Life

Wetenschap linkt eetstoornissen en fitnesstrends

Wetenschap linkt eetstoornissen en fitnesstrends

Via: Giphy.com

Foto van 'Amber Benig'

31 MEI 2016

Zie jij op je Instagramfeed ook niets anders dan superfoods, fitgirls en mensen die elk vrij uurtje in de sportschool doorbrengen? Wetenschappers suggereren nu dat deze 'fitspiration' een inspiratie voor eetstoornissen bij jongeren is.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van een team Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers toonden aan dat er verband is tussen social media, eetstoornissen, lichaamsbeeld en dwangmatig sportgedrag.

Fitspiration

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Voor hun onderzoek hielden de wetenschappers een online enquête onder 262 mensen. Er werd onder andere gevraagd naar hun sport- en eetgewoontes en socialmediagebruik. Uit het onderzoek bleek dat mensen die online veel fitnessinspiratie opdoen, een grotere kans hebben om ziektes als anorexia en boulimia te ontwikkelen.

„Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van social media op het zelfbeeld van jongeren”, zegt Veronica Heffner, één van de onderzoekers die verbonden is aan de Georgia College & State University, in een persbericht. Wat hun onderzoek volgens Heffner, anders maakt, is dat „‘fitnessinspiratie’ op social media dwangmatig trainen en eetstoornissen in de hand kan werken, specifiek bij jonge mensen die hun mobiele telefoon veel gebruiken.”

Met de hashtags #fitspiration of #fitdutchies is dus niets mis, maar de één is gevoeliger voor het ontwikkelen van een ziekte dan de ander. Zorg er dus voor dat het niet uit de hand loopt.

LEES OOK


Views

3

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Lijnen 2.0: zenuw die hongersignaal geeft bevriezen

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

21 MAA 2018

Wat als je echt wil afvallen, maar dat ene stemmetje in je hoofd blijft vragen om teveel en ongezond eten? Dan schakel je toch dat stemmetje uit. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Emory universiteit in Atlanta blijkt dat dat bij mensen met obesitas werkt.

De universiteit staat bekend als een van de beste universiteiten van de Zuidoostelijke Verenigde Staten en één van de beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het onderzoek dat zij nu hebben uitgevoerd wordt dan ook door verschillende bronnen baanbrekend genoemd. Het is natuurlijk ook niet niks om delen van het menselijk lichaam zelf uit te schakelen.

Weinig resultaat

In Amerika zijn 160 miljoen mensen te zwaar of hebben officieel obesitas. Slechts vijf tot tien procent van deze mensen zou op de lange termijn succes hebben met een 'gewoon' afvalprogramma. Wetenschappers van de Emory universiteit willen dit percentage omhoog brengen en bedachten hun eigen oplossing: het dempen van de signalen die het lichaam vertellen dat het honger heeft.

De proef voor deze studie bleek bijzonder effectief: maar liefst honderd procent van de proefpersonen had minder honger, zonder complicaties of andere bijeffecten. De meesten verloren binnen negentig dagen gewicht. Dat zijn fijne uitkomsten voor Amerikanen, waar tweederde van de bevolking overgewicht heeft. Maar ook in Nederland kan de techniek in de toekomst wellicht een uitkomst bieden. Hier zou één op de tien kilo's moeten verliezen voor de gezondheid.

Teveel signalen

Diëten, bootcamps in het park en alle thuiswinkel apparaten bij elkaar opgeteld kunnen er niet voor zorgen dat de Amerikaanse bevolking op de lange termijn een gezond gewicht behaalt en behoudt. En volgens dokter David Prologo - één van de wetenschappers die meewerkte aan dit onderzoek - is dat ook niet zo gek. „Mensen die overgewicht of obesitas hebben, krijgen overmatig veel hongersignalen" verklaart hij tegenover Daily Mail.

Die overactiviteit is een onderdeel van het hebben van obesitas. Als we honger hebben gaat er een signaal van de maag naar de hersenen via de zogenoemde nervus vagus. Dat is een zenuw die direct uit de hersenen ontspringt. Het doorgeven van dit signaal zorgt ervoor dat onze hersenen registreren dat we honger hebben. Bij mensen met overgewicht zou deze communicatie tussen maag en hersenen verstoord zijn.

Meer eten

Ook al zijn er genoeg calorieën binnengekomen om het lichaam op gang te houden, de maag wil meer en blijft signalen de nervus vagus door sturen. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om deze zenuw vrijwel pijnloos op te sporen en te bevriezen. Ongeveer de helft van de baan wordt bevroren, zodat patiënten niet hun hele eetlust verliezen.

