Wetenschap linkt eetstoornissen en fitnesstrends

31 mei 2016 om 18:14Amber Benig
Wetenschap linkt eetstoornissen en fitnesstrends
Via: Giphy.com

Zie jij op je Instagramfeed ook niets anders dan superfoods, fitgirls en mensen die elk vrij uurtje in de sportschool doorbrengen? Wetenschappers suggereren nu dat deze 'fitspiration' een inspiratie voor eetstoornissen bij jongeren is.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van een team Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers toonden aan dat er verband is tussen social media, eetstoornissen, lichaamsbeeld en dwangmatig sportgedrag.

Fitspiration

Voor hun onderzoek hielden de wetenschappers een online enquête onder 262 mensen. Er werd onder andere gevraagd naar hun sport- en eetgewoontes en socialmediagebruik. Uit het onderzoek bleek dat mensen die online veel fitnessinspiratie opdoen, een grotere kans hebben om ziektes als anorexia en boulimia te ontwikkelen.

„Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van social media op het zelfbeeld van jongeren”, zegt Veronica Heffner, één van de onderzoekers die verbonden is aan de Georgia College & State University, in een persbericht. Wat hun onderzoek volgens Heffner, anders maakt, is dat „‘fitnessinspiratie’ op social media dwangmatig trainen en eetstoornissen in de hand kan werken, specifiek bij jonge mensen die hun mobiele telefoon veel gebruiken.”

Met de hashtags #fitspiration of #fitdutchies is dus niets mis, maar de één is gevoeliger voor het ontwikkelen van een ziekte dan de ander. Zorg er dus voor dat het niet uit de hand loopt.