Lifestyle

Science says: De smartphone verpest ons liefdesleven

Science says: De smartphone verpest ons liefdesleven

Foto: Instagram @smartphonehoesjesnl

Foto van 'Amber Benig'

3 MEI 2016

Zit jij elke minuut van de dag aan je smartphone gekluisterd? Misschien is het dan tijd om hiervan af te kicken. Volgens wetenschappers zou het namelijk onze relatie in de weg staan.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vroegen 170 studenten naar hun telefoongebruik en hun relatie. Hieruit bleek dat zowel de heavy smartphonegebruikers als hun wederhelft niet content waren over hun verkering. De telefoonverslaafden voelden zich minder zeker over hun gevoelens en ook de partners voelden zich er niet tevreden over.

Cheater

Mensen die naar hun telefoon 'moeten' kijken, schenken op zo'n moment amper aandacht aan hun partner. „De partner voelt zich hierdoor minder tevreden over de relatie”, leggen de wetenschappers uit. Als jij dus veel op je mobiel kijkt, schenk je weinig aandacht aan je lief. „Eigenlijk alsof je vreemdgaat, maar dan met je smartphone in plaats van een echt persoon.”

Smartphone almighty

Wetenschappers leggen uit dat niet zo zeer het gebruik van de telefoon tussen jou en je partner in komt te staan, maar je psychologische band met het apparaat. „Smartphones zijn anders van andere technologie, ze zijn machtiger. Ik zal niet zeggen dat het een slecht apparaat is dat je nooit moet gebruiken, maar pas er wel mee op.”

BEKIJK OOK


  Wat te doen als je gehackt bent: 5 stappen

  Wat te doen als je gehackt bent: vijf stappen

  Foto's: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:40

  Kleine en middelgrote ondernemingen worden vaak getroffen door cyberaanvallen. 66 procent van het mkb werd in 2019 slachtoffer van een vorm van cybercriminaliteit. Wat kun je doen?

  Het cijfer blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Ponemon Institute en Keeper Security. Het hoge aantal cyberaanvallen is deels te wijten aan onvoldoende beveiliging. Toch kan iedereen slachtoffer worden van een cyberaanval, hoe goed je je er ook tegen wapent. Het belangrijkste is dat je op zo’n moment adequaat handelt. Daarom om te helpen: een stappenplan.

  Hoe weet je of je gehackt bent?


  Dit is waarom stress ons grijze haren bezorgt

  Dit is waarom stress ons grijze haren bezorgt

  Een ouder echtpaar met grijs haar. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Onderzoekers aan Harvard hebben weten te achterhalen waarom we door stress grijze haren krijgen. Het goede nieuws: de oplossing is nabij. 

  De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature. Daarin leggen de onderzoekers haarfijn het verband uit tussen stress en grijze haren. Want dat blijkt er wel degelijk te zijn, voorbeelden genoeg. Denk aan Barack Obama, voormalig president van Amerika, die zijn loopbaan startte met een aanzienlijk zwartere kruin dan aan het einde van zijn loopbaan.


  Drie redenen waarom je een VPN zou moeten gebruiken

  Drie redenen waarom je een VPN zou moeten gebruiken

  Foto van 'Metro'

  22 JAN 2020

  Zo’n beetje iedere Nederlander is dagelijks online. Maar we weten lang niet allemaal hoe we veiliger kunnen internetten of alle opties optimaal benutten. Met een VPN maak je optimaal gebruik van alle mogelijkheden die het internet te bieden heeft en dat doe je bovendien op een veilige manier.

  Met een zogeheten Virtual Private Network (VPN) leg je een soort eigen internetverbinding aan. Kenmerkend aan een VPN is dat al je internetverkeer versleuteld wordt. Als je gebruikmaakt van een VPN, verbindt je altijd met een server op een andere locatie. Zo kan je bijvoorbeeld doen alsof je vanuit de Verenigde Staten op internet gaat. Al die kenmerken hebben zo hun voordelen.