Dertig, zestig en negentig dagen na de behandeling voelden alle proefpersonen zich minder hongerig. Op één proefpersoon na was iedereen een deel van zijn of haar overgewicht kwijt. Gemiddeld duurt het zo'n negen tot twaalf maanden voordat de zenuw weer gaat werken. Volgens dokter Prologo genoeg tijd om een nieuw en gezond voedingspatroon aan te leren zonder constant gestoord te worden door hongersignalen.

Volgens de wetenschappers kan het bevriezen van de zenuw vooral patiënten met milde obesitas helpen. Mensen met zware obesitas krijgen namelijk vaak operaties als een maagverkleining, maar voor mensen met milde obesitas is deze optie er meestal niet. Ondertussen hebben zij wel evenveel moeite met het binnen de perken houden van hun calorie-inname. Zij worden op diëten gezet of de sportschool in gepraat, wat vervolgens op de lange termijn niet blijkt te werken. Om die reden zijn de onderzoekers erg blij met hun nieuwe manier van het bestrijden van overgewicht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

400+

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Studie wijst uit: smartphone op eettafel slecht idee

Smartphones op tafel maken dineren minder leuk Foto: Pexels / Helena Lopes

Foto van 'Sofie Smulders'

1 MAA 2018

Ligt jouw smartphone tijdens een etentje naast je bord of laat je ‘m in je broekzak zitten? Dat laatste is volgens onderzoekers een beter idee.

Wetenschappers van de Universiteit van Britisch Columbia in Canada stuurden 300 participanten naar een dinertje met vrienden of familie. Sommige proefpersonen moesten hun telefoons op tafel laten liggen, de rest had 'm opgeborgen.

Na het diner kreeg iedereen een vragenlijst voor zijn neus met als centrale vraag: hoeveel plezier heb je beleefd aan dit etentje? Proefpersonen moesten aangeven in welke mate ze afgeleid, geïnteresseerd of juist verveeld waren tijdens het eten.

Sneller afgeleid

De resultaten lieten zien dat de mensen die hun smartphone op tafel hadden liggen, het diner als minder leuk ervoeren, bovendien voelden ze zich een stuk sneller afgeleid van hun gezelschap.

„Hoe handig smartphones ook zijn, onze bevindingen bevestigen wat velen al hadden verwacht. Als we onze telefoons gebruiken wanneer we met mensen zijn waar we van houden, hebben we minder plezier - nog afgezien van de kans dat we hen ermee beledigen”, legt onderzoeker Ryan Dwyer de resultaten uit.

De onderzoekers hadden overigens verwacht dat mensen die hun smartphones naast zich op tafel hadden liggen zich minder zouden vervelen, zodat ze ernaar konden grijpen wanneer het gesprek stilviel. Deze voorspelling kwam dus niet uit.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

68

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Deze muziek draaien we het liefst met Valentijnsdag

Muziek en de liefde kan zo goed samengaan.

Foto van 'Ingelise de Vries'

14 FEB 2018

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een dag die de een stilletjes voorbij laat gaan, terwijl de ander het uitgebreid viert. Waar het precies vandaan komt, zijn we nog steeds niet over uit. Wel is het een dag waar je inmiddels niet meer omheen kunt.

Of je nou samen bent met de liefde van je leven, een spannende date hebt, enorm veel liefdesverdriet hebt of gewoon een anti-Valentijn bent, er wordt op de 14e van februari een hoop muziek geluisterd. En als ze ergens weten wat voor muziek er wordt geluisterd, dan is het bij de streamingdiensten wel. Spotify besloot te kijken naar de data van 2016 en 2017 en kwam er zo achter wat de meest sexy, liefdevolle, verdrietige en anti-Valentijnsdag muziek is.

Liedjes voor de liefhebbers

Het platform onthulde daarom ook de meest populaire nummers als het gaat om liefde, seks, liefdesverdriet en natuurlijk de anti-liedjes. Voor iedereen blijkt een passend nummer te zijn, blijkt uit de top tien lijstjes van de streamingsdienst. Ed Sheeran, The Weeknd en Sam Smith zijn een paar van de artiesten waar we naar luisteren ten tijde van liefde, lust of liefdesverdriet.

Liefde

De Engelsman die ons al tijden overspoelt met zijn hits, Ed Sheeran, doet het goed bij de verliefde mensen. Hij wordt dan ook de koning van het moderne liefdeslied genoemd. Dat komt door onder andere Perfect, Photograph en Thinking Out Loud. Het moge duidelijk zijn dat de net verloofde Sheeran ook echt stapeldol is op zijn geliefde.

