Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 13 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Tina heeft PCOS en moet dagelijks haar baard scheren

Leven met het het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is zo makkelijk nog niet, bewijst blogger Tina-Marie Beznec. Haar verhaal gaat momenteel de wereld over. „Weet je hoe onvrouwelijk ik me voel?"

Ooit van PCOS of het syndroom van Stein-Leventhal gehoord? Juist omdat zo weinig mensen iets afweten van deze ziekte besloot de Australische Tina-Marie Beznec dat het tijd was voor meer bewustwording. Ze lijdt aan de ziekte sinds haar zestiende en besloot op Facebook foto’s te delen waar ze haar gezicht scheert. In de begeleidende tekst schrijft ze wat ze moet doorstaan om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. Haar verhaal ging viral en kan rekenen op duizenden steunbetuigingen van over de hele wereld.

Tina heeft het verre van makkelijk. Het meisje uit het Australische Perth worstelt dagelijks met haar depressie, met angsten, hormonale schommelingen, acne, onvruchtbaarheid, cystes en veel pijn. Daarnaast heeft ze een verhoogde kans op kanker, overgewicht en strijdt ze tegen overmatige haargroei, waaronder op haar gezicht. Ondanks de overmatige haargroei op het gezicht, worden veel vrouwen met PCOS juist kaal op het hoofd. Tina heeft hier ook last van.

https://www.instagram.com/p/BJpJ6uVjC6h/

Dappere coming out

„Snap je dat ik me heel onvrouwelijk voel?", schrijft Tina op Facebook. „Ik worstel hier al jaren mee en zou op deze manier meer aandacht voor dit syndroom willen vragen. Het heeft een behoorlijke impact op iemands leven en ik hoop dat jullie dat door mijn verhaal begrijpen. Als je een kalende vrouw ziet met overgewicht en baardgroei, oordeel dan niet. Probeer haar niet te categoriseren als ongezond, lui en obees als je haar verhaal niet kent. Ik snap dat we vaak mensen beoordelen op hun uiterlijk, maar weet dat we allemaal ons eigen gevecht aangaan in het leven."

Uit duizenden reacties op Facebook valt op te maken dat veel mensen ontroerd zijn door het oprechte verhaal van Tina. Zo schrijft een Facebook-gebruiker: „ik word kaal door mijn PCOS en ik schaam me er ontzettend voor. Juist als mensen het me op de man af vertellen". Een ander: „dankjewel dat je vertelt over dit syndroom. Ik heb er nooit eerder van gehoord, maar ik vind het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Je bent dapper."

Tien tot vijftien procent

Naar schatting heeft ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen PCOS. De symptomen zijn voor elke vrouw weer anders, een groot gedeelte van de vrouwen met PCOS hebben in principe nergens merkbaar last van. Het syndroom komt relatief vaker voor bij Indiase vrouwen en Aboriginals.

https://www.facebook.com/fightagainstfat/posts/1157206231009742

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.