Hierom heb je een hekel aan het woord 'vochtig'

Foto: Giphy

Foto van 'Floor Gijsbertse'

Floor Gijsbertse

10 MEI 2016

Waarom krijg je bij sommige woorden spontaan jeuk en instinctieve walging? Een Amerikaanse psycholoog heeft in ieder geval van één van deze woorden het mysterie ontrafeld: ‘vochtig’.

Sommige mensen vertrekken geen spier, waar anderen uit elkaar knappen van walging bij datzelfde woord. Dr. Paul Thibodeau, professor en cognitief psycholoog aan het Amerikaanse Oberlin College begrijpt inmiddels waarom, schrijft Thepsychreport.

Het onderzoek

Voor zijn studie vroeg hij 2500 mensen naar hun eerste gevoel bij het woord ‘moist’, oftewel ‘vochtig’. Wat bleek, maar liefst 18 procent van de respondenten had een sterke afkeer van dit woord. Opvallend is dat uit de studie van Thibodeau blijkt dat met name hoog opgeleide vrouwen het woord walgelijk vinden. Maar waarom toch?

De verklaring op een rijtje

Dr. Paul schrijft in zijn recent gepubliceerde studie daar drie verklaringen voor zijn: 1. hoe het woord klinkt, 2. de associatie met vieze lichaamsfuncties en 3. op grond van het feit dat iedereen er een hekel aan heeft. De studie van de wetenschapper bevestigt de laatste twee verklaringen.

Vooral de verklaring ‘dat iedereen er een hekel aan heeft’ is volgens Paul een hele logische. „Door de gebaren en uitdrukkingen die we gebruiken om dit woord te communiceren wordt het als het ware ‘besmet’, waardoor we afkeer creëren en het direct associëren met ‘vieze’ lichaamsfuncties.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

'Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten'
Likeability of 3

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Hallucinaties komen vaak voor bij ayahuasca-rituelen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

10 NOV 2017

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.

De ballenbakboot in met guilty pleasures

Twee bezoekers genieten van een schietspelletje in de Ton Ton Club in Amsterdam West. / Thom van Boheemen

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

1 NOV 2017

Terug naar vroeger: het lijkt een heuse hype onder millennials om tijdens avondjes uit zoveel mogelijk terug in de tijd te gaan.

Uitgaan op 90’s-muziek of de hele avond fanatiek spelletjes spelen in een arcadehal... het is al lang geen ongewoon verschijnsel meer onder twintigers. Sterker nog: een beetje terug in de tijd gaan tijdens een avondje uit spreekt zóveel mensen aan, dat sommige organisatoren de vraag niet meer aan kunnen. Het ene na het andere initiatief wordt uit de grond gestampt en vooral in onze hoofdstad kun je het zo gek niet bedenken: als je maar teruggaat naar de kindertijd van millennials, dan is het (vaak) al geslaagd.

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Bar geeft vrouwen korting tijdens menstruatie

Vrouwen krijgen 25 procent korting wanneer ze ongesteld zijn. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

Metro

29 OKT 2017

Vrouwen die tijdens hun menstruatie willen stappen, doen dat het beste in de Israëlische stad Tel Aviv. Een bar geeft daar tijdens het ‘Bloody Hour’ namelijk 25 procent korting op drankjes aan vrouwen die ongesteld zijn.

Bang voor spinnen? Bedank je (voor)ouders maar

Brrr... Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

24 OKT 2017

Ze zijn snel, zijn ineens weg als je de andere kant op kijkt en kunnen zich in ieder hoekje en gaatje van je huis verschuilen. Wij kunnen wel een aantal redenen bedenken waarom spinnen eng zijn. Nieuw onderzoek toont aan waarom jij eigenlijk zo in paniek raakt van een spinnetje: je hebt het geërfd.

Arachnofobie is de meest voorkomende fobie ter wereld. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 10 aan een angst voor spinnen, en dat terwijl er geen gevaarlijke spinnen in Nederland leven. Tot nu toe was het altijd de vraag of deze angst aangeboren of aangeleerd is. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) in Leipzig en de Uppsala University zijn in deze kwestie gedoken en tot de conclusie gekomen dat zowel de angst voor spinnen als slangen erfelijk is.

Dit is waarom je het altijd koud hebt

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

15 OKT 2017

Drie lagen kleding, een dikke sjaal, verwarming op standje bejaardenhuis, maar toch heb jij het nog steeds koud. En dat terwijl je partner erbij loopt alsof het hoogzomer is. Hoe is dit mogelijk?

Dat je een koukleum bent is duidelijk, maar waarom dat het geval is, is je nog steeds niet duidelijk. Hierbij een aantal fysieke en mentale redenen waarom jij het altijd zo snel koud hebt:

Dromendokter Bas Klinkhamer kan je dromen uitleggen

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

10 OKT 2017

We spenderen ongeveer een derde van ons leven aan slapen. En tijdens dat slapen dromen we flink. Waarom dromen we eigenlijk en wat zegt dat over jezelf?

Dromendokter Bas Klinkhamer onderzoekt dromen en schrijft in zijn nieuwste boek Dromen & Nachtmerries wat ze nou eigenlijk betekenen. „Mensen denken dat de uitleg van dromen heel ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet zo.”