Life

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’

Beeld: OneFit

Foto van 'Elselotte Smink'

21 MRT 2017

Maandag zweten op de yogamat, woensdag je agressie botvieren op een boksbal, vrijdag baantjes trekken in het zwembad en op zaterdag bootcampen in het park, met één abonnement. Het kan met OneFit, de ‘Netflix voor sportscholen’.

Oprichters Serge Brabander en Camille Richardson zijn zelf geen fitnessgoeroe’s, maar vonden het gek dat er nog geen flexibele, onbeperkte sportabonnementen bestonden. Ze besloten het in 2013 met behulp van een investeerder zélf maar op te zetten. Met succes, want volgens Camille Richardson is het aantal gebruikers van de dienst inmiddels „een getal met meer dan vier nullen”.

Volgens de website is OneFit het grootste health- en fitnessnetwerk van Nederland en zijn er nauwelijks opzeggers. Maar is het wel doeltreffend om op maandag te zwemmen en op woensdag te boksen, als je spieren wil opbouwen of wat kilo’s kwijt wil raken? Metro deed navraag bij twee sporttrainers.

‘Minder excuses’

De Rotterdamse personal trainer Rick Mari doet sinds een halfjaar mee aan OneFit en biedt er zijn bootcamplessen aan. „Ik denk dat dit abonnement een goede laagdrempelige manier is voor mensen om te gaan sporten. Omdat er zoveel mogelijk is, blijft het leuk. En heb je dus ook minder excuses om niet te gaan”, aldus de trainer.

En volgens Mari worden je spieren zeker blij van de afwisseling. „Het hangt er natuurlijk vanaf wat je doel is, maar variatie zorgt ervoor dat je spieren zich blijven ontwikkelen. Zelfs als je elke week een totaal andere sport doet.” Volgens de Rotterdamse trainer is een combinatie van yoga en krachttraining of yoga en hardlopen in het bijzonder goed, net als mixjes van cardio, rek- en strekoefeningen.

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’

Foto: OneFit

Hoe zit het met geld?

De sportschoolhouders en clubs die aangesloten zijn bij OneFit, krijgen per bezoek betaald. „Dat bedrag ligt iets lager dan wat wij zelf vragen voor een les. Maar omdat we meer bezoekers krijgen, maakt dat niet uit”, legt Mari uit.

Maar is het onbeperkt sporten geen bedreiging voor de diensten van bijvoorbeeld personal trainers? Volgens trainer Wouter van Ommen niet. „Wij zijn ervoor om mensen een zetje in de rug te geven om hun doelen te realiseren. Wanneer mensen ons niet nodig hebben en door eigen motivatie gaan sporten, dan kunnen wij dat alleen maar toejuichen.”

Focus aanbrengen

Van Ommen is ook enthousiast over het feit dat via OneFit zoveel verschillende sporten te beoefenen zijn. „Maar als je gerichte doelstellingen wil behalen of je techniek wil verbeteren in een bepaalde tak van sport, dan raad ik toch aan om je te focussen op één à twee sporten.” Volgens de Amsterdamse personal trainer boek je dan sneller progressie en haal je je sportdoelen ook eerder. „En dat succes zorgt er dan weer voor dat mensen het sporten leuk gaan vinden en het zo ook beter vol gaan houden.”

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’

Foto: Colourbox

Volgens oprichter Camille Richardson is de variatie de reden van het succes van OneFit. „Ik heb zelf jarenlang professioneel gebasketbald. Om mijn voetenwerk te verbeteren, deed ik ook andere sporten. Het afwisselen heeft een positief effect.”

OneFit is vooralsnog alleen te gebruiken in de grote steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en voor de Duitsers in Keulen. In de Nederlandse steden zijn in totaal meer dan 300 sportscholen aangesloten. Volgens Richardson zijn er vooralsnog geen concrete plannen voor uitbereiding in Nederland, maar „Eindhoven zou misschien een goede toevoeging kunnen zijn”.

