Zuid-Soedanees model inspireert op Instagram

Zuid-Soedanees model inspireert op Instagram

Beeld: Instagram/@queenkim_nyakim

Foto van 'Metro'

4 JUL 2017

Als vrouw mag je trots zijn op wie je bent. Dat probeert ook het Zuid-Soedanese model Nyakim Gatwech duidelijk te maken. Niet alleen als model, maar ook op haar Instagram-account inspireert ze vrouwen dat een donkere huid ook prachtig is. En dat je het mag vieren.

Op Instagram post het model de meest prachtige foto's van shoots. Daarbij plaatst ze krachtige verhalen over haar donkere huid en hoopt ze mensen over de hele wereld te inspireren. Vooral donkere vrouwen wil ze inspireren: „Om je te helpen herinneren dat je prachtig bent, alleen anders en uniek”. Ook zegt ze „dat je trots zou moeten zijn op je afkomst, hoe licht of donker je huid ook is.”

Krachtig

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Maar ook haar foto's spreken boekdelen. Van bikinishoots tot bohemian jurken, de foto's zijn stuk voor stuk krachtig. „De blik die je ze geeft als ze je vertellen dat je mooi bent voor een zwarte vrouw”, schrijft ze bij één van de posts. „Zwarte vrouwen zijn alles, zwart op zichzelf is alles. Het is niet de kleur van verdriet of de dood. Het is de kleur van de dapperen. De kleur zwart is voor mij een sterke kleur.”

Bijnaam

Online is ze inmiddels gedoopt met een nieuwe bijnaam: „Dus mijn nieuwe naam is Queen of the Dark. We zijn allemaal prachtig, in welke huidskleur God ons ook gemaakt heeft. Waarom zou donker slecht zijn? Omarm jezelf en heb jezelf lief, dan doet de wereld dat ook!”

Bleken?

In een taxi kreeg ze laatst een nogal bijzondere vraag. De chauffeur vroeg haar of ze voor 10.000 pond haar huid zou bleken. Lachend reageerde ze: „Waarom zou ik in vredesnaam dit prachtige melanine bleken?” Meer gelijk kan iemand niet hebben.


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Deze muziek draaien we het liefst met Valentijnsdag

Muziek en de liefde kan zo goed samengaan.

Foto van 'Ingelise de Vries'

14 FEB 2018

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een dag die de een stilletjes voorbij laat gaan, terwijl de ander het uitgebreid viert. Waar het precies vandaan komt, zijn we nog steeds niet over uit. Wel is het een dag waar je inmiddels niet meer omheen kunt.

Of je nou samen bent met de liefde van je leven, een spannende date hebt, enorm veel liefdesverdriet hebt of gewoon een anti-Valentijn bent, er wordt op de 14e van februari een hoop muziek geluisterd. En als ze ergens weten wat voor muziek er wordt geluisterd, dan is het bij de streamingdiensten wel. Spotify besloot te kijken naar de data van 2016 en 2017 en kwam er zo achter wat de meest sexy, liefdevolle, verdrietige en anti-Valentijnsdag muziek is.

Liedjes voor de liefhebbers

Het platform onthulde daarom ook de meest populaire nummers als het gaat om liefde, seks, liefdesverdriet en natuurlijk de anti-liedjes. Voor iedereen blijkt een passend nummer te zijn, blijkt uit de top tien lijstjes van de streamingsdienst. Ed Sheeran, The Weeknd en Sam Smith zijn een paar van de artiesten waar we naar luisteren ten tijde van liefde, lust of liefdesverdriet.

Liefde

De Engelsman die ons al tijden overspoelt met zijn hits, Ed Sheeran, doet het goed bij de verliefde mensen. Hij wordt dan ook de koning van het moderne liefdeslied genoemd. Dat komt door onder andere Perfect, Photograph en Thinking Out Loud. Het moge duidelijk zijn dat de net verloofde Sheeran ook echt stapeldol is op zijn geliefde.

Wat sexy deuntjes betreft, grijpen we liever naar The Weeknd. Harten van luisteraars gaan sneller kloppen van zijn hits Earned It, Often en The Hills. Gratis tip voor als je die spannende date hebt morgen. Of een andere keer.

