Likeability of 5

Wetenschappers werken aan plantaardige anticonceptie

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

Wetenschappers zijn een nieuw anticonceptiemiddel op het spoor. Een letterlijk plantaardig middel: ze halen twee stofjes uit een mangoplant. Deze stofjes zorgen ervoor dat een zaadcel niet snel genoeg kan zwemmen om zich te nestelen in de eicel.

Hard werken

Als een zaadcel zich wil nestelen in een eicel, zal hij daar hard voor moeten werken. Met behulp van zijn staartje kan hij hard genoeg zwemmen om door de dikke wanden van het eitje heen te komen en zo uiteindelijk een vrucht te vormen. Dat harde zwemmen doet hij door een zweepslag te maken met het staartje, waardoor er genoeg kracht wordt gegenereerd.

Calcium

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Die zweepslagen kan hij maken dankzij een calciumkanaal dat CatSper heet, legt Scientias uit. Dat kanaal gaat open, waarna calcium naar het staartje kan vloeien en de bewegingen ontstaan. Het hormoon progesteron speelt daar een belangrijke rol in. Progesteron klampt zich vast aan het eiwit ABHD2, wat er vervolgens voor zorgt dat het calciumkanaal opengaat.

Tenzij je dat proces dus dwarsboomt. Wetenschappers gingen op zoek hoe ze dat kunnen doen. Daarvoor doken ze met de neus in bijzondere boeken, namelijk boeken over anticonceptiemiddelen van inheemse volken. In die boeken kwamen ze het stofje pristimerin tegen, afkomstig van de plant Tripterygium wilfordii en lupeol, onder meer te vinden in de mangoplant. Deze twee stofjes zorgen er allebei voor dat de progesteron zich niet bindt aan het eiwit. Waardoor het calciumkanaal dus niet opent en het zaadcelletje niet sterk genoeg is om door de eicel heen te breken.

Niet krachtig genoeg

Bijkomend voordeel is dat het de spermacellen niet stillegt. „Het is niet giftig voor de spermacellen: ze kunnen nog steeds bewegen. Maar ze kunnen niet die krachtige slag ontwikkelen”, legt onderzoeker Polina Lishko uit.

Dat zou een vervanging kunnen zijn voor hormonale anticonceptie. Via een pleister of een vaginale ring kan het stofje permanent worden afgegeven aan het vrouwelijk lichaam, zodat de spermacellen de eicel niet kunnen bevruchten. Ook als morning after lijkt dit een goede oplossing. Sperma moet vijf tot zes uur rijpen in het lichaam van de vrouw. Als er snel wordt gehandeld, kan de bevruchting voorkomen worden.


lol
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

8

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Ze zijn een veelbesproken generatie, de millennials. Ze zijn verwend, eten voornamelijk avocado’s en zijn alleen maar met hun smartphone bezig.

Of daar nu een kern van waarheid in zit of niet, millennials zelf weten heel goed welke geruchten de ronde doen over hen.

#MillennialNewYearResolutions

Op Twitter delen ze massaal hun goede voornemens met de hashtag #MillennialNewYearResolutions. Wij selecteerden de leukste voor je.


Views

62

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Blunders bedenken

Het kost dan ook slechts een weekend om al meer dan honderd blunders te bedenken. „Daarna ben ik gaan rondvragen om te kijken wat anderen overkomt.” Echt nodig is dat trouwens niet, blijkt later. „Toen het boek net op de pers lag, had ik alweer 22 blunders meegemaakt.”

Maar stel, je zit in een gênante situatie, hoe moet je daar dan mee omgaan? „Veel mensen maken de fout door een blunder veel te serieus te nemen of te gaan piekeren. Het is veel leuker en makkelijker om te lachen. Je moet leren de controle los te laten.” De meest makkelijke oplossing voor veel blunders, maar Welvaert komt in haar blunderboek ook met wat concrete ideeën. “Als je tegen een glazen deur loopt, kun je doen alsof je heel heftig neer gaat. Dan slaat de mood helemaal om naar ‘oei, wat gebeurt er nu?’ Maar het beste kun je erom lachen.”

Klaagmails en pikante foto's

Maar er zijn natuurlijk ook veel serieuzere blunders, zoals een klaagmail over je collega naar de verkeerde collega sturen. Zoals degene over wie het gaat. „Dat moet je natuurlijk wel rechtzetten. Je kunt er altijd wel een draai aan geven.” En wat nou als je iets te pikante kiekjes naar je baas stuurt? „Zeg dat je bent gehackt en je privéfoto’s zijn rondgestuurd. Dan ligt de schaamte ineens bij degene die jou intiem heeft gezien.” Eén ding is in elk geval zeker bij alle oplossingen: „We proberen het met een kwinkslag op te lossen en de humor ervan in te zien.”