De spelregels

Je kunt zo vaak sporten als je wilt, maar per 30 dagen maximaal vier keer bij één specifieke locatie. Voorheen kregen OneFit-leden een pas opgestuurd waarmee ze à la de ov-chipkaart konden inchecken bij de locatie. Dat gaat nu ook via de app, waarmee je vlak voor de workout incheckt. De bevestiging hiervan laat je zien aan de sportbalie.

Toch geen zin om te sporten? Je kunt je aanmelding tot twee uur voor de sessie annuleren. Daarna wordt er tien euro in rekening gebracht als je niet op komt dagen. Aan het onbeperkt sporten zit wel een prijskaartje vast dat hoger is dan de meeste sportschool-abonnementen: per maand betaal je 59 euro.

BEKIJK OOK


Views

100+

Wie is toch die knappe, single neef van prins Harry?

Met zus Eliza (links), moeder Victoria en zus Kitty. Foto: Getty Images

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Nét toen we dachten echt niets meer te kunnen melden over de royal wedding van afgelopen zaterdag (de sprookjesachtige jurk, de foto’s, de bloemen, de gastenlijst en natuurlijk de bijna jaloersmakende liefde van het stel zelf), was daar ineens het loeiknappe neefje van wijlen prinses Diana.

De foto’s van de aankomst van wie al snel ‘de meest begeerde vrijgezel ter wereld’ werd genoemd, doken op bij allerlei sites en blogs. En dat snappen we best. Wie is die aantrekkelijke knul?

Piepjong en pienter

De pas 24-jarige Louis Frederick John Spencer (maar jij mag ‘m misschien wel Lou noemen), zoals zijn volledige naam luidt, is de zoon van het jonge broertje van prinses Diana. Daarmee is hij het neefje van prins Harry en prins William.

De Lord werd op 14 maart 1994 geboren. Zijn titel is burggraaf Althorp (net een rang hoger dan baron en een graad lager dan graaf) en hij groeide met twee van zijn zusjes op in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Als eerstgeboren zoon van Earl Charles Spencer, wordt de adellijke Louis na Charles’ dood de 10e Graaf Spencer. Best een flinke titel, met de bijbehorende status. Oja: en hij zal de landgoederen van papa erven. Ook best leuk. Louis is nu overigens student aan de Universiteit van Edinburgh. Mocht je nog een study abroad overwegen...

Op de foto met Nicki Minaj

Wie rapper Nicki Minaj volgt op Instagram, heeft al eerder kennisgemaakt met de knappe Lord. In 2016 bezocht de toen 21-jarige een concert van haar, waarna hij samen met haar op de foto ging.

Bekende zus

Zijn zus Lady Kitty Spencer is overigens geen onbekende in showbizz- en modeland. De 27-jarige blondine, die samen met andere zus Lady Eliza (25) en moeder Victoria Aitken door Louis naar binnen werd begeleid op de bruiloft, is model voor onder andere Dolce en Gabbana en verschijnt met haar outfits vaak in tijdschriften.

Louis heeft door de drie huwelijken van zijn vader nog een bups aan zusjes en een broertje: Lady Amelia Spencer (25) - het tweelingzusje van Lady Eliza, Lord Edmund Charles Spencer (14), Lady Lara Spencer (11) en Lady Charlotte Diana Spencer (5). Gezellig dus, aan de eettafel met kerst.

Aangezien prins Harry en Meghan gekoppeld werden door een vriendin van haar, rijst de vraag: wie koppelt jou aan deze Lord?  

BEKIJK OOK


Views

1k+

Het leed dat een vriendenuitje plannen heet

Het leed dat een vriendenuitje plannen heet

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

3 MEI 2018

Binnen nu en drie maanden een weekendje weg plannen met de vriendengroep: niet al te ingewikkeld. Zou je denken. Maar drie datumprikkers en een bijna uit frustratie kapot gegooide telefoon verder blijkt dat zo’n groepsuitje plannen met mijn vijf vriendinnen zo makkelijk nog niet is.

De een studeert, de ander werkt fulltime, weer een ander kan niet zomaar een dagje vrij opnemen vanwege haar werk in het onderwijs en ik heb als journalist vrij onregelmatige diensten, waardoor ik nogal eens in het weekend of ’s avonds werk. Het nieuws staat immers nooit stil.

