstaan bij Amerikaanse soldaten.

Het gerecht dateert echter al van veel eerder: eind 19e eeuw was er al sprake van het gegrilde stuk vlees op een broodje. De oorsprong ligt wel in Duitsland. Rond de tijd dat de hamburger ontstond, kwamen er een hoop Europese emigranten naar Amerika. Ze reisden geregeld over Hamburg, waar ze kennis maakten met de Duitse frikadel. Deze leek op een biefstuk maar dan gemaakt van gehakt, brood en ui. Deze frikadel kun je bij onze oosterburen overigens nog steeds krijgen. Het gerecht was goedkoop en snel te maken en raakte populair onder de nieuwe Amerikanen in havensteden.

Hier eet je de beste burgers

Deels Duits, deels Amerikaans en inmiddels een internationaal gevierd gerecht. Niet voor niets dat we dan ook een feestdag voor de burger hebben. Maar waar eten de foodies eigenlijk hun burgers? We zochten het voor je uit.

Leonie ter Veld van Gewoonwateenstudentjesavondseet heeft de focus vaak op tosti's maar is ook zeker niet vies van een goede burger. In Amsterdam raadt ze haar oude bijna-buren van Frits aan. „Die burgers waren fantastisch. Groots, sappig en geserveerd in een papiertje. Geen bestek en keihard knoeien. Zoals het hoort bij een goede burger." Verder krijgt Five Guys een eervolle vermelding van de blogger. „Die in New York waren echt ge-wel-dig. In Nederland moet ik nog een bezoekje brengen aan Five Guys."

Op naar Noord

Natuurlijk kan de mening van de enige echte Snackspert Eke Bosman niet missen. Hij heeft er een levensmissie van gemaakt om de beste snacks in de wereld te vinden en op zijn Instagram-account worden burgers ook met enige regelmaat gerecenseerd. Hij gaat graag naar The Beef Chief in Amsterdam-Noord. „Dat is een nog niet echt bekend pareltje bij Oedipus Brewing! Het broodje is zo zacht als een omhelzing van je geliefde, het vlees is zo mals als de stembanden van Duncan Laurence en de smaken zijn zo divers als een wereldrestaurant. Een en al liefde."

The Avocado Show-eigenaar en ondernemer Ron Simpson stemt trouwens volmondig in met Bosman. „The Beef Chief serveert precies de culinaire smaken die je echt wilt eten in een messy en comfort food-stijl voor de juiste prijs. Ze runnen het vanuit de global burger-cultuur met een toffe vibe, menu vol met klassiekers en nieuwe ideeën, met bovendien altijd goed product. Wat je ook bestelt."

Alles zelf gemaakt

Foodblogger Jana van Kokenmetjana.nl weet de beste burgers van Nijmegen te vinden. „Wally heeft maar een paar burgers op het menu, maar evenveel vlees als vega, en doet daarmee recht aan elke burger. Daarnaast hebben ze in samenwerking met vegarestaurant de Nieuwe Winkel nu een klein jaartje een groente pop-up zaak, waar de vegasnackbar tot een nieuw level wordt getild en je ook hun burgers kunt eten. Ze maken alles zelf, van broodjes tot kimchi, dus echt een grote aanrader."

Ben je in Groningen en heb je behoefte aan een goede burger? Dan heeft foodondernemer Wilbert van de Kamp de beste tip voor je. „Blocks & Barrels, die doen alles met lokaal vlees. En ze hebben maar één burger, dus dat moet dan wel de beste en lekkerste zijn." Van de Kamp tipt Groningen daarnaast als echte veganstad. Zo eet je bij Pappa Joe's de Beyond Burger en moet je naar de Herbivoor voor de geweldige veganburger.

