Life

De voordelen van een maand lang geen alcohol drinken

Foto: ANP

Foto van 'Alice Boothby'

28 DEC 2016

December is de natste maand van het jaar, zeggen ze. Niet zo gek, want met alle feestdagen wordt er behoorlijk wat afgedronken.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om in januari een maand lang alcohol te laten staan. Wat zijn nu écht de voordelen als je dit doet? Volgens Willemijn Vollebregt van het Trimbos-instituut brengt het (tijdelijk) stoppen met alcohol drinken veel voordelen met zich mee en zijn die zelfs al binnen een maand merkbaar. Zo slaap je niet alleen stukken beter zonder een slok op, ook zal ook de concentratie merkbaar toenemen. Maar er zijn nog veel meer voordelen.

Je lever normaliseert
Door slechts een maand lang niet te drinken, begint de lever zich te herstellen. Op het moment dat alcohol niet meer door de lever afgebroken hoeft te worden, heeft het tijd om andere gifstoffen af te breken. Bizar maar waar: alcohol krijgt bij de afbraak van gifstoffen altijd voorrang bij de lever. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord.

Gewichtsverlies
Vollebregt: „Wie wat kilootjes te zwaar is, kan afvallen door het schrappen van alcohol. Niet zo gek, want alcohol bevat veel calorieën. En wat extra kilo's eraf in januari, kan natuurlijk nooit kwaad." Met behulp van deze calculator kun je checken hoeveel calorieën er in alcoholische dranken zitten. We kunnen je alvast verklappen: het zijn er behoorlijk veel.

Een betere huid
Het is bewezen dat alcohol je huid grauw, droog en onzuiver maakt. Dat komt omdat alcohol de communicatie tussen je zenuwen en andere lichaamsdelen verslechtert en dat geldt ook voor de huid. Wie veel drinkt, krijgt vaak ook rode wangen, doordat de bloedvaten minder goed functioneren. Door het glas te laten staan, zal je huid zichtbaar verbeteren. Daarnaast droogt alcohol de huid ook uit omdat het de aanmaak van het het antidiuretisch hormoon tegengaat. Hierdoor moet je vaker naar het toilet en ontstaat er een verstoorde vochthuishouding.

Minder medische klachten
Volgens Vollebregt zullen ook bepaalde medische klachten afnemen. Het drinken van alcohol beïnvloed bijvoorbeeld je immuunsysteem. Ook worden depressies en angsten versterkt door alcohol. Last van maagzuur? Deze klachten zullen ook verminderen door je glas te laten staan.

Kijk uit: Nieuwjaarsborrels
1 januari beginnen met een alcoholpauze? Volgens Vollebregt is het wel oppassen geblazen wat nieuwjaarsborrels betreft. Dat zijn toch de 'moeilijke momenten' die niet-drinkers in de verleiding brengen het glas te heffen. De gouden tip: stel mensen in je omgeving op de hoogte over je plannen, zodat je ze kunnen ondersteunen op dit soort momenten. Wie helemaal gezond wilt doen, kiest niet de hele avond voor suikerhoudende frisdrank, maar drinkt juist veel water.

Zelf organiseert Trimbos op 1 maart de alcoholchallenge 'Ik Pas' voor respectievelijk dertig of veertig dagen. Je leest hier meer over deze actie.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Wie is toch die knappe, single neef van prins Harry?

Met zus Eliza (links), moeder Victoria en zus Kitty. Foto: Getty Images

Foto van 'Elselotte Smink'

23 MEI 2018

Nét toen we dachten echt niets meer te kunnen melden over de royal wedding van afgelopen zaterdag (de sprookjesachtige jurk, de foto’s, de bloemen, de gastenlijst en natuurlijk de bijna jaloersmakende liefde van het stel zelf), was daar ineens het loeiknappe neefje van wijlen prinses Diana.

De foto’s van de aankomst van wie al snel ‘de meest begeerde vrijgezel ter wereld’ werd genoemd, doken op bij allerlei sites en blogs. En dat snappen we best. Wie is die aantrekkelijke knul?

Piepjong en pienter


Views

4k+

Het leed dat een vriendenuitje plannen heet

Het leed dat een vriendenuitje plannen heet

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

3 MEI 2018

Binnen nu en drie maanden een weekendje weg plannen met de vriendengroep: niet al te ingewikkeld. Zou je denken. Maar drie datumprikkers en een bijna uit frustratie kapot gegooide telefoon verder blijkt dat zo’n groepsuitje plannen met mijn vijf vriendinnen zo makkelijk nog niet is.