Dan zijn er nog relaties, andere sociale verplichtingen en sportuitjes en vervolgens kunnen wij de komende drie maanden niet eens een weekendje met zijn allen weg. Sterker nog: een avond vinden waarop we allemaal kunnen, blijkt al een probleem (lees: uitdaging).

Woensdag bier?

Als ik mijn frustraties over de redactie gooi, blijk ik niet de enige met deze kwestie. „Herkenbaar”, vindt een collega. „Dan gooien we er maar weer een datumprikker uit.” De mannelijke collega’s zien de moeilijkheden niet zo. „Bij ons is het gewoon: ‘Woensdag bier drinken? Ja, is goed’.”

Dat werkt natuurlijk prima, maar als je echt een datum wil waarop de hele vriendengroep kan, is die methode helaas niet waterdicht. En ook die datumprikker werkt alleen als iedereen ‘m direct invult. Anders loop je het risico dat er tussendoor alweer allerlei nieuwe afspraken zijn gemaakt.

Regel

Rosan (24) heeft een betere oplossing. „Wij hebben nu een nieuwe regel: we spreken iedere twintigste van de maand af. Of het nu een zaterdag, maandag of dinsdag is. Je zorgt maar dat je vrij bent.” Tot nu toe loopt dat goed in hun tienkoppige vriendengroep. „Niet dat afspreken daarvoor zó moeilijk ging, maar op deze manier heb je in ieder geval altijd een datum. Dat kun je daarna altijd nog vaker afspreken met minder, en dan is het ook niet zo erg als iemand er een keer niet bij is.”

Ook Sanne (30) heeft zo’n grote vriendengroep, bij wie het „heilige vriendinnenweekend” áltijd lukt. Hun geheim? „We plannen het weekend ieder jaar meteen weer in voor het volgende jaar. Altijd het één na laatste of het laatste weekend in mei. Zo weet iedereen al ruim een jaar van tevoren waar zij aan toe is en kunnen we op tijd vrij vragen.”

Systeem

Erbij neerleggen dat het nou eenmaal niet gaat lukken met zijn allen is ook nog een optie. Esther (25) heeft dat met haar vriendengroep – „zes drukbezette mensen” – gedaan. We hebben nu een systeem dat we vaker afspreken, maar dan met alle mensen die kunnen. Dus als je er de ene keer niet bij kan zijn, duurt het gelukkig niet zo lang voordat we weer afspreken en je wellicht wel kan.”

Ik besluit het nog éénmaal te proberen en een datumprikker aan te maken. Er moet toch wel een weekend te vinden zijn waarop we allemaal kunnen. Augustus 2020 wellicht, meiden?

BEKIJK OOK


Views

500+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

500+

Camera videoCoachella wereldwijd ongekend populair: maar waarom?

Festivalgangers op de foto bij het reuzenrad van Coachella 2017. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

14 APR 2018

De timeline van de gemiddelde Nederlandse dame staat na dit weekend waarschijnlijk volgestouwd met foto's en filmpjes van het immens populaire festival Coachella.

Veren, korte broekjes, feestende dames met een grote glimlach en vooral de aanblik van dat immense reuzenrad op het festivalterrein: je word er op dit moment mee doodgegooid als je je Instagram opent. Menig celebrity staat van het weekend te feesten in de hitte op het terrein van de Empire Polo Club, in Indio, Californië en ook aankomend weekend is het weer raak. Coachella is hot, maar wat vinden we toch zo leuk aan dat festival waar menig Nederlander van droomt ooit aanwezig te zijn? En waarom zou zo'n enorm festijn ergens anders nooit zoveel aandacht op social media genereren?

Metro zet een paar puntjes voor je op een rijtje en sprak met Kunna Haan, mede-eigenaresse van PaardenKracht (van die gezellige fotostands en eigen stages op bijvoorbeeld Amsterdam Open Air), verantwoordelijk voor de aankleding van verschillende festivals, social influencer en bovenal: vaste Coachella-gast.