Voor de vega's

Nog meer niet-vleesburgers proeven? Er zijn gelukkig ook voldoende vegetarische én veganistische alternatieven. Foodblogger, fitgirl én Plantastic Health Hub-eigenaresse Cilla leeft vegan en heeft de beste veganburgertip voor je. „Flowerburger in Rotterdam! Superlekkere plant based burgers op gekleurde broodjes met überverse ingrediënten. De ‘Flowerburger’ op een zwart broodje mét vegan cheddar is mijn favoriet." Foodondernemer en meesterbrein achter de Nationale Week Zonder Vlees Isabel Boerdam maakt haar burgers het liefst zelf. Maar als ze dan toch een keer bestelt: „Ik ben ook dol op The Dutch Weed Burger. Verkrijgbaar op vele festivals en natuurlijk bij The Dutch Weed Burger Joint. Alleen al dat groene broodje, te gek! Daarnaast is het gewoon een toplekkere burger, met een goede saus, licht ziltige smaak en een goed verhaal. Love it!"

Hier op de redactie gaan we overigens ook regelmatig voor vega. Redacteur Daisy Heijer komt graag bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. „Ik vind deze burgers serieus zo lekker en ik ben niet eens vegan." Collega Naomi Defour gaat het liefst naar McDonalds voor haar veggie fix. „Ik ben helemaal hooked aan die vegetarische burger. Vroeger had je alleen een saaie groenteburger en die kon je niet eens overal krijgen. Nu koop je bij elke McDonalds een 'veggie homestyle crispy chicken'. Helaas niet meer voor dezelfde prijs als de oldskool groenteburger, dat is dan wel jammer." Laat je niet afschrikken door de naam: „Die vind ik ook vervelend, maar de burger is echt om je vingers bij af te likken."

De rest van de redactie?

Een groot deel van de redactie resideert in Utrecht en daar worden burgers gretig besteld. Meneer Smakers doet het erg goed. „Superlekkere burgers met heel sappig vlees en heel veel soorten burgers", oordeelt Imre Himmelbauer. De favoriete burger van Lisa Vermij is de geitenkaas-manchego vegaburger van de Burgermeester, een restaurant dat je op meerdere plekken in en om Amsterdam vindt. In Amersfoort doet Charlie's Burgers het goed. „Deze burgertent in het midden van de stad heeft de meest bizarre burgers. Of je nou vlees, vis of vega wil, alle - overigens enorme - burgers kloppen tot in de puntjes. Netjes eten is hier dan ook een no-go. De zaak is in Amerikaanse dinerstijl, inclusief de milkshakes. Oh, en vergeet de fantastische frietjes niet", aldus uw redacteur van dienst.


Alvast oefenen voor Pasen: Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Wat eten we vandaag? Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Nu we toch met zijn allen binnen zitten kunnen we vandaag best alvast een lekker retro gerechtje uitproberen voor pasen. Het duikt ineens weer overal om ons heen op (en gelukkig maar). Oeufs mayonnaise. Niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is!

Ingrediënten

Voor 6 personen:


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

5 APR 2020

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

4 APR 2020

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen:


Margaritas met avocado

Wat drinken we vandaag? Margaritas met avocado

Culy.nl

Foto van 'Culy'

3 APR 2020

Een tacofeestje is niet compleet zonder een goddelijke margarita. Wij maakten margaritas met avocado: heerlijk fris en romig!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Wat eten we vandaag? De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Culy.nl

Foto van 'Culy'

2 APR 2020

Midnight Chicken is een bijzonder kookboek van de Britse Ella Risbridger. Nancy van Batenburg van Culy.nl besloot meteen om een recept uit het boek te maken. En dan natuurlijk het recept dat symbool staat voor het hele boek: de Midnight Chicken (gebraden kip) van Ella.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Makkelijke gratin van wintergroenten

Wat eten we vandaag? Makkelijke gratin van wintergroenten

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

1 APR 2020

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ambasaus (pittige mangosaus)

Ambasaus (pittige mangosaus)

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

31 MRT 2020

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Wat eten we vandaag? Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

30 MRT 2020

Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Japanse minipizza’s met sushigember

Wat eten we vandaag? Japanse minipizza’s met sushigember

Japanse minipizza’s met sushigember. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

29 MRT 2020

Deze Japanse minipizza’s zijn zó mini dat ze het perfecte borrelhapje zijn. Je maakt ze van gyozavellen, belegd met Japanse ingrediënten én geraspte Mozzarella. Klinkt dat een beetje vreemd? Ja, dat klinkt een beetje vreemd. Is dat lekker? Ja, heel lekker.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

28 MRT 2020

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

27 MRT 2020

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar