Moïra van Sas
Moïra van Sas Lifestyle 24 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Klaarkomen is helemaal niet goed voor je’

Kom je moeilijk klaar, of gewoon veel te weinig? Geen zorgen. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat klaarkomen helemaal niet zo goed voor je is als iedereen denkt. Sterker nog: het zou je seksleven en relatie slecht beïnvloeden.

Vreselijk nieuws natuurlijk, want ook wij staan vierkant achter het idee dat een orgasme goed is voor je weerstand en helpt tegen hoofdpijn, menstruatiepijn en stress. Want niets is lekkerder dan dat gevoel, net nadat je je hoogtepunt bereikt hebt.

Chagrijnig

Schrijfster en wetenschapper Marnia Robinson deed jarenlang onderzoek naar seks en orgasmes en kwam tot de conclusie dat seks werkt als drugs en je daarom erg chagrijnig wordt wanneer je na je orgasme vervolgens weer even zonder moet.

Klaarkomen is heerlijk maar „de daaropvolgende weken zijn we prikkelbaar, overgevoelig, defensief, meedogenloos, apathisch, aanhankelijk en hyperactief”, aldus Robinson. En die stemming houdt zo’n twee weken aan. Dus tenzij je non-stop wil/kan klaarkomen, brengt het je weinig goeds.

Je móet scoren

Wat ook een rol speelt, is het gevoel van falen wanneer het een keer niet lukt om tot een hoogtepunt te komen. De vicieuze cirkel ligt op de loer, want door de druk die je jezelf oplegt, wordt het nog lastiger om tot een climax te komen. Je móet scoren van jezelf. Maar seks is geen wedstrijd.

Wat is de oplossing. Tantra, geheelonthouding, elke dag tien keer klaarkomen? Wij weten het niet. Wat we wel weten is dat seks gewoon heel lekker is, ook al heb je het niet elke dag. En dat klaarkomen meer goeds dan kwaads doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.