  Amerikaans aanbod van Netflix kijken


  Modeontwerper Jean-Paul Gaultier stop er na 50 jaar mee

  Modeontwerper Jean-Paul Gaultier stopt er na 50 jaar mee

  Jean-Paul Gaultier zwaait na 50 jaar af. /Gettyimages

  Foto van 'Metro en ANP'

  22 JAN 2020

  De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier organiseert woensdag zijn allerlaatste show voor zijn modehuis in Parijs. Daarna gaat de 67-jarige couturier met pensioen.

  „Deze show, waarmee ik mijn 50-jarig jubileum vier, zal ook mijn laatste zijn”, zegt Gaultier op Twitter. „Het wordt een mooi feestje met veel van mijn vrienden en we gaan veel plezier hebben tot heel, heel laat.” De coutureshow van de Franse ontwerper vindt plaats in het Théatre du Chatelet in Parijs. Hoewel de Fransman zelf stopt met ontwerpen, gaat het bedrijf wel door zonder hem.

  Madonna


  Deze drie dragen ook in de winter een korte broek of zomerjurk

  Deze drie dragen ook in de winter een korte broek of zomerjurk

  Met je blote benen in de sneeuw, het is niet voor iedereen weggelegd / Getty Images

  Foto van 'Nina Juffermans'

  22 JAN 2020

  Trek je muts nog wat steviger over je oren en duik dieper in je kraag; de temperaturen dalen. Fien, Renée en Björn trekken zich daar weinig van aan, zij komen de wintermaanden prima door in korte broek of zomerjurk. 

  Fien

  Fien (8) krijgt bijna elke ochtend van haar ouders een jas mee, maar die knoopt ze steevast om haar middel. Ook haar mouwen zijn altijd opgestroopt. Koud heeft ze het nooit en daar is ze hartstikke blij mee.


  #130 Zo’n geile blik dat ik er onpasselijk van word

  Als ik de mierzoete inrichting van Corner Bakery in loop zie ik mijn moeder al zitten. Ik voel mezelf koud worden. Ze zit namelijk niet alleen.....

  Foto van 'Maud'

  21 JAN 2020

  Maud heeft enorme ruzie met Tommy omdat ze tijdens oud en nieuw in slaap is gevallen en door alle telefoontjes heen is geslapen. Als ze Tommy eindelijk aan de lijn heeft, is ze doodsbang dat hij het uit gaat maken. Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn: hij vertrouwt haar niet en denkt dat ze een ander heeft! Ze moet lullen als brugman, maar weet Tommy er uiteindelijk van te overtuigen dat dat absoluut niet het geval is. Maud’s moeder zit ondertussen in haar midlife crisis en gaat constant uit. Maar het hindert niet: Tommy kan een dj-klus in Thailand doen en vraagt Maud mee! Een maand naar Thailand, hoe vet!! Maar kan ze het over haar hart verkrijgen om haar ouders en Rochella en Luca achter te laten?

  Een maand naar Thailand. Hoe chill zou dat wezen? Al de hele week gaat er niets anders door mijn hoofd dan dat. Ik heb voor school keihard vooruit gewerkt, want ondanks dat ik niet zeker weet of ik wel wil gaan, wil ik in elk geval niet dat dat hetgeen is wat mij tegen gaat houden. Avonden breng ik door in de boeken terwijl ik wegdroom als ik tussendoor witte stranden en palmbomen op Thaise stranden Google.

  Na acht dagen hak ik de knoop door: ik ga gewoon. Ze kunnen mijn kont kussen! Ik leef voor mezelf toch? Het afgelopen jaar heb ik zoveel dingen voor anderen gedaan en om nou te zeggen dat ik me er gelukkiger bij voel dan ooit… mwuah. Dit jaar wordt mijn jaar. Ik ga naar Thailand!!


  Dit moet je weten over online daten: ins en outs

  Dit moet je weten over online daten: ins en outs

  Foto's: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  21 JAN 2020

  Stond online daten op jouw lijstje met goede voornemens voor 2020? Check dan hier de voordelen en de nadelen van daten via het wereldwijde web.