Dat is volgens Welvaert ook het belangrijkste als je een blunder begaat. „Veel mensen gaan heel ernstig door het leven. Uiteindelijk verdwijnen dingen als blunders toch op de achtergrond. Laten we een beetje lachen met onszelf en dingen niet te zwaar opnemen.”


Views

21

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

51

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten'
Likeability of 3

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Hallucinaties komen vaak voor bij ayahuasca-rituelen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.

Ook in Nederland worden ayahuasca-rituelen georganiseerd. Geïnteresseerden kiezen er onder meer om dit te ondergaan omdat ze bepaalde traumatische gebeurtenissen in hun leven willen verwerken en op zoek zijn naar betekenis. Ayahuasca zou ervoor zorgen dat je de dingen weer helder ziet.

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit Exeter en University College London blijkt dat het gebruik van ayahuasca zou kunnen helpen tegen depressies en alcoholverslavingen.

De onderzoekers bestudeerden de data van meer dan 96.000 mensen die deelnamen aan de Global Drug Survey. De 527 respondenten hiervan die ayahuasca gebruikten, gaven hun welzijn een hogere score dan de andere respondenten. Dit waren groepen die andere psychedelische drugs als lsd en paddo’s gebruiken en groepen die geen psychedelische drugs gebruikten.

Daarbij werd het problematisch gebruik van alcohol van de groepen vergeleken. De respondenten die in het voorbije jaar ayahuasca gebruikten rapporteerden - alhoewel hun alcoholinname nog steeds te hoog was - minder problematisch alcoholgebruik dan de groep die andere psychedelische drugs gebruikte.

De onderzoekers concluderen dat ayahuasca als een ‘belangrijk, sterk middel’ kan dienen bij het behandelen van alcoholverslaving en depressies. Ze roepen op tot het verder doen van onderzoek om erachter te komen of het daadwerkelijk een veilig medicijn kan zijn.

Het Trimbos Instituut adviseert op de site drugsinfo.nl dat er nog te weinig wetenschappelijk bewijs is om vast te stellen dat ayahuasca psychische klachten kan verminderen. Ook zou het klachten juist kunnen verergeren, waarschuwt Trimbos. „Het kan juist ongunstig zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren.”


dislike
user_36456637aa97c5822bdb2fc8e4a32a988ae12be2_avatar

Views

100+

De ballenbakboot in met guilty pleasures

Twee bezoekers genieten van een schietspelletje in de Ton Ton Club in Amsterdam West. / Thom van Boheemen

Foto van 'Daisy Heyer'

Terug naar vroeger: het lijkt een heuse hype onder millennials om tijdens avondjes uit zoveel mogelijk terug in de tijd te gaan.

Uitgaan op 90’s-muziek of de hele avond fanatiek spelletjes spelen in een arcadehal... het is al lang geen ongewoon verschijnsel meer onder twintigers. Sterker nog: een beetje terug in de tijd gaan tijdens een avondje uit spreekt zóveel mensen aan, dat sommige organisatoren de vraag niet meer aan kunnen. Het ene na het andere initiatief wordt uit de grond gestampt en vooral in onze hoofdstad kun je het zo gek niet bedenken: als je maar teruggaat naar de kindertijd van millennials, dan is het (vaak) al geslaagd.

Ballenbakboot

Zo bedacht rederij Stromma voor de Amsterdamse Museumnacht in samenwerking met Canal Tours Amsterdam de ‘ballenbakboot’: een boot vol met - je raadt het al - ballenbakballen. De boot vaart aanstaande zaterdag van 19.30 uur tot 23.30 vanaf de Stadhouderskade 520. Onder het genot van guilty pleasure-hits uit de jaren 90 ‘zwem’ je zo'n twintig minuten lang door de ballenbak op de Amsterdamse grachten. En je kunt op zoek naar verschillende prijzen die op de bodem van het ballenwalhalla te vinden zijn.

Zo gaat de ballenbakboot er dus zo'n beetje uit zien. / Facebook Ballenbakboot evenement

Dat het evenement best wat bekijks zou trekken hadden ze bij Stromma wel verwacht, maar dat er minder dan een week van tevoren bijna 7000 mensen op geïnteresseerd staan bij het evenement op Facebook, dat hadden ze bij Stromma ook niet helemaal voorzien.