1. De celebrity's

Eén van de redenen dat Coachella ergens anders ter wereld - bijvoorbeeld in Nederland - nooit zo goed zou werken als in het Amerikaanse Californië is dat de grootste sterren ter wereld natuurlijk van Amerikaanse bodem komen. En aangezien het festival voor hen om de hoek plaatsvindt, is het een kleine moeite om een paar uurtjes langs te komen op het festival (meestal vanwege een enorme sponsordeal en ver weg van het ‘normale’ publiek, maar ach).

„Merken zijn hier vol opgedoken door samen te werken met de sterren", meent ook Kunna. „En ook met andere influencers. Die merken organiseren vele afterparty's en dayparty’s gedurende het event. In ruil voor gratis kaartjes of verblijf wordt gevraagd of de celebrities voor de merken posten. En dat is een van de redenen waarom er zoveel van Coachella te zien is op social media."

Getty Images

Zo kan het dus zomaar voorkomen dat je tijdens je bezoek aan Coachella opeens Kylie Jenner, Rihanna of Katy Perry tegen het lijf loopt. Of in ieder geval: dat gevoel hebben mensen. En dat zorgt voor een enorme boost voor de kaartverkoop. Want wie wil er nou niet twerken met Rihanna?

Kylie Jenner tijdens Coachella 2017. / Instagram: @kyliejenner

2. De social influencers

Coachella is niet alleen ongekend populair bij Nederlandse social influencers als Negin Mirsalehi (3,9 miljoen volgers op Instagram) en Kunna zelf (28,7 duizend volgers), ook de buitenlandse dames die het megagoed doen op social media moeten gezien worden op het festival. Denk bijvoorbeeld aan de Russische blogger Mary Leest, (666 duizend volgers), de Duitse Jüli Mery (480 duizend volgers) of de Poolse blogger Julia Kuczyńska (1 miljoen volgers). Coachella trekt aan, dus moeten de vloggers, bloggers en modellen er koste wat kost aanwezig zijn. Bijna alsof het om een kolossale bedrijfsborrel gaat. En zolang we alleen de Nederlandse influencers op onze festivals zien, zullen festivals als Mysterland, Amsterdam Open Air of Lowlands het - slechts - voornamelijk goed doen bij het Nederlands publiek.

De Duitse blogger Jüli Mery. / Instagram: @juelimery

De Russische Mary Leest. / Instagram: @maryleest

3. Het weer

Je kunt veel zeggen over het Nederlandse weer, maar over één ding zijn we het vast eens: het is zo veranderlijk als het maar kan. Dat is in Californië wel anders, met haar zonnige dagen en bijna minimale kans op neerslag. Kortom: de locatie waar Coachella al vanaf de start in 1999 plaatsvindt, creëert de perfecte weersomstandigheden voor een geslaagd festival. Want hoe je het ook wendt of keert, men feest toch liever in de stralende zon dan in de stromende regen.

4. Fotogeniek

Nog zo'n ding: die stralende zon zorgt ervoor dat een groot deel van die oh zo bekende festivalfoto's op Coachella worden genomen tijdens Golden Hour: een bekende term uit de fotografie, waarmee het uur vlak voor zonsondergang bedoeld wordt. Foto's die dan gemaakt worden komen vaak prachtig uit de verf vanwege het rodere, zachtere daglicht dat door de zonsondergang veroorzaakt wordt. Geen bewolking is een garantie voor goede foto's tijdens het gouden uurtje. En die garantie... die hebben we in Nederland helaas zelden.

Kunna tijdens Coachella 2017. / Instagram: @kunnahaan

„Coachella is gewoon ook heel fotogeniek", vertelt Kunna. „Het is een prachtige locatie met alle palmbomen, de open velden, het reuzenrad... En de kunstsculpturen die ze bouwen zijn ook echt te gek. Het voldoet helemaal aan de zogenaamde ‘vereisten’ van het perfecte Instagramplaatje en dat laten de bezoekers graag aan de buitenwereld zien."