  Nederlanders zijn een kei in het maken van goede voornemens. Beginnen met daten of het vinden van de liefde van je leven in het nieuwe jaar stond aan het begin van het jaar bij veel mensen hoog op het lijstje. Wil je ervoor zorgen dat je dergelijke plannen daadwerkelijk gaat ondernemen, dan is het tijd om je goede voornemens leuk te maken. Dat kan ook nu nog! Guess what: daten is hartstikke leuk, mits je een beetje op de hoogte bent van de ins en outs van de online datewereld. Om je een handje te helpen met het vinden van liefde in 2020 hebben we voordelen en nadelen van en tips voor online dating voor je verzameld.

  Voordelen van online dating


  'Suikerroes is vergelijkbaar met shot harddrugs'

  'Suikerroes is vergelijkbaar met shot harddrugs'

  'Suikerroes is vergelijkbaar met shot harddrugs' / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Je hebt het vast wel eens meegemaakt. De ‘rush’ die je kan voelen na het eten van een stuk taart of een zak chips. Nu blijkt deze ‘rush’ vergelijkbaar met een shot harddrugs.

  Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken. Na het eten van voedsel met een hoog suikergehalte wordt het opioïdensysteem van de hersenen geactiveerd. Dat zorgt vervolgens voor grote veranderingen in de afgifte van het gelukshormoon dopamine.

  Suikerwater


  4 redenen om in 2020 geen kleding meer te kopen

  4 redenen om in 2020 geen kleding meer te kopen

  4 redenen om in 2020 geen kleding meer te kopen. / Getty Images

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Shoppen om je beter te voelen en het doen van impulsuitgaven; voor jongeren die opgroeien ten tijde van de klimaatcrisis en met minder inkomen dan hun ouders, is dit lastig voor te stellen. Metro legt uit waarom én hoe je je koopgedrag aanpast.

  Koopschaamte

  Het woord koopschaamte komt van het Zweedse Köpskam, verwijzend naar de impact van mode op het klimaat. Veel merken verbranden restanten of dumpen deze als afval, met een berg vervuiling als gevolg. Volgens een rapport van WGSN zorgen nieuwe consumenten in 2050 voor een verdubbeling in het gebruik van het aantal grondstoffen. Het rapport meldt eveneens dat millennials bewuster omgaan met geld, omdat ze een stuk minder welvarend zijn dan voorgaande generaties. Om die reden gaan ze vaak voor een eenvoudigere stijl, kopen ze vaker tweedehands kleding of wachten ze op de uitverkoop.


  Als je depressief bent: 'Hoe krijg ik deze dag om?'

  Foto: privébezit Judith

  Foto van 'Sofie Smulders'

  20 JAN 2020

  Judith is chronisch depressief. Met de ‘deprimerende’ Blue Monday heeft ze weinig, maar: „Depressie komt nu wel in het nieuws. Is het zo erg dat we daar deze dag voor gebruiken?”

  ‘Goedemiddag, alles goed?’ Ik hoor mezelf de vraag stellen en denk: stom. Voor Judith (43) is het inderdaad een confronterende vraag, want, ‘nee, het gaat niet goed’.

  „Depressie voelt voor mij alsof ik me door een dikke dichte mist beweeg met een zware rugzak op mijn rug, terwijl het regent. Het is verdrietig om niets meer leuk te vinden en geen voldoening te voelen voor wat ik wél doe”, vertelt Judith, die ongeveer vijf jaar geleden geleden bij de huisarts aanklopte met slaapproblemen. Na doorverwijzing constateerde een psycholoog dat ze depressief was. „Ik wist wel dat ik niet lekker in mijn vel zat, maar zo voel ik me mijn hele leven al. RSI, overspannenheid, het uitte zich voornamelijk in fysieke klachten; ik zocht het in een andere hoek.”


  Vaker met de trein is beter voor je gezondheid

  Vaker met de trein is beter voor je gezondheid

  Vaker met de trein is beter voor je gezondheid / 123RF

  In samenwerking met a.s.r. verzekeringen

  20 JAN 2020

  We weten natuurlijk allemaal dat het beter voor het milieu is om wat vaker met het openbaar vervoer te reizen dan met de auto. Dat het dan ook nog eens een heleboel positieve effecten op je gezondheid heeft, is dubbel feest. Zo beweeg je niet alleen meer, maar doordat je niet uren in de file hoeft te staan, ondervind je ook een stuk minder stress. 