Wat sexy deuntjes betreft, grijpen we liever naar The Weeknd. Harten van luisteraars gaan sneller kloppen van zijn hits Earned It, Often en The Hills. Gratis tip voor als je die spannende date hebt morgen. Of een andere keer.

Niks met Valentijn

Wie echter een gruwelijke hekel heeft aan Valentijnsdag, kan ook gewoon terecht in de muziek. Niks zoetsappige cadeau's, dates, rozen en chocola, de haters kiezen liever voor een nummer dat ze sterker laat voelen of de onafhankelijkheid weerspiegelt. Een beetje rebels dus. En hoe doe je dat nou beter dan met No Scrubs van TLC? Precies.

Helaas zijn er ook heel wat gebroken harten zo halverwege februari. Muziek kan daarin troost geven, maar het blijkt dat we onszelf toch liever een beetje extra uitdagen tot een nog groter tranendal. En hoe doe je dat beter dan met muziek? Moeilijke tijden worden vaak van een soundtrack voorzien door Sam Smith met zijn emotionele Too Good At Goodbyes.

Wat draaien we voor Gordon?

In elk geval ben je niet alleen als je geen geluk hebt in de liefde. Ook Gordon lukt het nog steeds niet om de ware aan de haak te slaan. Nadat het programma waarin hij zou trouwen met de winnende kandidaat geen succes opleverde, is ook zijn nieuwe liefde geen succes. Een blije post van Gordon over zijn nieuwe liefde, werd door de man in kwestie meteen ontkend. Een leger advocaten komt er inmiddels aan te pas. Wat voor nummer draai je nou voor Gordon?

We vroegen het Mark van der Molen die in de middag te horen is op 3FM, samen met zijn compagnon Rámon. ,,Ik heb Death Cab For Cutie met Someday You Will Be Loved altijd een mooi liefdesliedje gevonden. Geschreven vanuit de eikel in de relatie. "Ooit word ik een verre, zwarte herinnering en zal er iemand zien die jou wel goed behandelt." Nou weet ik niet of Gordon van indierock houdt, anders is Riskay met Smell Yo Dick een goeie."

Anoul Hendriks van Radio 538 twijfelt tussen HIM van Sam Smith en Meant To Be van Bebe Rexha en Florida Georgia Line. Hij kiest toch voor Bebe. ,,Een lied dat bijna net zo vers is als het liefdesdebacle van Gordon. De New Yorkse “Bebe” (bekend van Martin Garrix - In The Name Of Love) lijkt op haar nieuwe hit zelf ook in de rug gestoken door een minnaar & geeft een soort Bob Marley-achtige twist aan de situatie: “If it’s meant to be, baby just let it be.” Het is goed zo. Everything’s gonna be alright; kop op… & voeten op het dashboard."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

46

Millennials zijn gek op Valentijnsdag

Het is weer Valentijnsdag!

Foto van 'Metro'

14 FEB 2018

Je houdt ervan of je haat het, maar je komt er niet onder uit. Vandaag is het weer Valentijnsdag. Al een paar weken ontkom je niet aan de reclames of vragen wat er nou eigenlijk op jouw programma staat. Single of bezet: millennials zijn actiever tijdens Valentijnsdag dan ooit.

Feestdagenmonitor

In 2017 vierde één op de drie Nederlanders Valentijnsdag. Die groep die zo fanatiek de liefde celebreert, geeft elk jaar meer geld uit aan de liefde dan een jaar eerder. Waar we in 2013 nog gemiddeld zo’n 46 euro spendeerden, kwamen we vorig jaar op 55 euro gemiddeld uit. Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar de cijfers onder 1500 Nederlanders met de Feestdagenmonitor.

Millennials zijn het meest fan van Valentijnsdag: gemiddeld 40 procent van de mensen geboren tussen 1980 en 2000 viert deze liefdesdag.

Online en offline cadeau's kopen

Van de 1500 ondervraagde mensen die Valentijn viert, koopt meer dan de helft een cadeau voor een geliefde. Mannen geven iets meer uit dan vrouwen: gemiddeld veertig euro meer dan de dames. De geschenken worden door bijna 30 procent online gekocht. Vrouwen gaan liever zelf naar een winkel met ruim 73 procent. Een derde van de millennials gaf dit jaar meer uit dan vorig jaar.