Niks met Valentijn

Wie echter een gruwelijke hekel heeft aan Valentijnsdag, kan ook gewoon terecht in de muziek. Niks zoetsappige cadeau's, dates, rozen en chocola, de haters kiezen liever voor een nummer dat ze sterker laat voelen of de onafhankelijkheid weerspiegelt. Een beetje rebels dus. En hoe doe je dat nou beter dan met No Scrubs van TLC? Precies.

Helaas zijn er ook heel wat gebroken harten zo halverwege februari. Muziek kan daarin troost geven, maar het blijkt dat we onszelf toch liever een beetje extra uitdagen tot een nog groter tranendal. En hoe doe je dat beter dan met muziek? Moeilijke tijden worden vaak van een soundtrack voorzien door Sam Smith met zijn emotionele Too Good At Goodbyes.

Wat draaien we voor Gordon?

In elk geval ben je niet alleen als je geen geluk hebt in de liefde. Ook Gordon lukt het nog steeds niet om de ware aan de haak te slaan. Nadat het programma waarin hij zou trouwen met de winnende kandidaat geen succes opleverde, is ook zijn nieuwe liefde geen succes. Een blije post van Gordon over zijn nieuwe liefde, werd door de man in kwestie meteen ontkend. Een leger advocaten komt er inmiddels aan te pas. Wat voor nummer draai je nou voor Gordon?

We vroegen het Mark van der Molen die in de middag te horen is op 3FM, samen met zijn compagnon Rámon. ,,Ik heb Death Cab For Cutie met Someday You Will Be Loved altijd een mooi liefdesliedje gevonden. Geschreven vanuit de eikel in de relatie. "Ooit word ik een verre, zwarte herinnering en zal er iemand zien die jou wel goed behandelt." Nou weet ik niet of Gordon van indierock houdt, anders is Riskay met Smell Yo Dick een goeie."

Anoul Hendriks van Radio 538 twijfelt tussen HIM van Sam Smith en Meant To Be van Bebe Rexha en Florida Georgia Line. Hij kiest toch voor Bebe. ,,Een lied dat bijna net zo vers is als het liefdesdebacle van Gordon. De New Yorkse “Bebe” (bekend van Martin Garrix - In The Name Of Love) lijkt op haar nieuwe hit zelf ook in de rug gestoken door een minnaar & geeft een soort Bob Marley-achtige twist aan de situatie: “If it’s meant to be, baby just let it be.” Het is goed zo. Everything’s gonna be alright; kop op… & voeten op het dashboard."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

46

Millennials zijn gek op Valentijnsdag

Het is weer Valentijnsdag!

Foto van 'Metro'

14 FEB 2018

Je houdt ervan of je haat het, maar je komt er niet onder uit. Vandaag is het weer Valentijnsdag. Al een paar weken ontkom je niet aan de reclames of vragen wat er nou eigenlijk op jouw programma staat. Single of bezet: millennials zijn actiever tijdens Valentijnsdag dan ooit.

Feestdagenmonitor

In 2017 vierde één op de drie Nederlanders Valentijnsdag. Die groep die zo fanatiek de liefde celebreert, geeft elk jaar meer geld uit aan de liefde dan een jaar eerder. Waar we in 2013 nog gemiddeld zo’n 46 euro spendeerden, kwamen we vorig jaar op 55 euro gemiddeld uit. Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar de cijfers onder 1500 Nederlanders met de Feestdagenmonitor.

Millennials zijn het meest fan van Valentijnsdag: gemiddeld 40 procent van de mensen geboren tussen 1980 en 2000 viert deze liefdesdag.

Online en offline cadeau's kopen

Van de 1500 ondervraagde mensen die Valentijn viert, koopt meer dan de helft een cadeau voor een geliefde. Mannen geven iets meer uit dan vrouwen: gemiddeld veertig euro meer dan de dames. De geschenken worden door bijna 30 procent online gekocht. Vrouwen gaan liever zelf naar een winkel met ruim 73 procent. Een derde van de millennials gaf dit jaar meer uit dan vorig jaar.

Samen uit óf samen thuis

Restaurants kunnen zich tijdens Valentijn maar beter goed voorbereiden, 32 procent van de millennials ging vorig jaar uit eten om de liefde te vieren. In 2013 was dat nog veel minder met 22 procent. Niet alleen restaurants doen het goed: ook een nachtje in een hotel, een avondje theater of een dagje dierentuin zijn favoriet.