De een studeert, de ander werkt fulltime, weer een ander kan niet zomaar een dagje vrij opnemen vanwege haar werk in het onderwijs en ik heb als journalist vrij onregelmatige diensten, waardoor ik nogal eens in het weekend of ’s avonds werk. Het nieuws staat immers nooit stil.

Dan zijn er nog relaties, andere sociale verplichtingen en sportuitjes en vervolgens kunnen wij de komende drie maanden niet eens een weekendje met zijn allen weg. Sterker nog: een avond vinden waarop we allemaal kunnen, blijkt al een probleem (lees: uitdaging).


Views

800+

Camera videoCoachella wereldwijd ongekend populair: maar waarom?

Festivalgangers op de foto bij het reuzenrad van Coachella 2017. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

14 APR 2018

De timeline van de gemiddelde Nederlandse dame staat na dit weekend waarschijnlijk volgestouwd met foto's en filmpjes van het immens populaire festival Coachella.

Veren, korte broekjes, feestende dames met een grote glimlach en vooral de aanblik van dat immense reuzenrad op het festivalterrein: je word er op dit moment mee doodgegooid als je je Instagram opent. Menig celebrity staat van het weekend te feesten in de hitte op het terrein van de Empire Polo Club, in Indio, Californië en ook aankomend weekend is het weer raak. Coachella is hot, maar wat vinden we toch zo leuk aan dat festival waar menig Nederlander van droomt ooit aanwezig te zijn? En waarom zou zo'n enorm festijn ergens anders nooit zoveel aandacht op social media genereren?

Metro zet een paar puntjes voor je op een rijtje en sprak met Kunna Haan, mede-eigenaresse van PaardenKracht (van die gezellige fotostands en eigen stages op bijvoorbeeld Amsterdam Open Air), verantwoordelijk voor de aankleding van verschillende festivals, social influencer en bovenal: vaste Coachella-gast.


Views

1k+

Lijnen 2.0: zenuw die hongersignaal geeft bevriezen

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

21 MRT 2018

Wat als je echt wil afvallen, maar dat ene stemmetje in je hoofd blijft vragen om teveel en ongezond eten? Dan schakel je toch dat stemmetje uit. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Emory universiteit in Atlanta blijkt dat dat bij mensen met obesitas werkt.

De universiteit staat bekend als een van de beste universiteiten van de Zuidoostelijke Verenigde Staten en één van de beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het onderzoek dat zij nu hebben uitgevoerd wordt dan ook door verschillende bronnen baanbrekend genoemd. Het is natuurlijk ook niet niks om delen van het menselijk lichaam zelf uit te schakelen.

Weinig resultaat


Views

700+

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Smartphones op tafel maken dineren minder leuk Foto: Pexels / Helena Lopes

Foto van 'Sofie Smulders'

1 MRT 2018

Ligt jouw smartphone tijdens een etentje naast je bord of laat je ‘m in je broekzak zitten? Dat laatste is volgens onderzoekers een beter idee.

Wetenschappers van de Universiteit van Britisch Columbia in Canada stuurden 300 participanten naar een dinertje met vrienden of familie. Sommige proefpersonen moesten hun telefoons op tafel laten liggen, de rest had 'm opgeborgen.

Na het diner kreeg iedereen een vragenlijst voor zijn neus met als centrale vraag: hoeveel plezier heb je beleefd aan dit etentje? Proefpersonen moesten aangeven in welke mate ze afgeleid, geïnteresseerd of juist verveeld waren tijdens het eten.


Views

200+

Deze muziek draaien we het liefst met Valentijnsdag

Muziek en de liefde kan zo goed samengaan.

Foto van 'Ingelise de Vries'

14 FEB 2018

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een dag die de een stilletjes voorbij laat gaan, terwijl de ander het uitgebreid viert. Waar het precies vandaan komt, zijn we nog steeds niet over uit. Wel is het een dag waar je inmiddels niet meer omheen kunt.

Of je nou samen bent met de liefde van je leven, een spannende date hebt, enorm veel liefdesverdriet hebt of gewoon een anti-Valentijn bent, er wordt op de 14e van februari een hoop muziek geluisterd. En als ze ergens weten wat voor muziek er wordt geluisterd, dan is het bij de streamingdiensten wel. Spotify besloot te kijken naar de data van 2016 en 2017 en kwam er zo achter wat de meest sexy, liefdevolle, verdrietige en anti-Valentijnsdag muziek is.

Liedjes voor de liefhebbers


Views

300+

Millennials zijn gek op Valentijnsdag

Het is weer Valentijnsdag!