  Een paar jaar geleden kwam de Japanse arts Yoshiro Hatano tot de conclusie dat we allemaal eigenlijk dagelijks te weinig bewegen. Yoshiro drukte dit uit in stappen, waarbij we volgens hem per dag 4000 stappen te weinig zetten (wat gelijk staat aan 30 minuten stevig wandelen). Je zou zo’n 10.000 stappen moeten zetten om een gezond leven te leiden.

  Stap je gezond


  Zo ben je het Blue Monday-gevoel voor

  Blue Monday is voor een hoop mensen maar niks / ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  17 JAN 2020

  Komende maandag is de meest miserabele dag van het jaar. Althans, zo voelt het voor veel mensen. Maar je kunt dat ellendige gevoel een beetje voorblijven.

  De derde maandag van januari wordt altijd uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. We zijn hersteld van de feestdagen, onze goede voornemens blijken toch niet goed te werken en de dagen zijn nog steeds net even wat te kort. Wouter de Jong, auteur van de Mindgym-reeks, heeft tips.

  Geef eraan toe


  2019: jaar van de elektrische auto en kledingindustrie

  2019: jaar van de elektrische auto en kledingindustrie

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  16 JAN 2020

  2019 is een succesvol jaar geweest voor de elektrische auto en de kledingindustrie. Dit blijkt uit de eerste cijfers over 2019 uit de autobranche en diezelfde kledingindustrie.

  Vooral Tesla wist z’n omzet te verdubbelen vorig jaar. Naast de aanschaf van elektrische auto’s kochten we in 2019 weer meer kleding. Door de aantrekkende economie hebben de meeste consumenten meer geld te besteden. Dit zien we terug in de aanschaf van nieuwe kleding.

  Verkooprecord voor de elektrische auto


  Ken je deze podcasts al? # Kinderpodcasts

  Ken je deze podcasts al? #10 Kinderpodcasts

  Ken je deze podcasts al? # Kinderpodcasts. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  16 JAN 2020

  Vorig weekend overleed Aart Staartjes (81) na een verkeersongeluk in Leeuwarden. Generaties groeiden op met zijn de razend populaire tv-series, zoals Sesamstraat, Het Klokhuis en De Stratemakersopzeeshow. Als ode aan deze kindertelevisieheld heeft Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl deze week de beste kinderpodcasts geselecteerd.

  FRANKIE (NPO ZAPP)
  FRANKIE is een podcast waarin pubers anoniem vertellen over hun leven. Wat ze meemaken, waar ze mee worstelen en wat ze leren. „Niet omdat we schijterds zijn, maar omdat het nou eens niet gaat om het plaatje. Het gaat om ons verhaal.”

  Toen was ik 12 (KRO-NCRV)
  In deze podcast van Willem Wever worden spannende verhalen verteld die echt zijn gebeurd. Grote gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis worden verteld, zoals de Bijlmerramp, het afscheidsconcert van Doe Maar en de vuurwerkramp in Enschede. Leuk voor jong en oud!


  'Rijke mensen leven zo'n negen jaar langer'

  Geld maakt niet gelukkig, maar je leeft wel langer / Pexels

  Foto van 'Metro'

  15 JAN 2020

  Geld zorgt misschien niet per definitie voor een gelukkiger leven, het kan wel voor een langer leven zorgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat rijke mensen tot negen jaar ouder worden dan de minderbedeelden.

  Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Gerontology, suggereert dat met de uitkomsten. Wetenschappers keken naar de data van meer dan 25.000 mensen ouder dan 50. Na het vergelijken, bleek dat rijke mensen langer zonder ziekten of beperkingen leefden dan armen.

  De rijkste mannen uit Engeland en Amerika, leefden vanaf hun 50e zo'n 31 jaar extra in goede gezondheid. De armste mannen uit deze leeftijdscategorie, leeft nog maar 22 tot 23 jaar in goede gezondheid. Rijke vrouwen leefden ongeveer 33 jaar langer, arme vrouwen tussen de 24 en 25 jaar.