Maar het liefst blijven we gewoon thuis. Vorig jaar knuffelde bijna 70 procent gewoon lekker op de bank.


Views

68

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Boek legt uit waarom vrouwenvriendschap prachtig is

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

12 FEB 2018

'Stuur je even een appje als je thuis bent?' Hoe vaak heb jij deze zin tegen een vriendin gezegd? Hopelijk heel vaak, want wij kunnen bijna geen uitspraak bedenken die duidelijker maakt dat je om iemand geeft. Dat je het belangrijk vindt dat degene heelhuids thuiskomt.

Niet gek dus dat schrijfster Kayleen Schaefer deze zin gebruikte als titel voor haar boek over vrouwenvriendschap: 'Text me when you get home'. Want vriendschap tussen vrouwen, dat blijkt zelfs in 2018 nog steeds een lastig dingetje. In plaats van oprecht om elkaar te geven en samen sterker te staan, zien veel vrouwen elkaar nog steeds als concurrenten en is er onderling veel afgunst.

Minder rechten

Schaefer schrijft dat vrouwen vroeger standaard veel minder rechten hadden dan mannen. Dat vrouwen niet gewenst waren op de universiteit en dat het wetboek ze ook niet zo belangrijk vond, weten we wel. Maar dat ook 'vriendschap' geen term was voor vrouwen, is minder bekend. Alleen als man gebruikte je de term 'vriend' en het verwees altijd naar een andere man.

De schrijfster beschrijft de hele ontwikkeling van vrouwenvriendschap. Vanaf het moment dat vrouwen het woord vriend niet in de mond namen tot hedendaagse vrouwen die zichzelf verbinden om samen de wereld te veroveren. Ze schrijft over hoe vrouwen maar al te vaak liever met mannen omgaan en proberen 'one of the guys' te zijn.

Voor haar boek interviewde de schrijfster veel verschillende mensen. Onder andere ook vrouwen die een vriendin verloren in een auto-ongeluk. Opvallend genoeg bleek uit deze gesprekken dat zij vaak niet begrepen werden. Waarom waren ze zo verdrietig over het verlies van een vriendin? Het verlies van een echtgenoot of broer werd echter wel begrepen.

Al met al heeft het boek, dat meer leest als een romantische komedie, een diepe boodschap voor alle vrouwen: 'Er is niet één liefdesverhaal in leven' schrijft Schaefer. En als je heel veel geluk hebt, zijn je vrienden hoofdrolspelers in deze verschillende liefdesverhalen. Het is tijd dat we elkaar zo gaan zien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

91

Meisje tweet over beha-blunder in winkel, gaat viral

Foto: Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

3 FEB 2018

Winkelen in enorme ketens als Primark kan nog weleens lastig zijn. Afgezien van de hoeveelheid aan kledingstukken, schoenen en andere prullaria waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet, ben je in de winkel soms met honderden anderen.

En dat kan zorgen voor, ehm, vergissingen. Zo merkte ook de Schotse Natalie Brayshaw. Ze was in een pashokje spullen aan het passen, toen ze een mooie beha zag hangen. Hij paste goed en zat lekker, maar de Schotse zag geen prijskaartje aan de hanger.

Navraag bij het personeel leerde Brayshaw dat ze hoogstwaarschijnlijk een bustier aan het passen was van een klant: de beha zat niet in het assortiment. De kans was groot dat een stelende klant het ondergoeddeel had verruild voor een exemplaar van de winkel, en haar eigen beha had achtergelaten.

Viral tweet
Overrompeld door de ‘vieze’ wisseltruc stuurde Natalie een tweet de deur uit over het voorval, die binnen no time duizenden keren werd geliked en geretweet.

De vele reacties maken duidelijk dat dit veel vaker gebeurt: blijkbaar is het een handige truc van niet zo oprechte shopfanaten. En alhoewel je bij het passen van kledingstukken uit winkels natuurlijk altijd te maken hebt met eerdere ‘pas-sessies’, is het dragen van een beha van iemand anders misschien nog wel een tikkeltje minder fris.

Heb jij weleens zoiets meegemaakt in een winkel?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

500+

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

21 DEC 2017

Ze zijn een veelbesproken generatie, de millennials. Ze zijn verwend, eten voornamelijk avocado’s en zijn alleen maar met hun smartphone bezig.

