Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 24 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Goede tandzorg is alleen voor de rijken’

Hoogleraar algemene tandheelkunde Albert Feilzer waarschuwt voor de hoge prijs van goede tandzorg. Volgens Feilzer is het van groot belang dat de politiek ingrijpt, omdat er nu veel mensen met weinig geld niet naar de tandarts gaan. „Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken."

„Als ik iemands mond open doe, weet ik gelijk of de patiënt arm of rijk is”, zegt Feilzer tegen Editie NL. „Een slecht gebit doet niet alleen heel veel pijn, maar mensen schamen zich er ook vaak voor. Patiënten met slechte tanden houden vaak hun hand voor hun mond als ze lachen.”

De claims van Feilzer worden ondersteund door cijfers van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Mensen die meer dan 3500 euro in de maand verdienen, mijden de tandarts significant minder vaak vanwege de kosten dan mensen die maandelijks minder dan 1600 binnenhalen (7 om 21 procent).

Duurder

Dat is jammer, want uiteindelijk ben je volgens Feilzer waarschijnlijk duurder uit als nooit naar de tandarts gaat: „Als het gebit uiteindelijk volledig hersteld moet worden, heb je al snel meer dan duizend euro nodig. Dat is helemaal onbetaalbaar."

Daarom zou de overheid volgens hem moeten ingrijpen. Dat gebeurt volgens hem nu nog helemaal niet: „De overheid laat de bevolking stikken. Een gezond gebit gun je iedereen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.