App meet dronkenschap op basis van hoe je loopt

10 januari 2017 om 13:54Metro
App meet dronkenschap op basis van hoe je loopt
Foto: ANP

Onderzoekers denken dé app te hebben ontwikkeld die het leven van menig Amerikaan kan veranderen: een app die op basis van beweging meet of je nog wel kunt autorijden.

Laten we vooropstellen: met een slok op achter het stuur plaatsnemen is nooit een goed idee. Toch is het in Amerika aan de orde van de dag. In 2015 gingen ruim 121 miljoen Amerikanen de weg op terwijl ze alcohol hadden genuttigd.

Als het aan een onderzoeker aan de Worcester Polytechnic Institute (WPI) ligt, zal dit immense aantal snel kunnen dalen door een door hem ontwikkelde app. Emmanuel Agu ontwikkelde AlcoGait, dat weggebruikers waarschuwt als ze niet meer achter het stuur mogen plaatsnemen. Volgens Agu is het probleem dat veel mensen overmoedig worden als ze te veel hebben gedronken. Hij claimt dat als dronkaards hard bewijs krijgen dat ze niet meer mogen rijden, ze eerder geneigd zijn een taxi te bellen.

De app werkt heel anders dan een reguliere blaastest, waar gemeten wordt hoeveel alcohol iemand in zijn bloed heeft. De app focust zich op hoe iemand zich beweegt. Nu zowat elke telefoon een ingebouwde gps-functie heeft, is dat niet bijzonder lastig te meten. De app analyseert nauwkeurig al je bewegingen en zal volgens ingrijpen wanneer je alcoholgebruik merkbaar impact heeft op de stappen die je zet.

Uber bestellen

Agu en zijn team leggen momenteel nog de laatste hand aan de app en hopen deze voor december 2017 af te kunnen krijgen. Zo zijn er verschillende fascinerende opties die nog toegevoegd kunnen worden. „Wanneer iemand te veel heeft gedronken en de app dit heeft opgemerkt, zou je kunnen voorstellen dat de app toegang tot de auto weigert en direct een Uber voor de hem of haar bestelt. De locatie is toch al bekend."

De app wordt uitgebreid getest door een proefpersoon met bril op heeft die dronkenschap simuleert.