Instagram: @xeniaoverdose

5. De knetterharde line-up

Oké, we geven toe dat wij in Nederland met een Pinkpop en Lowlands ook best een fijne line-up - inclusief wereldsterren - hebben, maar toch komen we niet in de buurt van de line-up van Coachella. Wie een kaartje voor het festival weet te bemachtigen, verdient sowieso al een dikke pluim (allebei de weekenden met meer dan 126.000 bezoekers waren binnen 40 minuten uitverkocht), maar diegene kan dan ook genieten van de crème de la crème uit de muziekindustrie. Drake, Pharell Williams, Lady Gaga, Lorde, Kendrick Lamar en Radiohead zijn slechts het kersje op de taart van artiesten die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen.

Kunna: „Coachella boekt echte wereldacts, en vooral ook wereldacts uit elk muzikaal genre. Vorig jaar waren de drie grote headliners Radiohead, Lady Gaga en Kendrick Lamar. Dit laat duidelijk de verscheidenheid zien van het muzikale programma. En dit zijn er slechts drie, maar het rijtje wereldacts is echt enorm op Coachella."

„Er zijn weinig tot geen festivals in Nederland die zulke grote diverse mega-acts boeken, dat is gewoonweg te duur. Artiesten zoals bijvoorbeeld Daft Punk hebben op Coachella gespeeld, dat hebben we op een Nederlands festival helaas nog niet kunnen regelen."

„Daarbij zijn mensen in Amerika ook gewend om hogere prijzen voor tickets te betalen. Coachella draait bijvoorbeeld erg goed op de VIP kaarten (die kosten meer dan 1000 dollar. Speciale artiestentickets worden verkocht voor 5000 dollar). Hier worden er echt duizenden van verkocht. In Nederland moet je hier echt niet mee aankomen, daar zijn wij veel te nuchter voor."

Lady Gaga tijdens Coachella 2017. / Getty Images

BEKIJK OOK


Views

500+

Lijnen 2.0: zenuw die hongersignaal geeft bevriezen

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

21 MRT 2018

Wat als je echt wil afvallen, maar dat ene stemmetje in je hoofd blijft vragen om teveel en ongezond eten? Dan schakel je toch dat stemmetje uit. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Emory universiteit in Atlanta blijkt dat dat bij mensen met obesitas werkt.

De universiteit staat bekend als een van de beste universiteiten van de Zuidoostelijke Verenigde Staten en één van de beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het onderzoek dat zij nu hebben uitgevoerd wordt dan ook door verschillende bronnen baanbrekend genoemd. Het is natuurlijk ook niet niks om delen van het menselijk lichaam zelf uit te schakelen.

Weinig resultaat

In Amerika zijn 160 miljoen mensen te zwaar of hebben officieel obesitas. Slechts vijf tot tien procent van deze mensen zou op de lange termijn succes hebben met een 'gewoon' afvalprogramma. Wetenschappers van de Emory universiteit willen dit percentage omhoog brengen en bedachten hun eigen oplossing: het dempen van de signalen die het lichaam vertellen dat het honger heeft.

De proef voor deze studie bleek bijzonder effectief: maar liefst honderd procent van de proefpersonen had minder honger, zonder complicaties of andere bijeffecten. De meesten verloren binnen negentig dagen gewicht. Dat zijn fijne uitkomsten voor Amerikanen, waar tweederde van de bevolking overgewicht heeft. Maar ook in Nederland kan de techniek in de toekomst wellicht een uitkomst bieden. Hier zou één op de tien kilo's moeten verliezen voor de gezondheid.

Teveel signalen

Diëten, bootcamps in het park en alle thuiswinkel apparaten bij elkaar opgeteld kunnen er niet voor zorgen dat de Amerikaanse bevolking op de lange termijn een gezond gewicht behaalt en behoudt. En volgens dokter David Prologo - één van de wetenschappers die meewerkte aan dit onderzoek - is dat ook niet zo gek. „Mensen die overgewicht of obesitas hebben, krijgen overmatig veel hongersignalen" verklaart hij tegenover Daily Mail.

