5 x Boeken die je helpen je voornemens vol te houden

17 februari 2017 om 16:24Elselotte Smink
5 x Boeken die je helpen je voornemens vol te houden
Foto: Unsplash

Van een paar kilo's afvallen tot een stapje hoger klimmen op de carrièreladder of eindelijk de liefde van je leven vinden: als het nieuwe jaar van start gaat, stellen we massaal goede voornemens op.

Maar wat als het niet zo wil vlotten met de goede voornemens, of je simpelweg nog geen duidelijk idee hebt wát je precies wil veranderen? Het lezen van een zelfhulpboek kan je hier een handje bij helpen, door je net even een extra literair steuntje in de rug te geven. Metro selecteerde er een paar, die heus niet allemaal even zweverig zijn. Lees mee:

Foto: Unsplash

1. The Miracle Morning

Hal Elrod schreef dit boek in 2007, bij wijze van zelftherapie na een zwaar ongeluk waardoor hij depressief raakte en bijna alles in zijn leven verloor. Om vervolgens alles weer van begin af aan op te bouwen. In dit relatief kleine boek legt Elrod uit hoe: door elke ochtend een uur eerder op te staan. Die tijd vult hij onder andere in met sporten, mediteren en het opzeggen van positieve zinnen en doelen. In het boek worden verder succesverhalen uitgelicht van enkele MM’ers (deelnemers aan de Miracle Morning, red.).

Handig voor: iedereen die ervan droomt eerder op te staan en meer doelen te bereiken. In de vroege ochtend is het nu eenmaal een stuk rustiger in de wereld (lees: op Instagram) en word je ook minder snel afgeleid.

Giphy

2. Jij bent een badass! ‘twijfel niet langer aan jezelf en start een fantastisch nieuw leven’

Voor wie zelfhulpboeken niet pittig genoeg vindt, is dit boek van Jen Sincero een aanrader. Sincero had zelf namelijk een hekel aan het genre en besloot het daarom zelf heel anders aan te pakken. Het resultaat? Een nuchtere oppepper voor je zelfvertrouwen, met veel voorbeelden van hilarische situaties waar de schrijver zelf in terechtkwam (zo kreeg ze een baan aangeboden nadat ze op haar cv wat leugens had verkondigd) én hoe zij dit oploste. Bovendien is Sincero niet vies van een scheldwoordje hier en daar, wat het een luchtig geheel geeft.

Handig voor: mensen die willen werken aan een beter zelfbeeld, of angsten willen overwinnen.

Foto: Unsplash

3. The Slight Edge

Jeff Olson vertelt in dit boek eenzelfde verhaal als Hal Elrod, namelijk hoe je door ogenschijnlijk kleine aanpassingen met een positieve insteek, meer ‘succes’ behaalt in je leven. Elrod legt dit uit door middel van talloze voorbeelden, mooie omschrijvingen (hij bokste zichzelf op van strandwachter tot baas van een miljoenenbedrijf) en zelfs grafieken.

Handig voor: vlotte lezers die bijvoorbeeld een eigen bedrijf willen starten, geld willen sparen of een promotie willen maken.

Foto: Unsplash

4. De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown is een wetenschapper die zich bezighoudt met schaamte, moed en kwetsbaarheid. In 2010 werd ze over de hele wereld bekend met haar TEDx-voordracht, waarin ze vertelt waarom het zo belangrijk is om je kwetsbaar op te stellen. In dit boek legt ze hier meer uit over jezelf zijn in een wereld van perfectionisme en moedigt ze je dan ook aan om ook vooral niet perfect te willen zijn. Een heel andere insteek dan de meeste zelfhulpboeken, waarin juist gestreefd wordt naar een leven vol met succes.

Handig voor: perfectionisten (om het af te leren), sloddervossen (om het te omarmen) en lezers die graag boeken lezen met een wetenschappelijke insteek.

Foto: Unsplash

5. The Five Love Languages

Dit is er één in de categorie ‘liefdestherapie’, van Gary D. Chapman. De relatietherapeut wil je in dit boek leren om je geliefde (of spouse, zoals Chapman het noemt) beter te begrijpen. Zo laat hij zien dat er verschillende typen mensen zijn, waar de één behoefte heeft aan veel aandacht, is het voor de ander juist belangrijk om tradities in ere te houden. Klinkt misschien logisch, maar door de vele lieve verhalen uit zijn praktijk wordt een hoop duidelijk.

Handig voor: als je in een relatiedipje zit, dat vooral wil voorkomen of wanneer je gewoon graag verhalen over de liefde leest.

Waarom een boek?

Al sinds ‘zelfhulpgoeroes’ als Napoleon Hill (Think & Grow Rich, 1937) en Wayne Dyer (Niet morgen maar nu, 1976) in de vorige eeuw hun zelfhulpboeken schreven, worden ze massaal gelezen. In 2007 werd het genre nog populairder, toen The Secret uitkwam van Rhonda Byrne. Het is dan ook niet zo gek dat er binnen het genre van boeken over persoonlijke ontwikkeling steeds weer nieuwe titels uitkomen.

Maar voor wie niet zo gek is op lezen, is er een alternatief. Podcasts (korte, gratis radio-uitzendingen over één onderwerp) zijn namelijk in opmars, zeker als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Luister bijvoorbeeld eens naar The Self Help Hipster  of After The Jump. Zet deze uitzendingen aan tijdens een hardlooprondje of het schrobben van je keuken, en je kan meteen werken aan nóg een goed voornemen.

Giphy