  Nintendo-pretpark in Japan wordt levensechte videogame

  Nintendo-pretpark in Japan wordt levensechte videogame

  Super Mario. / AFP

  Foto van 'Metro'

  14 JAN 2020

  In de Japanse stad Osaka moet het pretpark Super Nintendo World uitmonden in een levensgrote videogame. 

  Dat schrijft een verslaggever van persbureau Bloomberg die dinsdag aanwezig was bij een persconferentie over het park. Op de persconferentie werd onder meer bekendgemaakt dat bezoekers bij binnenkomst in het park een armband omkrijgen die ze kunnen koppelen aan een app op hun smartphone.

  Super Mario


  Chantal Janzen wil taboe op vagina wegnemen

  Chantal Janzen wil taboe op vagina wegnemen

  Chantal Janzen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  14 JAN 2020

  Als het aan Chantal Janzen ligt wordt er voortaan minder krampachtig over vagina’s gepraat. „Vrouwen hebben een vagina, dus waarom doen we er in vredesnaam zo ongemakkelijk over?"

  Volgens de presentatrice zou het beter zijn het beestje bij de naam te noemen. 'VA-GI-NA', licht de presentatrice de keuze toe om daar aandacht aan te besteden in de februari-editie van haar tijdschrift &C.

  Vaker controleren


  #129 'Ben je echt zo'n stomme idioot?'

  Maud is alles het gezeik in Nederland zat, helemaal nu het lijkt alsof haar vriendje het ook nog eens gaat uitmaken... Foto: Unsplash

  Foto van 'Maud'

  13 JAN 2020

  Mauds moeder stond vlak voor kerst opeens op de stoep met een weekendtas. Na dikke ruzie met de vader van Maud wilde ze niet meer bij hem slapen. De dagen daarna heeft ze zich gedragen als een losgeslagen puber en haar vader lag dronken op de bank. Levi is inmiddels ingetrokken bij Rochella en ook dat zit Maud toch niet helemaal lekker. Als klap op de vuurpijl sliep Maud tijdens Oud&Nieuw door alles heen. Ze wilde een discodutje doen, maar haar telefoon was uitgevallen en ze is overal door heen geslapen. Ze had meer dan 40 gemiste oproepen en een mega ruzie met Tommy. Hij had al haar plannen voor haar afgezegd en vervolgens heeft Maud hem laten zitten. En in het nieuwe jaar hebben ze elkaar dus nog niet eens gezien, laat staan dat ze elkaar gesproken hebben. Totdat Tommy dus ineens belt met een ernstige mededeling: „Maud… Ik denk er de hele tijd over na en…”. 

  Mijn ouders die in scheiding liggen en zich allebei als onhandelbare pubers gedragen, een vriendin die net bevallen is terwijl haar ‘vriend’ met andere vrouwen af spreekt, ik kan het er niet bij hebben dat Tommy het straks ook nog uit gaat maken!

  Het is nou niet zo dat mijn leven de afgelopen maanden lekker op rolletjes heeft gelopen. Een ex met een coke-verslaving die voor mijn neus vreemdging, een vriendin die zwanger is geraakt van een drugsdealer en mijn ouders die na tig jaar hebben besloten om te gaan scheiden. Tommy heeft mij de afgelopen maanden overal door heen gesloopt en door mede door mijn verliefdheid zat ik de afgelopen tijd gelukkig ook vaak genoeg op een roze wolk!


  Millennials eten het vaakst buiten de deur

  Millennials eten het vaakst buiten de deur

  Millennials eten het vaakst buiten de deur. / Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  13 JAN 2020

  Voor veel jongeren is buiten de deur eten de normaalste zaak van de wereld. Het afgelopen jaar gaven zij 1500 euro uit aan eetgelegenheden. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van ‘hun levensstijl’.

  Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Volgens onderzoek van het instituut steeg de omzet van voedingsmiddelen het afgelopen jaar met ruim 4 procent tot ruim 62,5 miljard euro. Daar zit overigens ook de btw-verhoging van begin 2019 in, die alleen al voor een omzetgroei van 1,5 miljard euro zorgde.

  Identiteit