Die overactiviteit is een onderdeel van het hebben van obesitas. Als we honger hebben gaat er een signaal van de maag naar de hersenen via de zogenoemde nervus vagus. Dat is een zenuw die direct uit de hersenen ontspringt. Het doorgeven van dit signaal zorgt ervoor dat onze hersenen registreren dat we honger hebben. Bij mensen met overgewicht zou deze communicatie tussen maag en hersenen verstoord zijn.

Meer eten

Ook al zijn er genoeg calorieën binnengekomen om het lichaam op gang te houden, de maag wil meer en blijft signalen de nervus vagus door sturen. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om deze zenuw vrijwel pijnloos op te sporen en te bevriezen. Ongeveer de helft van de baan wordt bevroren, zodat patiënten niet hun hele eetlust verliezen.

Dertig, zestig en negentig dagen na de behandeling voelden alle proefpersonen zich minder hongerig. Op één proefpersoon na was iedereen een deel van zijn of haar overgewicht kwijt. Gemiddeld duurt het zo'n negen tot twaalf maanden voordat de zenuw weer gaat werken. Volgens dokter Prologo genoeg tijd om een nieuw en gezond voedingspatroon aan te leren zonder constant gestoord te worden door hongersignalen.

Volgens de wetenschappers kan het bevriezen van de zenuw vooral patiënten met milde obesitas helpen. Mensen met zware obesitas krijgen namelijk vaak operaties als een maagverkleining, maar voor mensen met milde obesitas is deze optie er meestal niet. Ondertussen hebben zij wel evenveel moeite met het binnen de perken houden van hun calorie-inname. Zij worden op diëten gezet of de sportschool in gepraat, wat vervolgens op de lange termijn niet blijkt te werken. Om die reden zijn de onderzoekers erg blij met hun nieuwe manier van het bestrijden van overgewicht.

BEKIJK OOK


Views

500+

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Smartphones op tafel maken dineren minder leuk Foto: Pexels / Helena Lopes

Foto van 'Sofie Smulders'

1 MRT 2018

Ligt jouw smartphone tijdens een etentje naast je bord of laat je ‘m in je broekzak zitten? Dat laatste is volgens onderzoekers een beter idee.

Wetenschappers van de Universiteit van Britisch Columbia in Canada stuurden 300 participanten naar een dinertje met vrienden of familie. Sommige proefpersonen moesten hun telefoons op tafel laten liggen, de rest had 'm opgeborgen.

Na het diner kreeg iedereen een vragenlijst voor zijn neus met als centrale vraag: hoeveel plezier heb je beleefd aan dit etentje? Proefpersonen moesten aangeven in welke mate ze afgeleid, geïnteresseerd of juist verveeld waren tijdens het eten.

Sneller afgeleid

De resultaten lieten zien dat de mensen die hun smartphone op tafel hadden liggen, het diner als minder leuk ervoeren, bovendien voelden ze zich een stuk sneller afgeleid van hun gezelschap.

„Hoe handig smartphones ook zijn, onze bevindingen bevestigen wat velen al hadden verwacht. Als we onze telefoons gebruiken wanneer we met mensen zijn waar we van houden, hebben we minder plezier - nog afgezien van de kans dat we hen ermee beledigen”, legt onderzoeker Ryan Dwyer de resultaten uit.

De onderzoekers hadden overigens verwacht dat mensen die hun smartphones naast zich op tafel hadden liggen zich minder zouden vervelen, zodat ze ernaar konden grijpen wanneer het gesprek stilviel. Deze voorspelling kwam dus niet uit.

BEKIJK OOK


Views

100+

Deze muziek draaien we het liefst met Valentijnsdag

Muziek en de liefde kan zo goed samengaan.

Foto van 'Ingelise de Vries'

14 FEB 2018

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een dag die de een stilletjes voorbij laat gaan, terwijl de ander het uitgebreid viert. Waar het precies vandaan komt, zijn we nog steeds niet over uit. Wel is het een dag waar je inmiddels niet meer omheen kunt.