Foto van 'Metro'

14 FEB 2018

Je houdt ervan of je haat het, maar je komt er niet onder uit. Vandaag is het weer Valentijnsdag. Al een paar weken ontkom je niet aan de reclames of vragen wat er nou eigenlijk op jouw programma staat. Single of bezet: millennials zijn actiever tijdens Valentijnsdag dan ooit.

Feestdagenmonitor

In 2017 vierde één op de drie Nederlanders Valentijnsdag. Die groep die zo fanatiek de liefde celebreert, geeft elk jaar meer geld uit aan de liefde dan een jaar eerder. Waar we in 2013 nog gemiddeld zo’n 46 euro spendeerden, kwamen we vorig jaar op 55 euro gemiddeld uit. Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar de cijfers onder 1500 Nederlanders met de Feestdagenmonitor.


Views

1k+

Boek legt uit waarom vrouwenvriendschap prachtig is

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

12 FEB 2018

'Stuur je even een appje als je thuis bent?' Hoe vaak heb jij deze zin tegen een vriendin gezegd? Hopelijk heel vaak, want wij kunnen bijna geen uitspraak bedenken die duidelijker maakt dat je om iemand geeft. Dat je het belangrijk vindt dat degene heelhuids thuiskomt.

Niet gek dus dat schrijfster Kayleen Schaefer deze zin gebruikte als titel voor haar boek over vrouwenvriendschap: 'Text me when you get home'. Want vriendschap tussen vrouwen, dat blijkt zelfs in 2018 nog steeds een lastig dingetje. In plaats van oprecht om elkaar te geven en samen sterker te staan, zien veel vrouwen elkaar nog steeds als concurrenten en is er onderling veel afgunst.


Views

500+

Meisje tweet over beha-blunder in winkel, gaat viral

Foto: Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

3 FEB 2018

Winkelen in enorme ketens als Primark kan nog weleens lastig zijn. Afgezien van de hoeveelheid aan kledingstukken, schoenen en andere prullaria waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet, ben je in de winkel soms met honderden anderen.

En dat kan zorgen voor, ehm, vergissingen. Zo merkte ook de Schotse Natalie Brayshaw. Ze was in een pashokje spullen aan het passen, toen ze een mooie beha zag hangen. Hij paste goed en zat lekker, maar de Schotse zag geen prijskaartje aan de hanger.

Navraag bij het personeel leerde Brayshaw dat ze hoogstwaarschijnlijk een bustier aan het passen was van een klant: de beha zat niet in het assortiment. De kans was groot dat een stelende klant het ondergoeddeel had verruild voor een exemplaar van de winkel, en haar eigen beha had achtergelaten.


Views

800+

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Zo zien de goede voornemens van millennials eruit

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

21 DEC 2017

Ze zijn een veelbesproken generatie, de millennials. Ze zijn verwend, eten voornamelijk avocado’s en zijn alleen maar met hun smartphone bezig.

Of daar nu een kern van waarheid in zit of niet, millennials zelf weten heel goed welke geruchten de ronde doen over hen.

#MillennialNewYearResolutions


Views

200+

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”


Views

100+

'Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten'
Likeability of 3

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Hallucinaties komen vaak voor bij ayahuasca-rituelen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

10 NOV 2017

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.


dislike
user_36456637aa97c5822bdb2fc8e4a32a988ae12be2_avatar

Views

200+

De ballenbakboot in met guilty pleasures

Twee bezoekers genieten van een schietspelletje in de Ton Ton Club in Amsterdam West. / Thom van Boheemen

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2017

Terug naar vroeger: het lijkt een heuse hype onder millennials om tijdens avondjes uit zoveel mogelijk terug in de tijd te gaan.

Uitgaan op 90’s-muziek of de hele avond fanatiek spelletjes spelen in een arcadehal... het is al lang geen ongewoon verschijnsel meer onder twintigers. Sterker nog: een beetje terug in de tijd gaan tijdens een avondje uit spreekt zóveel mensen aan, dat sommige organisatoren de vraag niet meer aan kunnen. Het ene na het andere initiatief wordt uit de grond gestampt en vooral in onze hoofdstad kun je het zo gek niet bedenken: als je maar teruggaat naar de kindertijd van millennials, dan is het (vaak) al geslaagd.

Ballenbakboot


Views

100+

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Vrouwen krijgen 25 procent korting wanneer ze ongesteld zijn. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

29 OKT 2017

Vrouwen die tijdens hun menstruatie willen stappen, doen dat het beste in de Israëlische stad Tel Aviv. Een bar geeft daar tijdens het ‘Bloody Hour’ namelijk 25 procent korting op drankjes aan vrouwen die ongesteld zijn.