„Tuurlijk, we hadden het wel gehoopt”, zegt Nadin van de Rest van Stromma tegen Metro. „Het idee ontstond eigenlijk spontaan omdat we al vaker met Museumnacht hebben samengewerkt en nu met iets origineels wilden komen. Nou dat is gelukt, al verwachten we niet dat al die mensen ook daadwerkelijk komen hoor. Maar we raden wel aan vroeg te komen als je zeker aan boord wilt.”

‘Even gek doen’

Waarom de ballenbakboot zo in trek is bij het Amsterdamse publiek volgens Nadin? „Ik denk dat mensen het gewoon leuk vinden om een beetje gek te doen”, zegt ze lachend.

Kimberly van der Velden van de Nederlandse arcade- en spelletjeshal TonTon Club denkt daar toch iets anders over. „Wij merken dat er in deze tijd van social media na een bepaalde leeftijd ook een grote hang is naar 'gezellig met zijn allen een bordspel doen' in plaats van in je eentje thuis achter de spelcomputer te hangen. Bovendien hebben millennials nu best wat geld te besteden en dat geven ze graag uit aan sociale gelegenheden, zoals bij ons.”

Spelletjes bij de TonTon Club in Amsterdam Centrum. / Thom van Boheemen

TonTon Club opent binnenkort een derde locatie in Amsterdam, deze keer in Oost. „Daar zal hetzelfde concept worden aangehouden als in West”, legt Van Der Velden uit. „Japanse cuisine, flipperkasten en gezelschapsspelletjes. Of wij merken dat een bepaald spelletje populairder is dan een andere game? Dance Dance Revolution doet het altijd goed bij iedereen.”

Alles met 90’s is goed

Dance Dance Revolution: ook zo'n spelletje uit de jaren 90 wat het goed doet bij millennials. Wat is toch de magie van die 90’s?

,,Ik denk dat als we het hebben over de 90's als tijdperk dat het gewoon een heel uniek tijdperk is”, legt Melle Schellekens van het feestje Terug Naar Toen uit. Het feest wordt 10 november voor de tweede keer georganiseerd in de Chin Chin Club in Amsterdam, maar draait in totaal al elf jaar mee in het nachtleven. Op het feest wordt tegenwoordig vooral muziek uit de 90's en 00's gedraaid, waar tien jaar geleden nog werd teruggegrepen naar de jaren 80 en 90.

Happy Times

Schellekens merkt niet dat het drukker wordt op zijn feestjes; ,,Maar vooral alles wat uit de 90's komt is op dit moment ontzettend in. Dat merk ik wel. Denk maar aan de Super Nintendo die laatst in minivariant is uitgebracht en meteen overal uitverkocht was. Je had ont-zettend veel rages in de jaren '90. De cd kwam, de computer... allemaal dingen die de basis zijn voor waar wij mee opgegroeid zijn."

Bert en Ernie gaan los tijdens de vorige editie van Terug Naar Toen in de Chin Chin Club. / Facebook Terug Naar Toen

Schellekens, zelf 32, denkt dat mensen het vooral leuk vinden om weer even terug naar die tijd te gaan omdat de 90's worden gezien als ‘happy times’. „Alles was te gek en kleurrijk. Niet alles draaide om gekke aanslagen en dat soort verschrikkelijke dingen. Mensen verlangen terug naar die tijd, daarom denk ik dat het zo goed werkt.”

Dus ook die duik in de ballenbak. Maar ondanks de enorme hype rondom 'hun' ballenbakboot, blijft het volgens Nadin voorlopig bij deze ene boot met Museumnacht. „Al sluiten we niet uit dat we het nog een keer gaan doen en het heel misschien wel een terugkerend iets wordt.” Wij springen graag in de bak!


Views

74

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Vrouwen krijgen 25 procent korting wanneer ze ongesteld zijn. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

Vrouwen die tijdens hun menstruatie willen stappen, doen dat het beste in de Israëlische stad Tel Aviv. Een bar geeft daar tijdens het ‘Bloody Hour’ namelijk 25 procent korting op drankjes aan vrouwen die ongesteld zijn.

„Ken je dat gevoel dat je 25 procent van je leven bloedt? Daarom krijg je bij ons 25 procent korting”, schrijft de bar op haar Facebookpagina. Het ‘Bloody Hour’ geldt vier avonden per week.

De Anna Lou Bar is te vinden in de Arabische wijk Jaffa. Het kortingssysteem is volgens de bar gebaseerd op eerlijkheid: vrouwelijke klanten hoeven niet te bewijzen dat ze ongesteld zijn.

De twee eigenaressen van de bar, Moran Barir en Dana Etgar, zijn volgens hln.be van mening dat op menstruatie nog altijd een taboe rust. Met de actie willen ze helpen dat taboe te doorbreken.


Views

300+