Snelle gids naar de Dutch Design Week

20 oktober 2016 om 17:14Alice Boothby
Snelle gids naar de Dutch Design Week
Foto: Boudewijn Bollmann

Liefhebbers van design kunnen aankomende week ophalen tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Met een duizelingwekkend groot programma is vervelen geen optie.

Het negendaagse festival (22 - 30 oktober) is het grootste designevenement van Noord-Europa en biedt aan meer dan 2500 spannende ontwerpers een podium. Op meer dan honderd locaties door de stad organiseert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en feesten. Reden genoeg voor Metro Lifestyle om alvast wat hoogtepunten van het festival uit te lichten.

Piet Hein Eek
Onlosmakelijk met Eindhoven en dus ook de DDW verbonden: ontwerper Piet Hein Eek. Tijdens de Design Week presenteert hij in zijn showroom de nieuwste Piet Hein Eek-collectie. Maar ook merken als Freitag, Phaidon-boeken en Yumeko zullen aanwezig zijn. Daarnaast krijgen twintig jonge designers bij Piet Hein Eek de kans om tijdens de Design Week bij hem te exposeren.

Routes
Wel zo fijn: verschillende designexperts hebben speciaal voor DDW verschillende thematische routes samengesteld, voor zowel nieuwkomers als voor de doorgewinterde DDW-bezoeker. Zo heeft ELLE-hoofdredacteur Edine Russel gekozen voor een gevarieerde mix van gevestigde namen en nieuw designtalent: van Piet Hein Eek tot de Graduation Show 2016 van de Design Academy Eindhoven.

Volkskrant-designspecialist Jeroen Junte voert je met zijn route langs mode, design, kunst en innovatieve technologie. Langs Modebelofte, bijvoorbeeld. Een expositie in de Bijenkorf met progressieve modetalenten. Of de interactieve DDW expo Enversed Realities, waar de nieuwste technologieën op het gebied van virtual en mixed reality centraal staan.

Klokgebouw
Ook woongigant IKEA geeft acte de présence deze week, met een primeur nog wel. Tijdens de Dutch Design Week wordt namelijk de STUNSIG limited collectie gepresenteerd, een samenwerking met zes getalenteerde ontwerpers. De bijzondere prints zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Pinar&Viola, dat bestaat uit Pinar Demirdağ en de Nederlandse ontwerper Viola Renate.

Dutch Design awards
Wie ontwerpt het beste product? Op 29 oktober worden de prestigieuze Dutch Design Awards uitgereikt aan een ontwerper die dit jaar zich het meest heeft bewezen op het gebied van Nederlandse vormgeving in zes verschillende categorieën. Dit jaar staan onder meer Scholten & Baijings (product) Duran Lantink & Jan Hoek (mode) en Futura (mode) in de finale.

Er kan trouwens nog gestemd worden voor de publieksprijs: klik op de ontwerper in kwestie voor meer info.

Muziek
Design wordt tijdens DDW in de breedste zin van het woord vertegenwoordigd: vorig jaar werd DDW Music in het leven geroepen en dat bleek een succes. Daarom kun je ook dit jaar genieten van tientallen vernieuwende artiesten als Larry Gus, BAAUER, Palmbomen II, Jeremy Loops, Indian Askin en traumahelikopter.

De optredens vinden plaats op bijzondere locaties: een voormalig kantoorpand, een garage of museum. De optredens zijn gratis voor bezoekers met een DDW-ticket (17,50 euro). Bezoekers zonder ticket betalen 5 euro aan de deur.

Kaarten
Een ticket kost 17,50 euro als je 'm online koopt en 19,50 euroaan de deur. Studenten en kinderen betalen 10 euro entree.