Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 2 sep 2018
Leestijd: 6 minuten

Zo maken planten je leven een stukje gezonder

Onze huiskamers worden steeds groener en groener. Planten zijn terug van weggeweest. Ze fleuren je huis niet alleen op, ze blijken ook nog eens heel goed voor je gezondheid te zijn.

Met biologie hebben we allemaal wel geleerd over fotosynthese. De bladeren van planten en bomen nemen licht op en zetten dat uiteindelijk om in zuurstof. Daar word je óók binnenshuis heel blij van, weet Isabel Groot van Mooiwatplantendoen.nl. ,,Planten geven zuurstof, dat is één van onze primaire levensbehoeften. NASA heeft jaren geleden onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van planten en steeds meer professoren zijn daar ook mee bezig. Het is inmiddels bewezen dat planten die effecten ook echt hebben.”

Geen sierplanten

,,We gebruiken planten anders dan vroeger”, legt trendwatcher Aafje Nijman uit. ,,Tuincentra zetten nog veel in op hoe je planten bijhoudt en op de sierwaarde. Maar jongeren zijn veel meer geïnteresseerd in de functie. Hoe gezond zijn planten? Welke planten zet je bij elkaar voor een gezond interieur? Hoe regel je dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd en zorg je dat de zuurstof wordt geregeld? Waar krijg je energie van?”

Antwoord op die vragen is er in elk geval wel. ,,Planten zijn met name goed om de lucht te zuiveren. De buitenlucht is vervuild, daar zijn we met z’n allen mee bezig. Maar minder bekend is dat de binnenlucht eigenlijk 5-10 keer meer vervuild is dan de buitenlucht, vooral in kantoren en bijvoorbeeld schoolgebouwen”, vertelt Groot. ,,Planten zijn ertoe in staat om fijnstof op te pakken en om te zetten in goede lucht. De ene plant natuurlijk meer dan de andere. Voorbeelden zijn de Hedera, ook wel bekend als de klimop. Ook de graslelie, varens en de Scindapsus zijn luchtzuiverend. Vetplanten doen het ook, maar het resultaat is wel minder.”

Veel meer gezondheidseffecten

,,Maar ze hebben nog veel meer effecten”, vult Groot zichzelf aan. ,,Van sommige planten kun je beter slapen. Anderen zorgen dat nare geurtjes verdwijnen. En sommige planten, zoals de Aloë Vera, zijn goed bij brandwonden of andere wonden. Handig als je kinderen hebt. De koffieplant is weer ideaal voor studenten, die zorgt ervoor dat je actief blijft. En hij is handig tegen een kater.”

Hoeveel planten je het beste in huis kunt nemen, kan Groot helaas nog niet vertellen. ,,Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De ene plant (Hedera) verwijdert per jaar 6 gram fijnstof per vierkante meter, de andere planten slechts 0.15 gram per jaar. Je kunt dus niet echt zeggen hoeveel planten je in je huis moet hebben. Elke plant is al positief. Een ruimte vol zetten betekent ook niet per definitie dat alle viezigheid uit je huis of kantoor is.”

Terug naar de natuur

Die gezondheidseffecten zijn niet de enige reden dat we zo massaal planten in huis nemen. ,,De belangrijkste is de natuurbetrokkenheid”, denkt Nijman. ,,We zijn het contact met de natuur verloren door de verstedelijking. We hebben gezien hoe leuk we het vonden met de moestuintjes van de Albert Heijn.”

,,Daarnaast zijn die betrokkenheid bij de natuur en klimaatverandering belangrijke thema’s voor millennials. De wereld moet voor hen nog lang mee. Planten sluiten aan bij die bezorgdheid om de natuur en het klimaat.” Die link met de natuur ziet ook Groot. ,,Planten geven ook een geluksgevoel. De mens komt eigenlijk uit de natuur. Die natuur is langzamerhand verdreven door alle gesteente. We merken toch een behoefte om ons met die natuur te omringen.”

Blijvende trend

De liefde voor planten zal nog wel even blijven, voorspelt Nijman. ,,Het is veel meer een mentaliteitsverandering. We wennen aan planten en vinden het ook maar kaal zonder. Ook mensen die om verschillende redenen geen planten hadden, zie je nu planten ‘adopteren’. We omarmen het, de plant wordt bijna een soort huisdier. We gaan ze steeds beter verzorgen, met bijvoorbeeld gezonde plantenvoeding. Die gebruiken we als extraatje om de plant te verwennen. Het is geen must, maar de plant heeft het er duidelijk extra door naar zijn zin.”

Nijman gaat verder: ,,Planten zijn natuurlijk ook gewoon levende wezens. Het gegeven dat iedereen uren per dag het gladde oppervlak van een mobiel of tablet aanraakt, zorgt ervoor dat ander contact belangrijk is. Als tegenhanger van het gladde, technische en snelle. Hoe meer je op je mobiel zit, hoe meer behoefte je krijgt om andere materialen te voelen. Je ziet ook dat we steeds meer contrasten van materialen in ons interieur hebben.”

De do’s en don’ts

Maar waar let je nou op als je een plant aanschaft, en hoe verzorg je ze het best? ,,De bladeren van planten hebben een soort mondjes. Het is goed om je planten af en toe even op het balkon te zetten. Uiteindelijk komen planten uit de natuur. Als ze alleen maar binnen staan, gaan de mondjes verstopt zitten met stof en doen ze hun werk niet meer goed. Je kunt de bladeren ook af en toe schoonmaken met een plantenspuit of zachtjes afnemen. Dat is niet heel veel werk. En je kunt ze zelfs even onder de douche zetten. Dat hoeft maar een paar keer per jaar. Slippen ze dicht, dan doen ze hun werk niet zo goed.”

En als je ze aanschaft?,,In de winkel moet je vooral op de wortels letten. Let ook op dat er geen bruine bladeren en beestjes in de plant zitten. Sommige planten hebben wel beestjes als natuurlijke verdelgers, daar kan wel eens een verdwaalde van in zitten maar die kan geen kwaad.”

Ook in huis zijn er belangrijke dingen om op te letten. ,,In huis moet je erop letten waar je een plant wil neerzetten. Moet de plant in de zon, of juist in het donker? De verkeerde plant op de verkeerde plek zorgt voor een ongelukkige plant en dan is het gedoemd te mislukken. Je kunt het altijd vragen aan de specialist, die weet het. Of de juiste websites of boeken raadplegen, die hebben ook tips. Zet planten ook niet op de tocht en zorg dat ze genoeg ruimte hebben. Ze willen graag rondom kunnen groeien.”

Tips van de professionals

  • Zet je planten niet op de verkeerde plek, dan gaat het mis. Online of in de winkel kun je erachter komen waar je plant het ‘t beste doet.

  • Plan een vast moment in de week om je planten water te geven. (voor millenial – zet een wekelijkse reminder in je agenda/telefoon). Je meeste planten komen daar aardig mee weg. Geef grote planten wat meer dan kleine.

  • Voeg eens per maand een dopje plantenvoeding toe aan je gieter. Daar fleuren je planten flink van op.

  • Geef je plant niet in één keer veel water als je ‘m een tijdje bent vergeten. Geef ze vaker een beetje zodat ze stap voor stap kunnen herstellen. Planten houden niet van natte tenen.

Voor meer inspiratie, kijk op Mooiwatplantendoen.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.