Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 2 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

5 x Dingen waardoor je menstruatie rampzaliger wordt

Ons cyclus is niet altijd onze beste partner in crime: hormonen maken het alleen maar erger. Maar onbewust zijn er een aantal dingen waardoor we ons maandelijke feestje (lees: ongesteldheid) erger maken. En daar moeten we mee stoppen!

Wanneer je ongesteld moet worden of al bent, moet je net iets beter voor jezelf zorgen dan je misschien al deed. Wees lief voor jezelf en voor je lijf. Dat doe je dus niet door de volgende vijf dingen te doen, want daardoor voel je je alleen maar ellendiger tijdens je menstruatie.

1. Sla je pil niet over/slik niet door

Wanneer je een aantal maanden zonder, en dan weer wel aan de pil zit raken je hormonen uit balans. Hetzelfde geldt als je je pil doorslikt. Dit kan leiden tot onregelmatige bloeden en puistjes.

2. Stop met stressen

Je lichaam is al uitgeput genoeg, maar het kan dus nog erger worden door stress. Door stress komt het stresshormoon cortisol vrij, en laat dat nou net de aartsvijand zijn van je menstruatiehormonen. Stress kan je ongesteldheid namelijk ontregelen.

3. Slaap regelmatig

We weten het, een nacht van minimaal 7 uur is niet altijd mogelijk. Feit blijft dat de één minder slaap nodig heeft dan de ander. Maar een onderzoek gepubliceerd in Health Care Women International suggereert dat onregelmatig slapen een onregelmatige menstruatie tot gevolg kan hebben. Dus wanneer je niet of weinig slaapt, heb je dus een langere of zelfs heftigere menstruatie.

4. Drink niet te veel koffie

Een van de grootste dompers tijdens je menstruatie is dat het narigheid kan veroorzaken zoals angst, spanning, slapeloosheid en prikkelbaarheid. Willen we niet. Wanneer je zonder koffie je dag start, verklein je de kans dat je erg last krijgt van deze symptomen. Dus stap over op thee of water.

5. Rustig aan met die drankjes

We snappen het heus, het is weekend of hebt een feestje en wil je (horror)werkweek fijn afsluiten met een neut of wat. Maar het is alles behalve handig. Wanneer je te veel alcohol drinkt is de kans namelijk groot dat je extra last krijgt van die nare menstruatiekrampen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.