Of je nou samen bent met de liefde van je leven, een spannende date hebt, enorm veel liefdesverdriet hebt of gewoon een anti-Valentijn bent, er wordt op de 14e van februari een hoop muziek geluisterd. En als ze ergens weten wat voor muziek er wordt geluisterd, dan is het bij de streamingdiensten wel. Spotify besloot te kijken naar de data van 2016 en 2017 en kwam er zo achter wat de meest sexy, liefdevolle, verdrietige en anti-Valentijnsdag muziek is.

Liedjes voor de liefhebbers

Het platform onthulde daarom ook de meest populaire nummers als het gaat om liefde, seks, liefdesverdriet en natuurlijk de anti-liedjes. Voor iedereen blijkt een passend nummer te zijn, blijkt uit de top tien lijstjes van de streamingsdienst. Ed Sheeran, The Weeknd en Sam Smith zijn een paar van de artiesten waar we naar luisteren ten tijde van liefde, lust of liefdesverdriet.

Liefde

De Engelsman die ons al tijden overspoelt met zijn hits, Ed Sheeran, doet het goed bij de verliefde mensen. Hij wordt dan ook de koning van het moderne liefdeslied genoemd. Dat komt door onder andere Perfect, Photograph en Thinking Out Loud. Het moge duidelijk zijn dat de net verloofde Sheeran ook echt stapeldol is op zijn geliefde.

Wat sexy deuntjes betreft, grijpen we liever naar The Weeknd. Harten van luisteraars gaan sneller kloppen van zijn hits Earned It, Often en The Hills. Gratis tip voor als je die spannende date hebt morgen. Of een andere keer.

Niks met Valentijn

Wie echter een gruwelijke hekel heeft aan Valentijnsdag, kan ook gewoon terecht in de muziek. Niks zoetsappige cadeau's, dates, rozen en chocola, de haters kiezen liever voor een nummer dat ze sterker laat voelen of de onafhankelijkheid weerspiegelt. Een beetje rebels dus. En hoe doe je dat nou beter dan met No Scrubs van TLC? Precies.

Helaas zijn er ook heel wat gebroken harten zo halverwege februari. Muziek kan daarin troost geven, maar het blijkt dat we onszelf toch liever een beetje extra uitdagen tot een nog groter tranendal. En hoe doe je dat beter dan met muziek? Moeilijke tijden worden vaak van een soundtrack voorzien door Sam Smith met zijn emotionele Too Good At Goodbyes.

Wat draaien we voor Gordon?

In elk geval ben je niet alleen als je geen geluk hebt in de liefde. Ook Gordon lukt het nog steeds niet om de ware aan de haak te slaan. Nadat het programma waarin hij zou trouwen met de winnende kandidaat geen succes opleverde, is ook zijn nieuwe liefde geen succes. Een blije post van Gordon over zijn nieuwe liefde, werd door de man in kwestie meteen ontkend. Een leger advocaten komt er inmiddels aan te pas. Wat voor nummer draai je nou voor Gordon?

We vroegen het Mark van der Molen die in de middag te horen is op 3FM, samen met zijn compagnon Rámon. ,,Ik heb Death Cab For Cutie met Someday You Will Be Loved altijd een mooi liefdesliedje gevonden. Geschreven vanuit de eikel in de relatie. "Ooit word ik een verre, zwarte herinnering en zal er iemand zien die jou wel goed behandelt." Nou weet ik niet of Gordon van indierock houdt, anders is Riskay met Smell Yo Dick een goeie."

Anoul Hendriks van Radio 538 twijfelt tussen HIM van Sam Smith en Meant To Be van Bebe Rexha en Florida Georgia Line. Hij kiest toch voor Bebe. ,,Een lied dat bijna net zo vers is als het liefdesdebacle van Gordon. De New Yorkse “Bebe” (bekend van Martin Garrix - In The Name Of Love) lijkt op haar nieuwe hit zelf ook in de rug gestoken door een minnaar & geeft een soort Bob Marley-achtige twist aan de situatie: “If it’s meant to be, baby just let it be.” Het is goed zo. Everything’s gonna be alright; kop op… & voeten op het dashboard."


Views

100+