Samen uit óf samen thuis

Restaurants kunnen zich tijdens Valentijn maar beter goed voorbereiden, 32 procent van de millennials ging vorig jaar uit eten om de liefde te vieren. In 2013 was dat nog veel minder met 22 procent. Niet alleen restaurants doen het goed: ook een nachtje in een hotel, een avondje theater of een dagje dierentuin zijn favoriet.

Maar het liefst blijven we gewoon thuis. Vorig jaar knuffelde bijna 70 procent gewoon lekker op de bank.


Views

68

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Boek legt uit waarom vrouwenvriendschap prachtig is

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

12 FEB 2018

'Stuur je even een appje als je thuis bent?' Hoe vaak heb jij deze zin tegen een vriendin gezegd? Hopelijk heel vaak, want wij kunnen bijna geen uitspraak bedenken die duidelijker maakt dat je om iemand geeft. Dat je het belangrijk vindt dat degene heelhuids thuiskomt.

Niet gek dus dat schrijfster Kayleen Schaefer deze zin gebruikte als titel voor haar boek over vrouwenvriendschap: 'Text me when you get home'. Want vriendschap tussen vrouwen, dat blijkt zelfs in 2018 nog steeds een lastig dingetje. In plaats van oprecht om elkaar te geven en samen sterker te staan, zien veel vrouwen elkaar nog steeds als concurrenten en is er onderling veel afgunst.

Minder rechten

Schaefer schrijft dat vrouwen vroeger standaard veel minder rechten hadden dan mannen. Dat vrouwen niet gewenst waren op de universiteit en dat het wetboek ze ook niet zo belangrijk vond, weten we wel. Maar dat ook 'vriendschap' geen term was voor vrouwen, is minder bekend. Alleen als man gebruikte je de term 'vriend' en het verwees altijd naar een andere man.

De schrijfster beschrijft de hele ontwikkeling van vrouwenvriendschap. Vanaf het moment dat vrouwen het woord vriend niet in de mond namen tot hedendaagse vrouwen die zichzelf verbinden om samen de wereld te veroveren. Ze schrijft over hoe vrouwen maar al te vaak liever met mannen omgaan en proberen 'one of the guys' te zijn.

Voor haar boek interviewde de schrijfster veel verschillende mensen. Onder andere ook vrouwen die een vriendin verloren in een auto-ongeluk. Opvallend genoeg bleek uit deze gesprekken dat zij vaak niet begrepen werden. Waarom waren ze zo verdrietig over het verlies van een vriendin? Het verlies van een echtgenoot of broer werd echter wel begrepen.

Al met al heeft het boek, dat meer leest als een romantische komedie, een diepe boodschap voor alle vrouwen: 'Er is niet één liefdesverhaal in leven' schrijft Schaefer. En als je heel veel geluk hebt, zijn je vrienden hoofdrolspelers in deze verschillende liefdesverhalen. Het is tijd dat we elkaar zo gaan zien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

91

Meisje tweet over beha-blunder in winkel, gaat viral

Foto: Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

3 FEB 2018

Winkelen in enorme ketens als Primark kan nog weleens lastig zijn. Afgezien van de hoeveelheid aan kledingstukken, schoenen en andere prullaria waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet, ben je in de winkel soms met honderden anderen.

En dat kan zorgen voor, ehm, vergissingen. Zo merkte ook de Schotse Natalie Brayshaw. Ze was in een pashokje spullen aan het passen, toen ze een mooie beha zag hangen. Hij paste goed en zat lekker, maar de Schotse zag geen prijskaartje aan de hanger.

Navraag bij het personeel leerde Brayshaw dat ze hoogstwaarschijnlijk een bustier aan het passen was van een klant: de beha zat niet in het assortiment. De kans was groot dat een stelende klant het ondergoeddeel had verruild voor een exemplaar van de winkel, en haar eigen beha had achtergelaten.

Viral tweet
Overrompeld door de ‘vieze’ wisseltruc stuurde Natalie een tweet de deur uit over het voorval, die binnen no time duizenden keren werd geliked en geretweet.

De vele reacties maken duidelijk dat dit veel vaker gebeurt: blijkbaar is het een handige truc van niet zo oprechte shopfanaten. En alhoewel je bij het passen van kledingstukken uit winkels natuurlijk altijd te maken hebt met eerdere ‘pas-sessies’, is het dragen van een beha van iemand anders misschien nog wel een tikkeltje minder fris.

Heb jij weleens zoiets meegemaakt in een winkel?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

500+