Of daar nu een kern van waarheid in zit of niet, millennials zelf weten heel goed welke geruchten de ronde doen over hen.

#MillennialNewYearResolutions

Op Twitter delen ze massaal hun goede voornemens met de hashtag #MillennialNewYearResolutions. Wij selecteerden de leukste voor je.


Views

62

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Blunders bedenken

Het kost dan ook slechts een weekend om al meer dan honderd blunders te bedenken. „Daarna ben ik gaan rondvragen om te kijken wat anderen overkomt.” Echt nodig is dat trouwens niet, blijkt later. „Toen het boek net op de pers lag, had ik alweer 22 blunders meegemaakt.”

Maar stel, je zit in een gênante situatie, hoe moet je daar dan mee omgaan? „Veel mensen maken de fout door een blunder veel te serieus te nemen of te gaan piekeren. Het is veel leuker en makkelijker om te lachen. Je moet leren de controle los te laten.” De meest makkelijke oplossing voor veel blunders, maar Welvaert komt in haar blunderboek ook met wat concrete ideeën. “Als je tegen een glazen deur loopt, kun je doen alsof je heel heftig neer gaat. Dan slaat de mood helemaal om naar ‘oei, wat gebeurt er nu?’ Maar het beste kun je erom lachen.”

Klaagmails en pikante foto's

Maar er zijn natuurlijk ook veel serieuzere blunders, zoals een klaagmail over je collega naar de verkeerde collega sturen. Zoals degene over wie het gaat. „Dat moet je natuurlijk wel rechtzetten. Je kunt er altijd wel een draai aan geven.” En wat nou als je iets te pikante kiekjes naar je baas stuurt? „Zeg dat je bent gehackt en je privéfoto’s zijn rondgestuurd. Dan ligt de schaamte ineens bij degene die jou intiem heeft gezien.” Eén ding is in elk geval zeker bij alle oplossingen: „We proberen het met een kwinkslag op te lossen en de humor ervan in te zien.”

Dat is volgens Welvaert ook het belangrijkste als je een blunder begaat. „Veel mensen gaan heel ernstig door het leven. Uiteindelijk verdwijnen dingen als blunders toch op de achtergrond. Laten we een beetje lachen met onszelf en dingen niet te zwaar opnemen.”


Views

21

'Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten'
Likeability of 3

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Hallucinaties komen vaak voor bij ayahuasca-rituelen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

10 NOV 2017

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.

Ook in Nederland worden ayahuasca-rituelen georganiseerd. Geïnteresseerden kiezen er onder meer om dit te ondergaan omdat ze bepaalde traumatische gebeurtenissen in hun leven willen verwerken en op zoek zijn naar betekenis. Ayahuasca zou ervoor zorgen dat je de dingen weer helder ziet.

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit Exeter en University College London blijkt dat het gebruik van ayahuasca zou kunnen helpen tegen depressies en alcoholverslavingen.

De onderzoekers bestudeerden de data van meer dan 96.000 mensen die deelnamen aan de Global Drug Survey. De 527 respondenten hiervan die ayahuasca gebruikten, gaven hun welzijn een hogere score dan de andere respondenten. Dit waren groepen die andere psychedelische drugs als lsd en paddo’s gebruiken en groepen die geen psychedelische drugs gebruikten.

Daarbij werd het problematisch gebruik van alcohol van de groepen vergeleken. De respondenten die in het voorbije jaar ayahuasca gebruikten rapporteerden - alhoewel hun alcoholinname nog steeds te hoog was - minder problematisch alcoholgebruik dan de groep die andere psychedelische drugs gebruikte.

De onderzoekers concluderen dat ayahuasca als een ‘belangrijk, sterk middel’ kan dienen bij het behandelen van alcoholverslaving en depressies. Ze roepen op tot het verder doen van onderzoek om erachter te komen of het daadwerkelijk een veilig medicijn kan zijn.

Het Trimbos Instituut adviseert op de site drugsinfo.nl dat er nog te weinig wetenschappelijk bewijs is om vast te stellen dat ayahuasca psychische klachten kan verminderen. Ook zou het klachten juist kunnen verergeren, waarschuwt Trimbos. „Het kan juist ongunstig zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren.”


dislike
user_36456637aa97c5822bdb2fc8e4a32a988ae12be2_avatar

Views

100+