„Ken je dat gevoel dat je 25 procent van je leven bloedt? Daarom krijg je bij ons 25 procent korting”, schrijft de bar op haar Facebookpagina. Het ‘Bloody Hour’ geldt vier avonden per week.

BEKIJK OOK


Views

600+

Bang voor spinnen? Bedank je (voor)ouders maar

Brrr... Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

24 OKT 2017

Ze zijn snel, zijn ineens weg als je de andere kant op kijkt en kunnen zich in ieder hoekje en gaatje van je huis verschuilen. Wij kunnen wel een aantal redenen bedenken waarom spinnen eng zijn. Nieuw onderzoek toont aan waarom jij eigenlijk zo in paniek raakt van een spinnetje: je hebt het geërfd.

Arachnofobie is de meest voorkomende fobie ter wereld. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 10 aan een angst voor spinnen, en dat terwijl er geen gevaarlijke spinnen in Nederland leven. Tot nu toe was het altijd de vraag of deze angst aangeboren of aangeleerd is. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) in Leipzig en de Uppsala University zijn in deze kwestie gedoken en tot de conclusie gekomen dat zowel de angst voor spinnen als slangen erfelijk is.

Grote pupillen


Views

500+

Dit is waarom je het altijd koud hebt

Foto van 'Jessica Heijmans'

15 OKT 2017

Drie lagen kleding, een dikke sjaal, verwarming op standje bejaardenhuis, maar toch heb jij het nog steeds koud. En dat terwijl je partner erbij loopt alsof het hoogzomer is. Hoe is dit mogelijk?

Dat je een koukleum bent is duidelijk, maar waarom dat het geval is, is je nog steeds niet duidelijk. Hierbij een aantal fysieke en mentale redenen waarom jij het altijd zo snel koud hebt:

Je bent een vrouw


Views

800+

Dromendokter Bas Klinkhamer kan je dromen uitleggen

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 OKT 2017

We spenderen ongeveer een derde van ons leven aan slapen. En tijdens dat slapen dromen we flink. Waarom dromen we eigenlijk en wat zegt dat over jezelf?

Dromendokter Bas Klinkhamer onderzoekt dromen en schrijft in zijn nieuwste boek Dromen & Nachtmerries wat ze nou eigenlijk betekenen. „Mensen denken dat de uitleg van dromen heel ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet zo.”

Letterlijke betekenis


Views

700+

Schaar

Model zet onnodig schaar in lokken: #fuckbalenciaga

Foto: Pexels

Foto van 'Sanne van Rij'

3 OKT 2017

Stel: je vliegt als model twaalf uur naar een opdrachtgever, laat ál je haar eraf knippen voor de show, maar mag vervolgens die show niet lopen. Het overkwam Louise Parker, die voor Balenciaga de schaar in haar lokken zette.

Kappersbezoek

Dit schrijft het 28-jarige model in een open brief naar website The Cut. Ze werd door het designermerk benaderd omdat het interesse in haar zou hebben voor een nieuwe show. Ze vloog van Los Angeles naar Parijs voor een ‘fitting’ en paste talloze outfits. Ze werd tot slot gevraagd om haar haren af te knippen, omdat dat ‘beter binnen de show zou passen’. Omdat ze haar werk serieus neemt, besloot ze toe te stemmen. Haar haren werden tot aan haar oren afgeknipt in een ‘mannelijkere stijl’.


Views

1k+

Gestrest? Verhuis dan naar deze Duitse stad

De Duitse stad Stuttgart. Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

28 SEP 2017

Onzeker over je positie op het werk, wil jij meer waar voor je geld of meer groen in je leven? Dan wordt het misschien maar weer eens tijd om je Duits bij te spijkeren. Voor onze rust kunnen we namelijk het best direct naar Duitsland verhuizen.

De minst stressvolle stad ter wereld is...het Duitse Stuttgart! Dat blijkt uit een onderzoek naar stress in de steden. De bewoners van Stuttgart voelen zich veilig, hebben een hoge koopkracht en ervaren gendergelijkheid. De stad scoort daarentegen wat minder op het gebied van geluidsoverlast en licht. De top 3 wordt aangevuld met Luxemburg Stad en Hannover. Opvallend is dat ook andere Duitse steden, zoals München, Hamburg en Dresden, het goed doen. Zij staan alle drie in de top 20.

En Nederland?


wow
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+