Likeability of 6

Depressie? Instagram kan het verraden

Beeld: Pixabay

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 AUG 2017

Alles op social media is gepolijster en het laat altijd zien dat het beter met je gaat dan het daadwerkelijk gaat. Toch? Je lach is misschien groter, de kleuren van je filter verklaren een hoop over hoe het écht is.

Onderzoekers stellen dat ze je geestelijke gesteldheid kunnen aflezen aan filters en kleuren die je gebruikt in je feed. In een onderzoek dat gepubliceerd werd in EPJ Data Science valt te lezen dat kleuren, gezichten en de veranderingen die mensen maken voordat ze een foto plaatsen, een geschiedenis van depressie af valt te lezen.

Pixel voor pixel

„In ons voorbeeld hebben we foto's pixel voor pixel bestudeerd. Mensen die depressief waren of waren geweest, gebruikten meer blauw en grijs en de beelden waren donkerder”, zegt Andrew Reece, postdoctoraal onderzoeker aan de Harvard University. Hij deed het onderzoek samen met professor Christopher Danforth, die aan de University of Vermont werkt.

Het label 'depressief' of 'gezond' in de groep die werd onderzoek, werd er ook echt gekeken naar wie er ooit gediagnosticeerd was met een klinische depressie. Met machines die zichzelf dingen kunnen leren, keken ze of er patronen te vinden waren bij de mensen die werden bekeken. Daarbij werd een model ontwikkeld dat kan voorspellen of mensen last hebben van depressie.

Filters

Mensen met een depressie bleken minder vaak filters te gebruiken. Wanneer ze dat toch deden, was Inkwell de populairste. Inkwell haalt een hoop kleur uit je foto weg. Ook de zwart-witfilters waren populair. Mensen zonder depressie gebruikten veel vaker Valencia, die de foto juist oplicht. Ook posten mensen die een depressie hadden of hadden gehad, vaker foto's met een gezicht erin.

Het onderzoek werd gedaan onder 166 mensen, waarvan 71 een depressieve geschiedenis hadden. In totaal werden er 44.000 foto's geanalyseerd. Een kleine groep dus, de onderzoekers waarschuwen dan ook dat deze resultaten lang niet op alle Instagram-gebruikers toegepast kunnen worden. „Maar we laten een hoop zien over ons gedrag met wat we doen”, zegt Danforth. „En we zijn een stuk voorspelbaarder dan we denken.”


lovewow
user_30ccc4e3e8ffac93e6d7a9d1a69318f0b96bdfa2_avataruser_1db5a1f0cb76fc5bd27e48a107d2f588cf5cbe1b_avataruser_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

400+

'Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten'
Likeability of 3

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Hallucinaties komen vaak voor bij ayahuasca-rituelen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

10 NOV 2017

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.

De ballenbakboot in met guilty pleasures

Twee bezoekers genieten van een schietspelletje in de Ton Ton Club in Amsterdam West. / Thom van Boheemen

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

1 NOV 2017

Terug naar vroeger: het lijkt een heuse hype onder millennials om tijdens avondjes uit zoveel mogelijk terug in de tijd te gaan.

Uitgaan op 90’s-muziek of de hele avond fanatiek spelletjes spelen in een arcadehal... het is al lang geen ongewoon verschijnsel meer onder twintigers. Sterker nog: een beetje terug in de tijd gaan tijdens een avondje uit spreekt zóveel mensen aan, dat sommige organisatoren de vraag niet meer aan kunnen. Het ene na het andere initiatief wordt uit de grond gestampt en vooral in onze hoofdstad kun je het zo gek niet bedenken: als je maar teruggaat naar de kindertijd van millennials, dan is het (vaak) al geslaagd.

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Vrouwen krijgen 25 procent korting wanneer ze ongesteld zijn. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

Metro

29 OKT 2017

Vrouwen die tijdens hun menstruatie willen stappen, doen dat het beste in de Israëlische stad Tel Aviv. Een bar geeft daar tijdens het ‘Bloody Hour’ namelijk 25 procent korting op drankjes aan vrouwen die ongesteld zijn.

Bang voor spinnen? Bedank je (voor)ouders maar

Brrr... Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

24 OKT 2017

Ze zijn snel, zijn ineens weg als je de andere kant op kijkt en kunnen zich in ieder hoekje en gaatje van je huis verschuilen. Wij kunnen wel een aantal redenen bedenken waarom spinnen eng zijn. Nieuw onderzoek toont aan waarom jij eigenlijk zo in paniek raakt van een spinnetje: je hebt het geërfd.

Arachnofobie is de meest voorkomende fobie ter wereld. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 10 aan een angst voor spinnen, en dat terwijl er geen gevaarlijke spinnen in Nederland leven. Tot nu toe was het altijd de vraag of deze angst aangeboren of aangeleerd is. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) in Leipzig en de Uppsala University zijn in deze kwestie gedoken en tot de conclusie gekomen dat zowel de angst voor spinnen als slangen erfelijk is.

Dit is waarom je het altijd koud hebt

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

15 OKT 2017

Drie lagen kleding, een dikke sjaal, verwarming op standje bejaardenhuis, maar toch heb jij het nog steeds koud. En dat terwijl je partner erbij loopt alsof het hoogzomer is. Hoe is dit mogelijk?

Dat je een koukleum bent is duidelijk, maar waarom dat het geval is, is je nog steeds niet duidelijk. Hierbij een aantal fysieke en mentale redenen waarom jij het altijd zo snel koud hebt:

Dromendokter Bas Klinkhamer kan je dromen uitleggen

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

10 OKT 2017

We spenderen ongeveer een derde van ons leven aan slapen. En tijdens dat slapen dromen we flink. Waarom dromen we eigenlijk en wat zegt dat over jezelf?

Dromendokter Bas Klinkhamer onderzoekt dromen en schrijft in zijn nieuwste boek Dromen & Nachtmerries wat ze nou eigenlijk betekenen. „Mensen denken dat de uitleg van dromen heel ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet zo.”

Schaar

Model zet onnodig schaar in lokken: #fuckbalenciaga

Foto: Pexels

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

3 OKT 2017

Stel: je vliegt als model twaalf uur naar een opdrachtgever, laat ál je haar eraf knippen voor de show, maar mag vervolgens die show niet lopen. Het overkwam Louise Parker, die voor Balenciaga de schaar in haar lokken zette.

Kappersbezoek