Een kijkje in de toekomst: de trends van 2016

5 januari 2016 om 18:29Ingelise de Vries
Een kijkje in de toekomst: de trends van 2016
Foto: Instagram @tommyton via @streetstyled

Een nieuw jaar is aangebroken en dat betekent een schone lei op het gebied van trends! Wat gaan we dragen, waar gaan we eten en wat wordt de nieuwe gin-tonic? Samen met een aantal bloggers kijkt Metro Lifestyle naar wat we komend jaar gaan dragen, eten en doen.

Hergebruiken

Wat onze kledingkast betreft, hoeven we de komend jaar geen volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. „Trends in de mode groeien eigenlijk door. Elk seizoen heeft een paar must haves of merken die eruit springen”, zegt Linda Tol, fashion editor van Glamour Italië. „Bijvoorbeeld de pyjamatrend, ineens waren pyjama's weer in. Je ziet het langzaam verschuiven naar lingerie, mooie slaapjurkes van zijde. Of de metallic trend. Glimmende kleding mag nog steeds, net als pailletten. Maar dan net in een ander model bijvoorbeeld.”

„De verschuiving gaat dus langzaam”, vervolgt Linda. „Over het algemeen kun je de laarzen van vorig seizoen prima gebruiken bij een jurk van dit seizoen. We gaan veel hergebruiken.”

Streetwear

De glimmende kleding is niet de enige trend die we in 2016 gaan zien. „Voor 2015 werd voorspeld dat we ons volledig in zwart of volledig in wit zouden hullen”, ziet blogger Vince van Soundflow. „Dat zag je vooral bij de sneakers, er is een Amerikaanse trend overgewaaid met een sneaker die maar één kleur heeft. Ook de lange truien, zoals Justin Bieber en Kanye West dragen, werden voorspeld.”

Die trend ziet hij doortrekken. „Kleding gaat nog meer geïnspireerd worden op ‘de straat’. Je ziet al dat Ronnie Flex is uitgeroepen tot best geklede man van 2015, hij draagt streetwear, niet zozeer fashion”, zegt Vince. „De wat oudere sportmerken, de baseballcaps en het stijltje van begin jaren 90 komen terug.” Een andere trend die hij ziet, is de jaren 70-trend. „In 2016 gaan we wederom wijde broeken zien. Althans, ze zitten in de collecties, ik ben benieuwd of ze aan gaan slaan.”

Minder vlees

Als het gaat om eten, zien alle bloggers dezelfde trend: we gaan minder vlees eten. „Maar als we dan vlees eten, doen we het goed”, zegt Floor Eizema, bedenker van het succesvolle platform Waar Amsterdam Eet. „We gaan voor grote stukken, ruig vlees die ons terug katapulteren naar de oertijd. Denk een flinke rack of ribs of een roast, een bereidingswijze waarbij een heel dier aan het spit geregen wordt.”

Toch ziet ze wel dat het minder vlees eten belangrijk wordt. „Het aantal flexitariërs groeit en dat zie je aan de menu’s in restaurants. Steeds vaker staat groente in de spotlight en bestel je vlees of vis als bijgerecht. Een goed voorbeeld is het nieuwste pop-uprestaurant van Amsterdam, dat in januari 2016 opent op de Zeedijk: Roomservice at Olof’s. Hier kookt sterrenchef Chris Naylor met lokale ingrediënten een menu dat telkens afhankelijk is van wat er op dat moment in en rond Amsterdam te krijgen is.”

Wijndrinkers

Afgelopen jaar dronken we graag een gin-tonic. De hype lijkt er zo langzamerhand af te zijn. Rick en Sander van Dudes & Dont’s zien graag dat een bijzonder drankje uit New York de opmars maakt: „In New York zagen we dat mensen espresso zetten, die af laten koelen, over ijs heen gieten en aanvullen met tonic. Misschien maakt de espresso-tonic de overtocht wel. Jenever schijnt ook een comeback te gaan maken. Wij zijn zelf erg fan van de rum van Bacardi, Oakheart.”

Maar er is ook genoeg plek voor wijn, zegt Floor: „We drinken steeds vaker goede wijn. Niet meer wijn dus, maar betere wijn. Speciaalbier move over, want in 2016 gaan we los op alles wat druiven ons te bieden hebben. We leren de vin nature kennen - de naam zegt het al: een zo natuurlijk mogelijk geproduceerde wijn, met alle geurige gevolgen van dien – en kopen rustig een flesje bubbels voor de vrijdagavond. Restaurants in de casual dining-outsector moeten mee en doen dat ook. Vraag de ober dus vooral naar die crème de Limoux – voorloper van de champagne – of die volle Barbera en geniet!”

Altijd eten

Maar waar gaan we dan eigenlijk eten? „We zagen in 2014 al dat foodevents en foodtrucks een opmars maakten”, zeggen Rick en Sander. „Wij zijn het inmiddels best wel zat, elke dag zitten er weer twee nieuwe initiatieven in onze mailbox. De lol is er wel af, het is inmiddels een overkill.” Gelukkig is er een nieuwe trend op komst. „Iets wat niet per se met het eten zelf te maken heeft, maar duidelijk een trend wordt, is het menu dat tot laat verkrijgbaar is”, zegt Floor.

„In 2015 leerden we de all day brunch beter kennen, in 2016 gaan we voor nachtelijk dineren. Eet na middernacht dumplings bij De Japanner op de Albert Cuyp of schuif aan bij Bar Huf in de Reguliersdwarsstraat voor een portie zeebaars. Niets is te gek en zeg nou zelf, stukken gezelliger dan wéér dat patatje speciaal bij tl-licht na het stappen.”